Мультимільйонер, плейбой, зірка каналів Медведчука. Хто такий Андрій Пальчевський?

Мультимільйонер, плейбой, зірка каналів Медведчука. Хто такий Андрій Пальчевський?

14:05,
11 Вересня 2020
83400

Мультимільйонер, плейбой, зірка каналів Медведчука. Хто такий Андрій Пальчевський?

14:05,
11 Вересня 2020
83400
Мультимільйонер, плейбой, зірка каналів Медведчука. Хто такий Андрій Пальчевський?
Мультимільйонер, плейбой, зірка каналів Медведчука. Хто такий Андрій Пальчевський?
Від російської «Партії любителів пива» до української «Перемоги».

Якщо ви хоча б раз вмикали канали Медведчука, то з величезною ймовірністю бачили Андрія Пальчевського. Він міг коментувати питання війни, історії, культури, генетики, службових романів. Власне, за останні два роки не було жодної теми, до обговорення якої NewsOne та «112» не долучали шоумена. Подібна публічність та нав’язувана каналами беззаперечна авторитетність (буквально, він виступає у студіях без опонентів) дали свої плоди. І тепер партія Пальчевського у столиці випереджає «Батьківщину», «Голос» та «ОПЗЖ». А сам постійний гість кума Путіна, хоч і з чотириразовим відривом від лідера, посідає другу позицію в рейтингах на посаду мера Києва.

Про те, хто ж такий Андрій Пальчевський і про що він кожного дня розповідає на каналах «ОПЗЖ», читайте в нашому тексті.

Біографія для себе та для людей

Андрію Пальчевському 59 років — він на один рік молодший за Юлію Тимошенко та на п’ять років старший за Петра Порошенка. Його біографія настільки насичена яскравими подіями, що вони створюють справжнє світлове засмічення для речей, про які політик воліє не згадувати.

Ось лише короткий перелік «зіркових» фактів: Пальчевський мав стати першим космічним туристом на теренах колишнього СРСР. Був співведучим жовтого шоу з Андрієм Малаховим. Спонсорував токшоу Савіка Шустера. Вляпався в наймасштабніше розлучення в історії України (йшлося про майже пів мільярда гривень). Написав книжку про жінок. Озвучував Стіва Джобса в українському дубляжі. Зустрічав Юлію Тимошенко, коли її звільняли із в’язниці. Брав аналізи у Володимира Зеленського перед дебатами на стадіоні. Та, як пишуть на спеціальних сайтах, працював водієм швидкої під час Революції гідності. Для пересічного глядача Пальчевський — це просто шоумен, який колись брав участь у програмах на кшталт «55 запитань мультимільйонеру» та шукав «ідеальну дружину» для багатія, а тепер виріс у стурбованого громадянина.

 Пальчевський. Початок 

Насправді ж новоспечений політик фігурує у значно більшій кількості сумнівних історій. Найвідоміша з них — це, звісно, освіта у Військовому інституті іноземних мов у Москві, шість років служби військовим перекладачем у Лаосі та звання майора радянської армії. Комбо, яке просто кричить «радянський шпигун». Сам Пальчевський роботу на спецслужби заперечує, але в тому ж інтерв’ю каже «Це та частина життя, за яку мені... Знаєте, мені, як поетові, наступного дня соромно за свої вірші».

Крім цього, Пальчевського з Росією пов’язує клініка Eurolab — через мережу офшорів у ній проглядаються співвласники-росіяни. До речі, ім’я бізнесмена фігурувало в Panama Papers. Під час проживання в Росії Пальчевський займався, зокрема, пивом. І навіть балотувався в Держдуму від «Партії любителів пива», яка в результаті набрала менше 1 % голосів. У гімні партії (1994 року) були рядки, які звучать прямо як мирний план Медведчука:

Хорош стрелять, бросай оружье!

Давай-ка лучше пиво пить!

Увидишь — пиво всех подружит,

Всех может пиво помирить.

Пізніше Пальчевський переїхав в Україну й за кілька років став першим заступником Міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту уряду Миколи Азарова. Це одразу викликало запитання як до компетенції Пальчевського, так і до його можливого подвійного громадянства. Урешті через три місяці чоловік звільнився. Аби менше, ніж за рік, стати ведучим програми «Глибинне буріння» на Першому національному. У ті часи це був зовсім інший канал, і Пальчевського звинувачували в тому, що він просто купив собі місце в ефірі. А також у некомпетентності й просуванні «русского міра». Наприклад, ось його цитата з інтерв’ю з Нікітой Міхалковим: «Киев — колыбель русской цивилизации. Генетически — мы один народ. 80 % нашего генома (а я когда-то этим занимался) — идентично. В деревнях, если бабушки говорят друг с другом "украинской мовой", то они говорят "А я объясняю ей как? По-руськи!"».

Перший великий ефір Пальчевського на українському телебаченні 

Отар Довженко у 2011 році описував Пальчевського-інтерв’юера так: «Андрій Пальчевський говорить про себе, про те, що він думає, і запитує співрозмовників про те, що цікаво йому, анітрохи не стидаючись демонструвати замилування самим собою аж до нарцисизму».

Наступним великим проєктом ведучого стало жовте шоу «Про життя» (не плутати із «За життя») на «Інтері», генеральним продюсером якого тоді якраз був Володимир Зеленський. Судячи з відгуків, програма була виконана в найкращих традиціях соціальних драм класу «Б»: «"Про життя" пропонує публіці годинне переживання лютої ненависті та жадання помсти». Але цікаво інше: керівником ТОВ «Про життя з Андрієм Пальчевським» значиться Борис Нахманович Шефір — тезка продюсера «Кварталу». У той же час 75 % статутного фонду підприємства, судячи з усього, належить компанії, замішаній в історії з офшорами Зеленського. У січні минулого року кандидат у президенти заявив, що виходить зі складу її акціонерів.

У 2017 році шоумен почав вести програму на Прямому каналі. У рекламному ролику він навіть підтримував ідею мовних квот на телебаченні. Хоча тепер перед місцевими виборами піариться на ідеях «якої різниці»: «... Немає різниці, якою мовою ми розмовляємо».

Траплялися з колишнім росіянином і медичні халепи. То його критикували за тести на коронавірус за 16 тисяч гривень. То СБУ проводила обшуки через звинувачення у приховуванні випадків Covid-19. Під час епідемії свинячого грипу його лабораторію закривала санепідемстанція. А щодо «аналізів» Володимира Зеленського, то тільки сліпий не помічав у них конфлікту інтересів. Дмитро Разумков під час кампанії розповідав, що «Eurolab — це абсолютно незалежна лабораторія, де можна буде здати аналізи і ні в кого не виникне запитань про те, що десь хтось щось підтасував, спробував вплинути». Хоча сам Пальчевський пізніше казав, що «положил на чашу весов Зеленского все своё здоровье» і що дав Зеленському 710 % голосів. Це вже не кажучи про історію з можливим спільним бізнесом.

Вигодуваний Медведчуком

Коли люди кажуть, що Андрій Пальчевський не полишає каналів Медведчука, це може звучати як пуста гіпербола. Тож ось вам кілька фактів. Із 23 червня до 25 серпня Пальчевський не пропустив ЖОДНОГО випуску щотижневого токшоу «Пульс» на «112». Чоловік не явився тільки першого вересня, але восьмого — знову повернувся у студію. Під час президентської кампанії 2019 року Пальчевський був другим найпопулярнішим гостем каналів Медведчука після Іллі Киви (вони були присутні на 51 % та 54 % токшоу відповідно). Цього серпня Пальчевський виявився найпопулярнішим гостем «Большого вечера» на NewsOne, відвідавши студію щонайменше п’ять разів. Що тут казати: його кличуть і на спецпроєкт до Дня Незалежності, і на жовті токшоу про службові романи та нерівні шлюби.

Пальчевський у ролі «соціального доктора» говорить про жінок у політиці

Навіть у бога немає стільки грошей, аби просто купити весь цей ефірний час. Тим паче в реаліях ЗМІ Медведчука, які буквально вирізають політичних опонентів з ефіру. Три мало не найпопулярніші інформаційні канали України ніколи в житті не стануть настільки активно нарощувати рейтинг чужій людині. Можливо, Пальчевський скористався старими зв’язками з Єгором Бенкендорфом, який у часи «Глибинного буріння» очолював Перший національний, а сьогодні — «112». А, можливо, має рацію «Українська правда»: «За даними УП, Павлюк ("Слуга народу") та Столар ("ОПЗЖ") спільно просувають новий політичний проект "Перемога Пальчевського". "Столар навіть два канали запускає в Києві та Одесі, щоб крутити цей проект. Вони хочуть продати його Зеленському, як союзника для коаліції в Київраді і в Одесі", — розповідає один із впливових однопартійців Столара по "ОПЗЖ"».

Схожу версію пропонує «Главком»: «У чому ж вигода розкрутки партії Пальчевського для Медведчука і Ко? Відповідь — на поверхні. У Києві у відверто проросійських сил традиційно слабкі позиції [...] І тут з рукава витягається проєкт "Пальчевський", риторика якого загалом близька до "ОПЗЖшної"». «Чесно» встановили, що перший глава партії Пальчевського (до її ребрендингу) керує агенцією, яка свого часу просувала Медведчука, Рабіновича та Думчева.

Цікаво, що Ілля Кива ще минулого жовтня обіцяв голосувати за «Андрея Ивановича». Минулого квітня Пальчевський натякав, що Зеленському потрібні такі люди, як Нестор Шуфрич. Хоча через рік, у березні 2020-го, шоумен уже обурювався, коли в «його програму» (він був у гостях на «112») вставили живе включення із Шуфричем. Пальчевський казав, що не згоден із тим, що робив та збирається робити нардеп. І заявляв, що він не хоче ні з ким асоціюватися. Так-так, ми знаємо, що це дивно: не хотіти асоціюватися з «ОПЗЖ», проживаючи на каналах «ОПЗЖ».

Хоча, на виправдання Пальчевського, його нездорову присутність можна помітити й на інших каналах. Наприклад, на «Україні 24», куди вічний гість переїхав за колишнім ведучим NewsOne Василем Головановим. Цього літа він сходив до старого знайомого щонайменше дев’ять разів. Також Пальчевського багато на сайтах-сміттярках та в сумнівних соцопитуваннях. Наприклад, Znaj.ua лише за період 1–8 вересня опублікував про Пальчевського 14 новин. А замовні соціологи «Інтер-Акції» у липні «дослідили», що Пальчевський відстає від Кличка в Києві всього на 1 %.

Хай там як, а саме медійна потужність Медведчука зробила Пальчевського (знову) популярним. Та дала йому можливість щодня коментувати актуальні теми, нарощуючи перед глядачами свій авторитет. При цьому окремо потрібно відзначити тепличні умови, в яких творить шоумен. На відміну від нещасних «слуг народу», які потерпають від опонентів у студіях, Пальчевський майже завжди виступає соло. Через що його ідеї завжди лишаються перспективними, а правота — непохитною.

Якщо ж вам здається, що секрет успіху Пальчевського не у сприянні ЗМІ, а в його власних ораторських здібностях, то можете подивитися чи не єдине інтерв’ю політика зі справжніми журналістами. В розмові з BBC Пальчевський заперечує існування власних слів, опускається до блатного жаргону та безсило ображає журналістів. Після каналів кума Путіна чоловік просто губиться в розмові з кимось, хто йому справді відповідає.

Найближче, коли Пальчевський був до протистояння з реальними опонентами

Пальчевський. Вибране

Якщо вам цікаво, чим же Пальчевський займається в ефірі весь цей час, то відповідь очевидна — критикою. Точніше, спочатку, коли Зеленський був неймовірно популярним, шоумен публічно підтримував кандидата та президента, аби розділити з ним хвилю народної любові. Тепер же, коли рейтинг очільника держави почав падати, Пальчевський відштовхується від нього, продовжуючи свій власний шлях нагору.

Зазвичай в інтерв’ю улюбленого гостя каналів Медведчука йдеться про стандартні для цих ЗМІ теми: корупцію влади, непотизм, непрофесійність, «зубожіння». Але є в Пальчевського й «фірмові» галузі. Наприклад, він активно критикує боротьбу влади з коронавірусом, бо наче ж сам має стосунок до медицини. Зокрема, в липні Пальчевський звинувачував Віктора Ляшка в тому, що той «угробив санітарну службу». Хоча самого Ляшка призначили лише в лютому й нічого угробити він би не встиг. У лютому шоумен жалівся, що в Україні немає статистики хворих на грип. Насправді ж вона оновлюється щотижня. У квітні заявляв, що влада приховує реальну статистику коронавірусу, хоча в нас у 200 разів більше хворих (навіть у вересні їх досі уп’ятеро менше, ніж передбачав Пальчевський). Також, хоч це вже й не стосується влади, «експерт» стверджував, що коронавірус — це «классовая болезнь» і з «вищого класу» ніхто не помер. Ось лише короткий список знаменитостей, які загинули через Covid-19.

Коронавірус не пройде

Також коронавірус виявився на перехресті з іншим інтересом Пальчевського — генетикою. Наприклад, власник клініки розповідав, немов певний час панувала думка, що коронавірус загрожує лише «жовтій расі». Жодне адекватне джерело таких ідей не поширювало, зате подібні «вкиди» спричинили спалах расизму. До речі, про расизм. Якось Пальчевський обурювався, що в Україні надто багато чиновників «екзотичної зовнішності». Хвилювався, що через політкоректність на роялі заборонять чорні та білі клавіші. Розповідав про «змагання між расами»: «Все выходцы темнокожие считают, что они были рабами. И мы с вами должны компенсировать им это сейчас». Коментував зовнішність Зеленського: «Кровей намешано в нашем президента, аж гай шумить. Там отак всьо». І, на дотичну тему, ображав гостя токшоу за його косоокість: «Замахиваетесь на одного — бьёте другого», «Мы все время гадаем, к кому вы обращаетесь», «Вас отобрали со специфическим взглядом».

Жарти про євреїв можете знайти у відео під назвою «Мультимиллионер Пальчевский рассказал Даше Селфи, зачем женщины увеличивают грудь». Єдиний у зафіксованій історії раз, коли Пальчевський попросив пробачення за неправду, також був пов’язаний із євреями. Нацрада тоді навіть оголосила перевірку NewsOne через розповіді про 180 тисяч євреїв в СС. Ще більше вигаданих історичних фактів та сексизму від Пальчевського шукайте тут. Ви ж знаєте: «чтобы женщина была счастлива — она должна быть замужем»?

Насправді, в ефірі каналів Медведчука можна знайти жахливі та абсурдні розмови Пальчевського на безліч тем. То він акцентує увагу на сексуальній орієнтації пілота-вбивці. То розповідає про метафізичний зв’язок між Україною та авіакатастрофами. То поширює чутки про зв’язок Олени Притули зі «вторым в иерархии государства человеком, который испытывал к ней тёплые чувства». Стверджує, що Путін, «по мужскому мироустройству, особенно у альфа-самцов», буде терпимо ставитися до молодшого за нього Зеленського. Заявляє, що «одна из серьезнейших причин, по которым люди идут на войну, это скука». Переконує, що найефективніше кар’єрною драбиною за рахунок сексу рухаються журналістки: «Идёшь на интервью. Она оттуда выходит уже речныцей, а дальше...». Згадує Олега Ляшка у відповідь на прохання назвати трьох жінок у політиці. Ображається, що ніхто не подякував йому за присутність на ефірі Скабєєвої, де він буцімто відстоював позиції України.

 Захисник, якого Україна не заслуговує 

До речі, щодо Росії. Пальчевський називав «придурками» журналістів, які ображають Путіна в ефірі. Мовляв, Україні після цього доводиться «зализувати рани» та «відновлювати стосунки». Зате російську пропаганду поширювати можна. Наприклад, Пальчевський заявляв, що 80 % українців спілкуються російською мовою. Насправді переважно або тільки російською розмовляють 28 % українців. Також Пальчевський стверджував, що це Порошенко віддав Крим та розв’язав війну. По-перше, Крим анексували, а війну розв’язала Росія, а не українські політики. По-друге, обидві події сталися до інавгурації Порошенка. Крім цього, Пальчевський поширював думки, що українці готові обміняти Крим на Донбас. Насправді ж це другий найменш популярний варіант миру серед українців. Вирішив, що, судячи з буцімто розмов Порошенка й Байдена про диверсантів у Криму, президент України хотів влаштувати «чергову війну з Росією». Війну всередині війни, це по Нолану? Звинувачував у бідах держави Революцію гідності: «... Загинули за понюх тютюну, за те, щоб ми стали втричі біднішими». Роздмухував якусь незрозумілу історію про відокремлення Львова. Коротше кажучи, як казав про себе сам Пальчевський, природа дала йому функцію говорити правду.

А також піарити себе в ефірі, розповідаючи виборцям, що обирати треба розумних кандидатів, а не смішного Кличка. Чи згадуючи, як Зеленський переграв фаворитів змагань, і натякаючи, що тепер таке повториться з боксерами. Ведучі каналів Медведчука в цьому всіляко допомагають. Одразу відстають, якщо Пальчевський не хоче говорити про свою партію. У сюжетах про кандидатів у мери Києва не згадують нічого з його багатої біографії. А потім разом з улюбленим гостем обговорюють незалежних журналістів. До речі, власна безперервна присутність в ефірі мала би дратувати Пальчевського. Принаймні, у 2011 році він жалівся, що Савік Шустер постійно кличе одних і тих же гостей: «Це що? Любов із першого погляду?».

І, звісно, як і більшість політиків, колись Пальчевський пояснював, чому не йде в депутати: він ще не старий, а народ не готовий. Та зізнавався: «Всі мене штовхають у цю політику, штовхають... Куди?! Я ж романтик! Мене ж якась сволота вполює, розповість якусь історію…».

Що ж, здається, хтось таки вполював. І, судячи зі стратегічної глибини (перші борди шоумена з’явилися у 2019 році) та обсягів кампанії (рекламу партії «Перемога» можна знайти по всій країні), політичні плани Андрія Пальчевського виходять далеко за межі місцевих виборів. А отже улюблений гість Медведчука ще довго заповнюватиме ефір рідних каналів.

Іллюстрація: Mediasapiens 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
VM
12:59 / 12.09.2020
Все вірно він каже. І немає різниці на якому каналі. Нинішнім правда вуха ріже, тому й почали обливати людину лайном.
Mestnyy
10:59 / 12.09.2020
Он еврей, этого достаточно для характеристики.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду