5 небезпечних порад інстаграм-блогерки: пологи вдома, контрацепція, вакцинація

5 небезпечних порад інстаграм-блогерки: пологи вдома, контрацепція, вакцинація

18:16,
5 Березня 2020
87806

5 небезпечних порад інстаграм-блогерки: пологи вдома, контрацепція, вакцинація

18:16,
5 Березня 2020
87806
5 небезпечних порад інстаграм-блогерки: пологи вдома, контрацепція, вакцинація
5 небезпечних порад інстаграм-блогерки: пологи вдома, контрацепція, вакцинація
Деколи поради тих, за ким ми стежимо в Instagram, можуть бути смертельно небезпечними.

На інстраграм-акаунт української блогерки Софії Стужук підписані понад 3 млн користувачів. Також вона має телеграм-канал, де майже 300 тис. підписників, та канал у YouTube з 32 тисячами підписників. Зазвичай пані Стужук пише про свою сім’ю і стосунки, проте останнім часом почала пропагувати деякі небезпечні речі щодо здоров’я. Пані Стужук розповідає, що за освітою вона юрист.

Якщо в людини мільйонна аудиторія, то за свої поради треба нести відповідальність. MediaSapiens разом з лікарем, акушером-гінекологом Сергієм Бакшеєвим розібрав п’ять найбільш кричущих тез інфлюенсерки: про пологи вдома, завмерлу вагітність, методи контрацепції, поїдання плаценти та вакцинацію.

1. Пологи вдома.

«И так: как же решилась! Дорогие, я не решалась. Если бы мне было нужно решаться, так это на роды в роддоме вот там точно понадобилась бы решимость. А на роды дома мне решимость не нужна была. В моём мире не существует более правильных, более прекрасных, более безопасных, более комфортных вариантов», — пише Софія Стужук.

У світі акушера-гінеколога Сергія Бакшеєва такі пологи в Україні несуть смертельні ризики як для жінки, так і дитини. З 1996 року пан Бакшеєв працює у Київському міському пологовому будинку №3 та наголошує: при пологах можуть виникнути небезпечні ускладнення, з якими вдома вам ніхто не допоможе.

«Говорити людям, що пологи вдома краще за пологи в лікарні — це маніпуляція і брехня. Але для блогерки цей досвід міг виявитися вдалим. Є багато мам, які проводили не одні пологи вдома. Мені деякі чоловіки кажуть, що самі приймали пологи у своєї дружини. Але це велика удача, що вони не потрапили у відсоток акушерських ускладнень. Тому що завдання акушера-гінеколога — це не втручання і не ведення пологів, а спостереження за нормальним ходом подій. Ми втручаємось тоді, коли гору бере природний відбір і є загроза травми або смерті дитини чи матері», — сказав пан Бакшеєв MediaSapiens.

Крім того, лікар наголошує, що такі пологи не сертифіковані в Україні. За його словами, жоден лікар чи акушерка не може офіційно надавати такі послуги. Чому такі послуги не включені у структуру акушерської допомоги? Тому що в Україні немає для цього умов. На Заході у разі виникнення ускладнень швидка може прибути протягом 5-7 хвилин і доставити дитину чи матір у спеціалізований заклад. В Україні такої логістики немає. У заторі можна простояти 2-2,5 години.

А ускладнень під час пологів може бути чимало. Наприклад, кровотеча у матері чи тяжка гіпоксія (кисневе голодування) у малюка. В останньому випадку треба робити кесарів розтин, щоб дитина вижила.

«Якщо люди усвідомлюють, що вони несуть відповідальність за своє життя і життя своєї дитини, то мають право народжувати, де хочуть», — каже лікар.

Якщо ви прагнете провести пологи «по-домашньому», то Сергій Бакшеєв радить придивитися до проєкту «Домашні пологи у пологовому будинку». У Києві деякі пологові будинки мають палати, в яких умови максимально наближені до домашніх. Тут з породіллями можуть розміститися усі, хто захоче: від родичів до модних зараз помічниць доул, духовних магів-акушерок чи білих магів плаценти.

«Медичний персонал створює домашню атмосферу та не втручається до того часу, поки це не загрожує чиємусь життю. Такі опції є й у невеликих пологових будинках, які можуть надати ті послуги, які хочуть люди. Тому що запити в матерів бувають дуже різні: хтось хоче ультрасучасні зали з технікою, а інші ставлять свічки і просять не заходити. Також варіант пологів дуже залежить від того, чи немає якоїсь патології, чи правильне положення в дитини тощо», — розповідає лікар.

2. Завмерла вагітність.

За словами Софії Стужук, після народження першої дитини вона пережила завмерлу вагітність — коли плід припинив розвиватися. Дізналась вона про це на 12-му тижні під час УЗД. За її словами, в лікарні їй порадили терміново пройти «чистку» — інструментально витягти плід. Проте вона вирішила порадитися з людьми з фейсбук-групи про домашні пологи. Там їй порадили «справитися самій» з проблемою і «налаштуватися на пологи» (Нещодавно MediaSapiens писав про випадок у США, коли матір радилася з користувачами Facebook, а не лікарями, як їй лікувати дитину від грипу. Малюк загинув).

Блогерка розповідає, що після цього пила спеціальні «травки» і «розмовляла зі своїм організмом». У неї почалися перейми і вона вирішила поїхати з лікарні. У машині в неї почалася кровотеча, вона ледве дійшла до дому і залізла у ванну. Там у неї стався викидень. Після цього вона почала активно спілкуватися з доулою Джамілею, з якою познайомилася у Facebook, і вирішила народжувати наступних дітей вдома. Про все це блогерка розповідає у відео, яке вже переглянуло 105 тис. користувачів. Також вона описує це у своєму телеграм-каналі.

Лікар вважає, що жінці пощастило, але в іншої людини може бути інший досвід: «Доля до цієї жінки прихильна: вона чудовий блогер з мільйонами підписників. Їй щастило у питаннях вагітності на пологів. Але є жінки, яким може так не щастити, які можуть у ванній втратити свідомість і стекти кров’ю. До речі, на термінах 8-9 тижнів плідне яйце може почати виходити саме, але, приміром, застрягне у шийці матки, що дасть дуже масивну кровотечу. Це можна зупинити лише витягнувши пінцетом плідне яйце. Акушерство — це не математика, тут у кожного може бути різна ситуація».

Пан Бакшеєв розповідає, що до 12 тижнів завмерла вагітність трапляється доволі часто, як і мимовільне переривання вагітності (викидень). Тут є дуже чітке правило: чим менший термін, тим менше ускладнень і менша кровотеча може виникнути. Не завжди медики пропонують діагностичне вискоблювання та інструментальну евакуацію плоду («чистку»). Також можуть використовуватися медикаментозні способи. Саме їх застосовують, якщо жінка відмовляється від «чистки». Але все має відбуватися під наглядом медперсоналу, який контролюватиме, щоб кровотеча не стала масивною.

«Зараз медицина розглядає завмерлу вагітність як спосіб діагностики для подальших вагітностей. Грубо кажучи, перериваючи завмерлу вагітність, ми не лише закінчуємо вагітність, яка вже не відбулася, але й думаємо про ті фактори і ризики, які можуть виникнути при подальших вагітностях. Ми ставимо питання: завмерлу вагітність викликала генетична патологія чи ні; це фактор імунології чи ні; це патологія, що може повторитися чи це випадковість?» — розповідає Сергій Бакшеєв.

У відео Софія Стужук ще радить жінкам самим купити собі «абортивні травки», які мають посприяти викидню. «Будь-які травки, які протипоказані для вагітних. Наприклад, листя малини, материнка, хельба (яка є в моєму магазині)… Також гарно стимулює матку масло кмину підігріте з медом… Після викидня я пила екстракт грейпфрутового насіння, яке діє, як антибіотик», — каже вона.

Тобто вона радить жінкам приймати замість ліків трави, деякі з яких можна купити в її магазині. Нічого особистого, просто бізнес. Усі ці засоби, за словами пані Стужук, мають сприяти виробленню в жінки необхідного гормону окситоцину.

Сергій Бакшеєв з усім цим категорично не згоден. Він каже, що вищезазначені трави не є «абортивними». Крім того, для необхідного ефекту лікарі використовують медикаментозні препарати, дія яких більше вивчена. Щодо гормонів: справа також не в окситоцині чи кортизолі (про який Стужук теж часто згадує). Після викидня лікарі прописують препарати, які блокують гормон прогестерон, а потім застосовують препарати, які сприяють скороченню матки.

«Це не окситоцин, а препарати інших груп, які більш сучасні і більш контрольовані. Екстракт грейпфрутового насіння — це не антибіотик і так не діє. Ми далеко не завжди під час переривання вагітності чи після завмерлої вагітності призначаємо антибіотики. Але якщо є запальний процес, то екстракти насіння не допоможуть», — наголошує пан Бакшеєв.

Крім того, треба мати на увазі, що переривання вагітності (навіть завмерлої) будь-якими способами — це все можна назвати абортом. І є в них два різновиди: кримінальний чи медичний. Медичний проводиться лікарями до 12 тижнів вагітності із заповненням відповідної документації. Кримінальний аборт описаний у статті 134 ККУ «Незаконне проведення аборту». Стаття описує відповідальність, якщо, зокрема, проводить його особа, яка не має спеціальної медичної освіти.

3. Перерваний статевий акт і симптотермальний метод контрацепції.

«На самом деле, в своей жизни, я очень против любых вмешательств в организм вроде каких-нибудь там спиралей, гормональных средств и тд. Прeзepвативы — индивидуально. Кому-то нравится, кому-то нет. Я во второй группе. Для себя оптимальными методами считаю ППА [прерванный половой акт] или СТМ [симптотермальный метод]. Да, даже если там не 100% гарантия. Но я лучше доверюсь вселенной и рожу ещё пару малышей, чем гробить свой организм тем, что вверху упомянула», — пише Софія Стужук.

Перерваний статевий акт (ПСА) взагалі не є методом контрацепції, каже Сергій Бакшеєв. Адже до еякуляції у чоловіків виділяється певна кількість змазки і сперматозоїдів, які можуть бути активні та привести до вагітності. До того ж, зазначає лікар, ПСА не дозволяє вести повноцінне статеве життя. Цей метод може стати причиною сексуальної дисфункції в чоловіків, яка виникає через психологічний бар’єр «еякуляція — треба зупинитися». «Як лікар я засуджую такий метод і не підтримую», — зазначає пан Бакшеєв.

Щодо симптотермального методу. Цей метод передбачає, зокрема, щоденне вимірювання жінкою температури в прямій кишці та ведення записів щодо цього. Також треба розбиратися у виділеннях з піхви, та розраховувати свій менструальний цикл. Усі ці дані мають підказати жінці, якщо вона правильно їх трактуватиме, у які дні вона не повинна завагітніти. Зараз деякі блогери (приміром, Каріна Грек, яка має в Instagram понад 500 тис. підписників) не гребують підзаробити тим, що начебто навчать жінок правильно трактувати всі ці показники.

«Це було б гарним методом, якби ми жили на початку ХІХ століття. Тоді визначення овуляції стало проривом у гінекології, у лікуванні безпліддя та контрацепції… Але зараз щоранку ставити градусник у пряму кишку — це, як на мене, якась неповага до себе. Чи визначати стан слизу… Це методи, які мають історичну цінність і в сучасному світі не використовуються. Це, наче перший iPhone, який свого часу був революційним, але з ним уже ніхто не хоче ходити і нові програми там не відкриєш.

Зараз є тести для визначення овуляції. Якщо жінка не хоче використовувати гормональну контрацепцію, ставити спіралі чи інше, то може купувати ці тести. Також можна проходити 2-4 ультразвукові діагностики на місяць для визначення циклів. Пацієнти, для яких гроші не проблема, і які не хочуть використовувати інші методи контрацепції, користуються цим», — розповідає Сергій Бакшеєв.

Інстаграм-блогери, просуваючи СТМ та свої курси, лякають підписників гормональними препаратами. Проте лікар пояснює, що неправильно вживати термін «гормональна контрацепція», адже препарати дуже різні як за ціною, так і властивостями. Кожна жінка може з лікарем підібрати засіб для себе, враховуючи протипоказання.

«Зараз в Україні доступна найбільш сучасна контрацепція, яка взагалі існує. Крім того, контрацепція нині включає в себе певну якість життя. Є засоби, які прибирають передменструальний синдром. Приймаючи їх, жінки з вираженим ПМС не просто застраховані від вагітності, але й позбуваються неприємних почуттів. Є засоби, що одночасно є профілактикою раку ендометрія, товстої кишки тощо», — розповідає пан Бакшеєв.

4. Споживання плаценти.

«Мне совсем не стремно есть свою плаценту, отдала ее на капсуляцию и из неё сделали таблетки, уникальные по свойствам», — пише Софія Стужук в Instagram.

У Telegram вона також організовуала відеоінтерв’ю з доулою Валерією Жемчуг з Росії. Вона останні п’ять років займається капсуляцією плаценти та перекладала російською книгу «Плацента як забута чакра». Ось переказ однієї історії від доули.

Як вона розповідає, коли вона народжувала вдома, у неї виникло ускладнення при пологах — кровотеча. Акушерка запропонувала їхати в клініку, а це близько 30 хвилин. Інший варіант від акушерки — дати Валерії пожувати шматок її ж плаценти. Пані Жемчуг розповідає, нібито саме цей шматок плаценти дивовижним чином їй допоміг і кровотеча припинилася. Як ви розумієте, зв’язок між зупинкою коровотечі та плацентою в роті — нічим не доведений. Якби тоді кровотеча не припинилася, то ця історія могла б мати трагічні наслідки.

У Сергія Бакшеєа щодо подібних стародавніх повір’їв була стаття «Міфологія третього періоду пологів і вчення про плаценту». У ній він, приміром, писав, що раніше вважали, ніби свіжа плацента допомагає для виведення родимих плям, а порошок з неї — проти епілепсії та хореї. У XVIII столітті висушену плаценту жінок навіть продавали в аптеках. Проте все це з часів коли ще не існувало доказової медицини. Пан Бакшеєв каже, що використання плаценти — подібне до алхімії.

З іншого боку, розповідає лікар, плацента — це джерело біологічно активних речовин, тому її могли використовувати в косметології.

«За часів СРСР я ще застав, як плаценту складали у великі холодильники і відсилали кудись у Францію. Але зараз дуже велика кількість внутрішньоутробних інфекцій. Приміром, недіагностовані гепатити, ВІЛ і так далі. Все це може бути в плаценті. Тому чужу плаценту вже не можна використовувати. Через це були розірвані контракти з косметологічними компаніями… Їсти свою плаценту чи ні — це особиста справа кожного. Зараз моду на це також вводять зірки Голлівуду. Якщо в людини є якесь бажання і це не межує із шизофренією, то вона може робити що завгодно. Головне, щоб ці препарати не продавали іншим і не поширювали свої інфекції», — каже Сергій Бакшеєв.

На тому, що є ризик інфікування патогенними бактеріями виданню Promum розповідала і сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська. Також акушерка-гінеколог Наталія Лелюх наголошувала, що немає ніяких наукових доказів будь-якої клінічної користі такої «трапези».

«Жодні плацентарні поживні речовини і гормони не зберігається в достатніх кількостях після перетворення плаценти в капсули. Тому вона не може бути потенційно корисною для післяпологового стану матері. Крім того, споживання плаценти має серйозні ризики: тромбоемболія естрогенами з плацентарної тканини, інфекції та накопичення екологічних токсинів», — акцентувала Наталія Лелюх.

5. Відмова від вакцинації.

«Я тихонечко приняла в своей голове, в своей семье решение не вакцинировать своих детей. И просто этого не делаю… Я против вакцинации относительно своей семьи! Для себя изучила достаточно информации, чтобы прийти к такому решению достаточно твёрдо», — писала в Instagram блогерка Софія Стужук. Проте, як ми бачимо, вона не «тихенько» це вирішила, а розповідає мільйонам підписників.

MediaSapiens уже не раз писав про небезпеки такої позиції. Головні міфи щодо вакцинації лікарі спростовували в матеріалі «“Аутизм, гомеопатія та купівля довідок”: що не так із програмою Bihus.info за участі антивакцинаторів». Зокрема, через відмову від вакцинації в Україні спостерігають спалах кору. У 2018 році Україна очолила світовий антирейтинг за кількістю хворих на кір.

Ця хвороба може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень: пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідності та смерті. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику, зазначає Центр громадського здоров’я МОЗ України. За даними Центру громадського здоров'я, з літа 2017 року по початок листопада 2019 року на кір захворіли більше 115 000 людей, 41 людина померла.

Більше про вакцинацію можна прочитати на сайті МОЗ. Також міфи на цю тему свого часу розвінчувала й організація VoxUkraine, яка займається перевіркою фактів.

«Попри те, що вакцина проти кору існує з 1963 року, люди продовжують хворіти. За першу половину 2019-го на кір захворіли понад 55 тис. людей в Україні. 18 із них померли від ускладнень. Люди свідомо уникають вакцинації. Дехто робить це з релігійних причин. Наприклад, спалахи кору в Нью-Йорку часто починалися саме в ортодоксальних релігійних общинах», — наголошувала VoxUkraine.

MediaSapiens закликає в темі свого здоров’я довіряти перевіреним джерелам і профільним лікарям, а не популярним інфлюенсеркам із соціальних мереж. Раніше ми вже писали, чому небезпечно шукати симптоми хвороби в інтернеті.

Головне фото: скриншот з відео у YouTube Софії Стужук

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
хахаха
16:45 / 29.01.2021
А где корь сейчас? Ой... это что все в 2019 году вакцинировались? Или просто у ВОЗ новый проект под названием "Коронавирус"?
хахаха
16:45 / 29.01.2021
А где корь сейчас? Ой... это что все в 2019 году вакцинировались? Или просто у ВОЗ новый проект под названием "Коронавирус"?
хахаха
16:45 / 29.01.2021
А где корь сейчас? Ой... это что все в 2019 году вакцинировались? Или просто у ВОЗ новый проект под названием "Коронавирус"?
Natalia
17:33 / 18.03.2020
які ж нісенітниці про закордонні умови здійснення домашніх пологів у коментарі пана Бакшеєва((( народжувала вдома в Нью-Йорку, де затори по 2-3 години бувають не лише в години пік - там величезний відсоток пологів відбуваються удома, і всі чудово розуміють, шо в разі потреби переміститися до лікарні, на дорогах можуть бути ті самі затори....домашні пологи - це справді не для всіх, і справді важливо дуже свідомо до цього підходити - це факт, я не в курсі про пані блогерку, але вона права, що це в її світі, в моєму світі теж, в світі великої кількості моїх знайомих і подруг, проте не для всіх, головне аби жінці було безпечно в пологах - а для кожної безпека - в чомусь своєму, для когось саме в домашній вільній обстановці й оточенні, для когось у бригаді лікарів і реанімацією за стінкою, і той і інший варіант і вибір має право бути і вартий поваги!
Natalia
17:31 / 18.03.2020
які ж нісенітниці про закордонні умови здійснення домашніх пологів у коментарі пана Бакшеєва((( народжувала вдома в Нью-Йорку, де затори по 2-3 години бувають не лише в години пік - там величезний відсоток пологів відбуваються удома, і всі чудово розуміють, шо в разі потреби переміститися до лікарні, на дорогах можуть бути ті самі затори....домашні пологи - це справді не для всіх, і справді важливо дуже свідомо до цього підходити - це факт, я не в курсі про пані блогерку, але вона права, що це в її світі, в моєму світі теж, в світі великої кількості моїх знайомих і подруг, проте не для всіх, головне аби жінці було безпечно в пологах - а для кожної безпека - в чомусь своєму, для когось саме в домашній вільній обстановці й оточенні, для когось у бригаді лікарів і реанімацією за стінкою, і той і інший варіант і вибір має право бути і вартий поваги!
Я
00:00 / 08.03.2020
Марія10:46 / 07.03.2020Фу, якесь копання у чужому житті! Як може чоловік писати про жіночі речі? Мужчина-хирург, который делает кесарево, тоже копается в женских вещах?
Я
23:47 / 07.03.2020
Виктория14:29 / 06.03.2020Да почитать комментарии и диву даться. Кто вас заставляет не вакцинироваться или рожать дома? Ну кто? Голова она и дана людям для того, чтобы думать и принимать решения самостоятельно. Мне нравится София своими взглядами на питание, экологию и тд. Экологию- это когда она говорит что против натур кожи, но сама ее носит за рекламу?))))
Надежда
12:25 / 07.03.2020
Люди, вы не в своем уме? Вам медики, люди с опытом и образованием разъясняют что к чему. Но нет, надо слушать умалишенную бабу, которая рубит бабло на тупых женщинах. Она скажет капать мышьяк в глаза для блеска (как делали в 18 веке) и станут же делать, не слушая врачей.
Марія
10:46 / 07.03.2020
Фу, якесь копання у чужому житті! Як може чоловік писати про жіночі речі?
Ярая фанатка Софії
09:41 / 07.03.2020
Люди вона добра мама яка піклується про своїх дітей. Вона вам нічого не навязує. Соня робить добре для себе і ділиться цим. На вас всіх журналістів таких потрібно в суд подавати
Надежда
23:04 / 06.03.2020
Против вакцин? Интересно, от чего раньше умрут ее дети: от столбняка, поцарапавшись ржавым гвоздем или может от туберкулёза, оказавшись рядом с носителем открытой формы, коих у нас в стране десятки тысяч. Или она все таки сделала тихонько вакцины и пиарится? Людям не интересна доказательная медицина, им лень думать, что то читать. Они хотят получить готовые решения. Даже если они абсурдные и опасные. С другой стороны, может блогерша так борется с перенаселением на планете??)))Чем больше умрет - тем лучше....
Alex
20:51 / 06.03.2020
Давно читаю ее и не каждый раз ее посты расходятся с ее принципами: 1. Человек говорит что только за естественные и природные процессы, рожать дома, нет привычкам, пить травки чтобы вызвать роды но при этом имеет пластику на губах что не естественно, это развод. 2. Рожаю дома, ложь. Она некого не агитирует, тоже ложь, так как пишет что не решилась рожать в роддоме. 3. Человек который когда либо видел женщину перед родами скажет что стужук не могла рожать дома, на фото не видно даже и грамма женщины в родах Стужук занимается самопиаром для лохушек и ее читают потому что она создала образ идеальной женщины и жизни, это иллюзия для заработка денег не более. Зачем ее читают 3 млн лохушек я не знаю, видимо люди хотят так жить но у них не получается так как это иллюзия
Любовь
18:31 / 06.03.2020
Прекрасная, умная,начитанная мама. Ни разу не видела ни одного блога. Врач откровенно лжет по поводу вакцинации,он никогда по настоящему не изучал эту тему:ни разу не читал вкладыш из упаковки с прививками,и в учебном заведении не обучают составу и последствиям,деньги важнее людей... о родах дома- человек имеет право выбирать...Сама когда-то тоже хотела дома родить(опыт есть 6 родов) тем более потому что в роддоме все по регламенту не успел ребенок появиться ему быстрее пуповину отрезают, чтоб побольше стволовых клеток для косметики осталось,но это кровь ребенка...поза во время родов удобная для врачей а не для роженицы хотя кому должно быть удобнее .Ну конечно есть плаценту для меня странно,возможно если бы я знала как ее правильно употреблять в косметологии я бы какие-то маски, крема себе сделала) И называть абортом выкидыш это неправильно и жестоко,потому что разница огромная. Аборт это осознанное убийство,выкидыш когда мать ждёт малыша и что-то пошло не так...И для меня доктора обычные люди к сожалению в большинстве им важнее деньги чем пациент,уверена что своим детям они никогда не пропишут препараты которые предлагали моим...Например димедрол перемешать с каким-то молочком от поноса и ушной палочкой намазывать стоматит у годовалого малыша,когда почитала инструкцию там ни то ни другое лекарство не рекомендуется к использованию детьми младше 6 лет. Или на обычном осмотре доктор говорит а давай я тебе лекарство от температуры выпишу,- ни у кого же температуры нет,-про запас (страховка лекарство покроет,а доктор бонус за выписанный рецепт получит)...Или как после родов вакцину от краснухи предложили ...так я после нее чуть инвалидом в 21 год не осталась -во всех суставах особенно в бедрах как будто песок очень больно при движении,утром с кровати минут 5 сползала со слезами около полугода так было,я думала что у меня артрит начался и была права где-то через год начала изучать тему вакцинации и нашла что от краснухи прививки ртуть оседает в суставах и не выводится и вызывает артрит временный или постоянный как кому повезет...Это только часть моих историй...Вам совет ДОВЕРЯЙ НО ПРОВЕРЯЙ...Не ленитесь самостоятельно изучать информацию,поко она в открытом доступе...Будьте счастливы и здоровы!
Грач
15:35 / 06.03.2020
Стужук возмутилась, что сравнили ее ситуацию с родами дома и трагедию в сауне с сухим льдом. Так вот, те недалекие назвали себя первопроходцами( нет слов вообще) и будет малолетняя Клава, ярая подписчица стужук, у которой все пойдет не так и не дай бог будет летальный исход. И стужук будет сидеть с каменной рожей и говорить- я не виновата, я не навязывала. Вот так сейчас эта история видится. Она отрицает все возможные риски, отслоения плаценты, поперечное предлежание и яро отстаивает свои тупые принципы. У нее не закрыта страница, она доступна всем, должна или нет она нести ответственность за свой блог перед 3 млн? Риторический вопрос, фанатки будут дальше зомбически завывать- муууудрая соня.
Ярослава
14:41 / 06.03.2020
Она не когда не кому ничего не пропагандирует. А расказывает о своем мнении и своей жизни. А кто хочит слушает. Я смотрю ее блог ,но этоэ не означает что буду делать как она. У каждого своя голова на плечах.у нее многому можно научиться хорошому. Даже малейшему как она любит своих детей. Как плачет когда ее доченька Оливия первый раз улыбнулась. Это много стоит .
Inna
14:31 / 06.03.2020
Що я можу сказати з приводу цієї статті)))Стільки людей стільки і думок з цього приводу ,у кожного свої поняття що правильно що ні і кожна людина сама приймає рішення що для неї правильно що ні !І всі ці правла життя нічого не вартують !Хто сказав що потрібно всім робити одне і теж і це правильно !Головне бути щасливим при цьому і залишатися людиною в будь якій ситуації)
Inna
14:31 / 06.03.2020
Що я можу сказати з приводу цієї статті)))Стільки людей стільки і думок з цього приводу ,у кожного свої поняття що правильно що ні і кожна людина сама приймає рішення що для неї правильно що ні !І всі ці правла життя нічого не вартують !Хто сказав що потрібно всім робити одне і теж і це правильно !Головне бути щасливим при цьому і залишатися людиною в будь якій ситуації)
Inna
14:31 / 06.03.2020
Що я можу сказати з приводу цієї статті)))Стільки людей стільки і думок з цього приводу ,у кожного свої поняття що правильно що ні і кожна людина сама приймає рішення що для неї правильно що ні !І всі ці правла життя нічого не вартують !Хто сказав що потрібно всім робити одне і теж і це правильно !Головне бути щасливим при цьому і залишатися людиною в будь якій ситуації)
Виктория
14:29 / 06.03.2020
Да почитать комментарии и диву даться. Кто вас заставляет не вакцинироваться или рожать дома? Ну кто? Голова она и дана людям для того, чтобы думать и принимать решения самостоятельно. Мне нравится София своими взглядами на питание, экологию и тд. С чем то согласна, с чем то нет, я человек, я умею АНАЛИЗИРОВАТЬ информацию, а не глотать ее как пеликан. Беру для себя то, что мне близко и откидаю, что считаю неприемлимым.
Alexsandra
13:37 / 06.03.2020
Володимир Малинка, ви дибіл, про свої таракани пишіть, вона говорить реальні речі, а ви брихун- тут більша половина брихні
Ira
12:01 / 06.03.2020
Ця стожук це Дич якась....але за вакцину підтримаю,лежавжи в лікарні з кором ( дитина не вакцинована) кір перенесла легше ніж ті що вакциновані тому це спорно дуже....
VIKTORIIA
01:48 / 06.03.2020
Цій блогерці потрібно серйозно лікуватися і це не в тому сенсі щоб її образити такі поради людям може давати лише психічно нездорова людина.Смішно що каже вона що не хоче ніякого втручання в свій організм а губи нашпиговані силіконом ...
Олександра
23:31 / 05.03.2020
Було б цікаво, якби інший лікар, а саме педіатр, так само висловив свою думку на рахунок її дітей. Діти педагогічно запущені, хлопчик, якому 4 роки, постійно в колясці. У старших дітей - проблеми з ногами, у дівчинки - деформована щелепа. Діти харчуються чим попало, і це все їх мама транслює на всю свою 3-х мільйонну аудиторію. Хотілося б, щоб на цю родину звернули увагу відповідні служби... Легше всього кожен рік народжувати нових дітей, їх ще й потрібно доглядати і виховувати.
Ole
20:07 / 05.03.2020
Все эти факты , эти хайповые темы этой инста цыганки звучат разве что не из утюга. Может, в конце концов кто то возьмется серьезно за эту дикость? Эту Стужук на раз можете закрыть за массу противозаконности.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду