Топ-20 матеріалів MediaSapiens за 2020 рік: коронавірус, дистанційне навчання, небезпечні блогери та політики

Топ-20 матеріалів MediaSapiens за 2020 рік: коронавірус, дистанційне навчання, небезпечні блогери та політики

12:08,
4 Січня 2021
2523

Топ-20 матеріалів MediaSapiens за 2020 рік: коронавірус, дистанційне навчання, небезпечні блогери та політики

12:08,
4 Січня 2021
2523
Топ-20 матеріалів MediaSapiens за 2020 рік: коронавірус, дистанційне навчання, небезпечні блогери та політики
Топ-20 матеріалів MediaSapiens за 2020 рік: коронавірус, дистанційне навчання, небезпечні блогери та політики
Добірка публікацій сайту MediaSapiens із найбільшою кількістю переглядів за 2020 рік.

У 2020 році на MediaSapiens вийшло понад 2 тисячі статей і новин. Протягом року журналісти проєкту спростовували фейки про коронавірус, розповідали про найактуальніші події у світі соціальних мереж, а також слідували за найважливішими новинами у боротьбі з коронавірусом. На початку нового, 2021-го, року, MediaSapiens продовжує підбивати підсумки 2020 року і відібрав топ-10 найпопулярніших статей і новин.

Топ-10 статей: фейки про коронавірус, кодування каналів на супутнику, україномовний YouTube, Андрій Пальчевський і Дмитро Гордон

Еще один «врач из Италии» рекомендует лечить COVID-19 водкой – но не пить ее, а вдыхать. Это поможет? (понад 115,5 тис. переглядів)

Автор статті Гала Скляревська спростувала поширений фейк про те, що алкоголь може бути корисним при лікуванні коронавірусу. Головний герой фейку – російський «лікар» Олександр Колосов, який нібито працює в Італії. На відео, яке поширювали в соціальних мережах, він стверджував, що вилікував коронавірус, «вдихаючи горілку» через маску. На момент публікації статті відео набрало понад 60 тисяч переглядів. Однак ВООЗ не рекомендує такий метод лікування, адже його ефективність не доведена.

5 небезпечних порад інстаграм-блогерки: пологи вдома, контрацепція, вакцинація (понад 76 тис. переглядів)

На акант української блогерки Софії Стужук в Instagram підписані понад 5,5 млн осіб. Крім фотографій красивого життя та відпочинку, блогерка дає поради для своїх підписників. Вони переважно стосуються пологів, догляду за дітьми та здоров’я. Наприклад, блогерка пропонує народжувати вдома, а також закликає відмовитися від вакцинації. У статті журналіст Володимир Малинка разом з акушером-гінекологом Сергієм Бакшеєвим розбирали, чому поради блогерки можуть бути небезпечними і до яких наслідків можуть призвести.

Мультимільйонер, плейбой, зірка каналів Медведчука. Хто такий Андрій Пальчевський? (понад 73 тис. переглядів)

Напередодні місцевих виборів 25 жовтня 2020 року Андрій Пальчевський був дуже частим гостем каналів Віктора Медведчука. Він міг коментувати питання війни, історії, культури, генетики та навіть службових романів. Власне, за останні два роки не було жодної теми, до обговорення якої NewsOne, ZIK та «112» не долучали бізнесмена-політика. Також він завісив своїми білбордами усі регіони України – у його передвиборну кампанію вклали величезну кількість коштів. Журналіст Ярослав Зубченко дослідив біографію Пальчевського та його місце в українській політиці, а також зв’язки з КДБ і Росією.

Скасовують вихідний? В інтернеті розганяють паніку довкола нового Трудового кодексу (понад 57,5 тис. переглядів)

На початку березня 2020 року в інтернеті почали поширювати маніпулятивну інформацію про те, що начебто новий законопроєкт «Про працю» №2780 (по суті, новий Трудовий кодекс) скасовує вихідний у суботу. Їі поширили Politeka, «Типичный Херсон», «Районка», «Перший.com.ua», «Під прицілом», «Гадяч.city», «Інфокава», «Новини Закарпаття» тощо. Володимир Малинка проаналізував новий законопроєкт і чинне законодавство та разом з експертами – колишнім міністром економічного розвитку Тимофієм Миловановим та адвокаткою Юлією Пікаловою – пояснив, що ж насправді пропонувалося в законопроєкті.

«Казус Сніжани Єгорової»: як правильно реагувати на «збитих льотчиків» (майже 42 тис. переглядів)

18 серпня телеведуча Сніжана Єгорова дала інтерв’ю YouTube-каналу «прямо_talk», у якому прозвучало знецінення захисників України з оціночними судженнями «селюки» та «рагулі». У своїй колонці письменник Андрій Кокотюха вирішив розібратися, хто така Сніжана Єгорова та чому її слова не варті уваги. У результаті автор дійшов висновку, що «зірка» Сніжани Єгорової уже давно згасла, а в Україні потрібно створити хоча б неформальний інститут неподання руки.

Кобзон української журналістики. Хто такий Дмитро Гордон (понад 41 тис. переглядів)

У 2020 році Дмитра Гордона багато обговорювали через його популярні, але часом двині інтерв’ю з Наталією Поклонською, Олексієм Паніним, Миколою Азаровим, Оленою Бондаренко, а також його появу на російських токшоу та коментарі російським ЗМІ. При цьому Гордон пішов зі «112» через «зростання кількості Медведчука в ефірі» та, із цієї ж причини, обіцяв більше не з’являтися на каналах кума Путіна. Журналіст Ярослав Зубченко дослідив біографію Гордона та дійшов висновку, що він не стільки проросійський, скільки пострадянський. Його зірка зійшла на поживному середовищі російсько-української єдності дев’яностих та ранніх нульових. І вже у 2008 році про нього почали говорити як про «Кобзона украинской журналистики». І хоча співати він у цілому перестав, Кобзоном залишається й сьогодні.

Все пропало! Українські канали кодуються на супутнику, що робити? (майже 41 тис. переглядів)

Чотири українські медіагрупи: «1+1 медіа», StarLightMedia, «Медіа Група Україна» та «Інтер Медіа Груп», яким належать наразі найпопулярніші українські канали, вирішили закодувати свій сигнал на супутнику. Довгий час ці канали можна було дивитися безкоштовно. Але кілька років тому медіагрупи взялися розвивати ринок платного телебачення, щоб таким чином більше заробляти, більше вкладати у якісний контент і бути менш залежними від інвестицій своїх власників (Ігоря Коломойського, Віктора Пінчука, Ріната Ахметова та Дмитра Фірташа). Тому в січні 2020 року закрили безкоштовний доступ до своїх каналів на супутнику. У статті журналістка Наталія Данькова пояснила, що це означає для близько 4 млн домогосподарств, які дивилися телебачення безкоштовно через супутникові тарілки.

Топ-15 україномовних каналів у YouTube. Серед 250 найпопулярніших за кількістю підписників не знайшлося і десяти україномовних блогерів (понад 39,5 тис. переглядів)

Більшість топових каналів на YouTube, де хоч якось присутня українська мова, належить українським телеканалам або їхнім проєктам. А «українське» на YouTube зовсім не означає «україномовне». Журналіст Володимир Малинка передивився популярні канали та з’ясував, чому контент українською мовою вкрай рідко вибивається на верхні позиції чартів. Тож він уклав топ-15 україномовних каналів. До нього увійшли, зокрема, канали «Чоткий паца», VERTUHA, «Телебачення Торонто», «Дядько Максим», «Зупини лося» та інші.

Нові правила для школярів і педагогів. Пояснюємо, як працюватимуть школи з 1 вересня (понад 37,5 тис. переглядів)

25 серпня 2020 року, поспілкувавшись із міжнародними експертами, освітянами, а також урахувавши рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, Міністерство охорони здоров’я України представило оновлені правила навчання в школах в умовах пандемії. Журналістка Ілона Громлюк у статті пояснила, що мало змінитися для школярів та працівників навчальних закладів залежно від карантинної зони.

Вони «передбачили» коронавірус: у мережі розкручують пророцтва про COVID-19 (понад 36,5 тис. переглядів)

Поки у світі триває пандемія COVID-19, у ЗМІ та соцмережах поширюють так звані пророцтва про цю хворобу. Мовляв, про коронавірус знали ще багато століть або десятиліть тому, і ось лише зараз правду нарешті згадали. «Пророкували» пандемію Ванга, Нострадамус та інші віщуни. Передбачити розвиток ситуації намагалися й астрологи. Журналістка Катерина Гончарова проаналізувала ці «пророцтва» та дійшла висновку, що вони подаються так туманно, що кожен може сприйняти їх зовсім по-різному. Тим часом такі публікації користуються популярністю в читачів і збирають немало переглядів.

Топ-10 новин: коронавірус, Зеленський, Дубінський та Ілон Маск

У 2020-му читачі MediaSapiens найбільше цікавилися новинами про коронавірус, а також про те, як працюватимуть навчальні заклади під час пандемії. Також до топу потрапили новини, де фігурує Ілон Маск, Микола Азаров і президент Володимир Зеленський.

Українським школам треба готуватись до дистанційного навчання з 1 вересня – РНБО (55662)

Росія пожалілася в ООН на українську відеогру за «прославлення нацизму» (54700)

У фейсбуці Зеленському відповіли на новорічне привітання хештегом #єрізниця (53325)

У Дубінського – 83%, у Шарія – 78%, у Медведчука – 61%. І це не рейтинг, а кількість ботів серед їхніх фоловерів у Twitter (42205)

Поширення коронавірусу можна відслідковувати на онлайн-карті (ОНОВЛЕНО) (40674)

Азаров на каналі Медведчука: «Войны никакой фактически нет» (37085)

Ілон Маск висміяв росіян за використання застарілих технологій в космосі (31537)

Де перевіряти офіційні дані про коронавірус в Україні: дві онлайн-карти (ОНОВЛЕНО) (25642)

Інформація про голого чоловіка з Ірпеня, в якого кабани вкрали одяг, виявилась фейком (22729)

Гроші, взуття, одяг. Учені пояснили, які шляхи передачі вірусу найнебезпечніші (22479)

Фото: MediaSapiens, Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду