Скасовують вихідний? В інтернеті розганяють паніку довкола нового Трудового кодексу

Скасовують вихідний? В інтернеті розганяють паніку довкола нового Трудового кодексу

10:41,
4 Березня 2020
60424

Скасовують вихідний? В інтернеті розганяють паніку довкола нового Трудового кодексу

10:41,
4 Березня 2020
60424
Скасовують вихідний? В інтернеті розганяють паніку довкола нового Трудового кодексу
Скасовують вихідний? В інтернеті розганяють паніку довкола нового Трудового кодексу
У мережі сумнівні сайти маніпулюють щодо законопроєкту «Про працю» — начебто він скасовує вихідний у суботу. Пояснюємо, як насправді.

В інтернеті сумнівні сайти лякають, начебто новий законопроєкт «Про працю» №2780 (по суті, новий Трудовий кодекс) скасовує вихідний у суботу. Хоча насправді чинний Кодекс законів України про працю також передбачає шестиденний робочий тиждень: «На тих підприємствах, в установах, організаціях, де за характером виробництва та умовами роботи запровадження п'ятиденного робочого тижня є недоцільним, встановлюється шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем».

Маніпулятивну інформацію поширили Politeka, «Типичный Херсон», «Районка», «Перший.com.ua», «Під прицілом», «Гадяч.city», «Інфокава», «Новини Закарпаття» тощо.

«Мінус відпочинок: в Україні субота не буде вихідним днем», «6-денка повертається! В Україні субота не буде вихідним», «Субота більше не вихідний – головні зміни в Трудовому кодексі» — такі кричущі заголовки можна зустріти на сайтах.

На всіх сайтах поширюють однакові тези. Нібито зміни до Трудового кодексу містять такі оновлення:

  • Робочий тиждень може бути збільшено до 6 робочих днів (вирішує роботодавець).
  • Відпустка 30 днів у році замість 24.
  • Можливість звільняти співробітників підприємств без пояснення причини.
  • Відсутність трудових книжок.

Поява в низці регіональних сайтів новини з ідентичними тезами може свідчити або про замовність цих публікацій, або про бездумний копіпаст, коли медіа передруковують одне в одного неперевірену інформацію.

Юлія Пікалова, адвокатка Адвокатського об'єднання «Альва Прайвесі», сказала MediaSapiens, що у двох з чотирьох пунктів є маніпуляція.

1. Тривалість робочого тижня.

По-перше, запропонований законопроєкт узагалі не містить норми про 6-денний робочий тиждень, наголосила Юлія Пікалова. По-друге, чинний Трудовий кодекс і так передбачає можливість застосування шестиденного робочого тижня (ст. 52), що було і є досить актуальним на багатьох підприємствах.

«Як і чинний Кодекс законів про працю України, новий законопроєкт визначає, що нормальна тривалість робочого часу складає 40 годин протягом тижня», — наголошує адвокатка.

2. Тривалість відпустки.

Інформація про щорічну основну оплачувану відпустку в 30 календарних днів теж не відповідає дійсності, каже адвоката. Аналогічно до чинного Кодексу запропонований законопроект передбачає надання працівникам щорічної основної оплачуваної відпустки строком у 24 дні.

Проте з 15 днів до 30 днів збільшилася відпустка без збереження заробітної плати, яка може надаватись на прохання працівника.

Текст законопроєкту

3. Звільнення співробітників без пояснення причин.

Юлія Пікалова нагадує, що чинний Кодекс законів про працю вимагає від роботодавця пояснювати працівникові причини його звільнення. Без пояснення може звільнятися лише сам працівник.

«Зараз працівник може без пояснення причин звільнитися за власним бажанням, попередивши про таке бажання роботодавця за 14 календарних днів (ч. 1 ст. 38 діючого Кодексу). Підстави ж розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця чітко регламентовані ст. 40,41 Кодексу законів про працю України», — каже пані Пікалова.

Натомість пропонований законопроєкт «Про працю» містить статтю 35, якою надається право роботодавцеві на розірвання трудового договору за його ініціативою фактично без пояснення будь-яких причин. Утім, у частині 2 цієї статті визначено обов’язкові строки попередження з боку роботодавця про припинення трудового договору, які залежать від періоду роботи працівника у цього роботодавця.

Водночас міністр економіки Тимофій Милованов у Facebook писав, що причинами для звільнення за ініціативою роботодавця можуть бути підстави, прописані в трудовому договорі, який підписує працівник і роботодавець під час оформлення трудових відносин.

«У чинному Кодексі причини для звільнення за бажанням роботодавця настільки об’ємні, що будь-які його забаганки легко підлаштувати хоча б під одну з них. А про сплату матеріальної компенсації можна говорити лише у невеликій кількості. У законопроекті Про працю пропонуємо зробити матеріальну компенсацію обов’язковою, а також заборонити фіктивні перетворення підприємств задля скорочення штату», — зазначав міністр.

4. Скасування трудових книжок.

Новий законопроєкт справді не передбачає ведення трудових книжок. Відповідно до статті 9 документа облік трудової діяльності працівників буде здійснюватися в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

«Пункт 9 перехідних положень проекту Закону України “Про працю”, у свою чергу, передбачає, що роботодавці протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом мають видати трудові книжки працівникам», — каже Юлія Пікалова.

Вона додає, що і зараз на сайті Пенсійного фонду є електронні трудові книжки. Свої записи щодо стажу ви може перевірити, зареєструвавшись в особистому кабінеті. Тобто паперові книжки будуть уже не обов’язковими, але їх можуть застосовувати і надалі для перевірки чи доповнення електронних даних.

Законопроєкт – це ще не закон

Наголошуємо, що пропонований урядом документ — це лише проєкт закону. Його схвалив уряд, але документ поки доопрацьовують у Верховній Раді.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук казав, що новий закон «Про працю» розширить соціальні права працівників, збільшить кількість легальних робочих місць та гармонізує українське законодавство з європейським.

«Розробка нового закону потрібна тому, що Кодекс законів про працю давно не захищає працівників. Діючий документ датований 1971 роком, тому не передбачає офіційної фіксації сучасних форм праці: фрілансу, дистанційної, домашньої або тимчасової роботи та ін.

Через відсутність законодавчого регулювання, альтернативою для багатьох різновидів сьогочасних трудових відносин стала нелегальна зайнятість. Тому зростає робота в тіні, зарплати у конвертах, складність у пошуку роботи, фактична відсутність захисту працівників приватного бізнесу», — писав у Facebook міністр Тимофій Милованов.

Законопроєкт передбачає, зокрема, запровадження семи видів трудових договорів:

  • Безстроковий договір не має кінцевого терміну дії.
  • Строковий трудовий договір може укладатися на строк до п'яти років.
  • Короткостроковий трудовий договір укладається на строк до двох місяців.
  • Сезонний трудовий договір укладається для виконання сезонних робіт, максимальний строк не перевищує восьми місяців підряд.
  • Трудовий договір з нефіксованим робочим часом — договір, за яким працівник виконує роботу тоді, коли роботодавець її надає. Гарантій, що робота буде надаватися постійно, такий договір не передбачає.
  • Учнівський трудовий договір укладається на строк до шести місяців і дозволяє поєднувати навчання та роботу.
  • Трудовий договір з домашнім працівником укладається при найманні людей, які обслуговують дім або членів сім'ї: нянь, прибиральниць, репетиторів.

Також Кабмін розвінчував основні міфи про законопроєкт.

Видання «Слово і діло» вже підготувало інфографіку, де показує пропоновані зміни у трудовому законодавстві.

Натисніть, щоб збільшити

До Верховної Ради подано кілька альтернативних урядовому законопроекту документів: законопроєкти «Про працю» від «Опозиційної платформи – За життя» і «Батьківщини», проєкт Трудового кодексу від «Опозиційної платформи – За життя», проєкт Кодексу України про працю від «Батьківщини» та депутатської групи «Довіра».

Дізнатися більше про те, що пропонує урядовий законопроєкт, можна, приміром, у таких статтях:

— «Новий Трудовий кодекс: звільнення по-новому, регулювання фрілансерів і відносини за договором», «Економічна правда»

— «Як планують змінити Трудовий кодекс: дистанційна робота та гнучкий графік», «24 канал»

— «Новий Трудовий кодекс: які зміни очікують на працівників та роботодавців», «Слово і діло»

— «Як працювати будемо. П’ять головних запитань про новий Трудовий кодекс», «Новое время»

— «Яким буде новий Трудовий кодекс: що зміниться для українців у 2020 році?», Liga.net

ДОПОВНЕННЯ: У зв’язку з оновленням уряду 4 березня законопроєкт №2708 про працю було відкликано. Згідно з регламентом Кабміну, не прийняті у першому читанні урядові законопроєкти вважаються відкликаними на момент припинення повноважень Ради чи Кабміну. Якщо новий уряд вважитеме, що законопроєкт не втратив актуальності, то має подати його ще раз протягом місяця.   

Фото: cincodias.elpais.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ваня
12:53 / 06.03.2020
Брехня. В нормальних країнах 4 денку запроваджують. Наша країна вічно зелених помідорів як правило йде не туди.
Марина
11:35 / 06.03.2020
Полностью согласна - лапша на уши людей. Сейчас и в выходные можно работать и сверхурочно. Только платить должны двойной оклад. А будет 20% надбавочка. В общем м, если такое примут-узаконят беспредел
Денис
07:57 / 05.03.2020
Заказная статейка вешающая лапшу на уши.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду