Гроші, взуття, одяг. Учені пояснили, які шляхи передачі вірусу найнебезпечніші

Гроші, взуття, одяг. Учені пояснили, які шляхи передачі вірусу найнебезпечніші

12:50,
22 Квітня 2020
24986

Гроші, взуття, одяг. Учені пояснили, які шляхи передачі вірусу найнебезпечніші

12:50,
22 Квітня 2020
24986
Гроші, взуття, одяг. Учені пояснили, які шляхи передачі вірусу найнебезпечніші
Гроші, взуття, одяг. Учені пояснили, які шляхи передачі вірусу найнебезпечніші
Автори:
Скільки часу вірус живе на поверхнях? Людина може захворіти через забруднений одяг? А через гроші?

По всьому світу вчені досліджують шляхи передачі COVID-19 та вивчають різні поверхні, на яких може жити вірус, пише «НВ». Наприклад, дослідження вірусологів Кетлін Джордан і Вінсент Сюй, які вивчали дослідження шляхів передачі вірусів, доводить, що одяг не є основним джерелом зараження. Так, у лабораторних умовах коронавірус здатен жити на тканині до двох діб, проте у повсякденному житті збудник на поверхні тканини швидко засихає, тому не є загрозою для людини. Просто треба прати одяг регулярно.

Згідно з дослідженнями вчених з Уханю, велика кількість вірусу накопичується лише на взутті та рукавах одягу. Тому їх необхідно дезінфікувати і змінювати частіше – особливо, якщо людина перебуває в контакті з захворілим або працює у медичному закладі. І хоча вірус був виявлений у половині випадків на взутті лікарів, захворіти і у такому випадку важко: якщо людина зняла взуття та після цього ретельно помила руки з милом, ризик підхопити інфекцію мінімальний, оскільки взуття зазвичай знаходиться далеко від обличчя та дихальних шляхів.

Учені з Університетського медичного центру Гамбурга-Еппендорфа довели, що банкноти євро небезпечніші, аніж монети Європейського союзу - вони піддаються забрудненню мікробами та вірусами.

У своєму дослідженні використовували монети євро. Вони їх протестували в реалістичних умовах і проаналізували, наскільки сильним джерелом бактерій можуть виступати гроші.

У ході експерименту вчені заразили суху поверхню банкнот та монет номіналом в 5 центів, 50 центів, 1 євро і банкноти 5 євро двомя типами бактерій, а потім торкалися вологими рукавичками поверхонь інших купюр та монет. З’ясувалося, що всі монети з міддю показали антимікробні властивості – кількість бактерій через 24 години зменшилася на їхній поверхні від  96% до 99% в залежності від типу бактерій. У той же час на банкнотах кількість бактерій не зменшилася.

Дослідження інших вчених показали, що поверхні, які містять мідь, можуть бути ефективні і в боротьбі з коронавірусом: COVID-19 на такій поверхні може залишатися протягом усього чотирьох годин.

«Я вважаю, що ризик передачі коронавірусу через гроші, навіть банкноти, набагато нижчий, ніж через особистий контакт з людиною, яка вже заразилися, - пояснює один з німецьких дослідників, професор Кноблох. - Що стосується поточної пандемії COVID-19, якщо уникнути використання готівки неможливо, краще вибирати для оплати монети, а не купюри. Однак, я б все-таки радив користуватися безконтактними платежами».

При цьому всі дослідники вважають, що основним шляхом зараження COVID-19 залишається контакт із носієм. Тому найефективнішими заходами є соціальне дистанціювання, маска або респіратор, самоізоляція і регулярне миття рук із милом.

На фото: працівниця дезінфікує одяг та взуття перед початком роботи у промисловому центрі. Китай, 12 лютого 2020 року. February 12, 2020. China News Service для Reuters

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду