У соцмережах поширюють фейк, де фігурує студійний номер телеканалу Прямий

У соцмережах поширюють фейк, де фігурує студійний номер телеканалу Прямий

13:42,
15 Січня 2021
105357

У соцмережах поширюють фейк, де фігурує студійний номер телеканалу Прямий

13:42,
15 Січня 2021
105357
У соцмережах поширюють фейк, де фігурує студійний номер телеканалу Прямий
У соцмережах поширюють фейк, де фігурує студійний номер телеканалу Прямий
Автори:
Фейкова розсилка спрямована нібито проти підвищення тарифів на газ.

У месенджерах запустили фейкову розсилку проти підвищення ціни на газ. При цьому в розсилці використовується номер телефонного голосування ефірів телеканалу Прямий. На цей фейк звернули увагу журналісти проєкту «По той бік новин».

У повідомленні говориться: «Наберите 0800302299.это голосование против повышения цен на газ. Вам скажут ,,ваш голос зараховано,,. Сообщите всем, это сейчас». 

Однак, як відмічають в «По той бік новин» відмічають, що цій інформації вірити не варто, адже невідомо, хто є автором повідомлення, яке джерело інформації, звідки і коли вона виникла. Найголовніше, що не можна перевірити інформацію, адже на жодному з сайтів урядових структур немає цієї гарячої лінії. 

Якщо набрати цей номер, то вам дійсно скажуть, що ваш голос враховано. Але не скажуть, за що саме враховано ваш голос. І не скажуть, хто його враховує. 

Цей номер наразі належить телеканалу Прямий. За ним голосують глядачі за ті чи інші питання. Тобто, це опитування телеканалу. Подібні речі роблять багато медіа - це маркетинговий хід, який дозволяє взаємодіяти з аудиторією, але не має нічого спільного із репрезентативністю. 

Наприклад, 14 січня о 8:58 дзвінок на цей номер врахував би ваш голос за те, що ви не готові вакцинуватися китайським препаратом. А о 9:55 - що посилений карантин не впливає на ваше життя. Що ж стосується підвищення тарифів на газ, то голосування за це питання вже давно минуло. 

Це вже не вперше номер ефіру телеканалу Прямий фігурує в подібних розсилках. 9 липня подібне повідомлення з цим же номером розсилали нібито для прийняття закону про мову, хоча в той день Верховна Рада не розглядала закон про мову. Фейк спростував народний депутат Микола Княжицький.

Тоді телеканал відреагував на розсилку. У каналі зазначили, що не мають жодного відношення до розповсюдження цих повідомлень.

«За цим номером ви можете лише проголосувати за актуальну тему «Прямого», результати якої оприлюднюють в прямому ефірі. ЖОДНОГО впливу на рішення Верховної Ради чи інші органи влади голосування за цим номером не має», - повідомили на «Прямому».

MediaSapiens звернувся в телеканал прокоментувати ситуацію щодо того, чому студійний номер телефону фігурує у фейкових розсилках.

Нагадаємо, декілька ЗМІ повідомили, що нібито Україна отримає вакцину від нової коронавірусної інфекції не раніше ніж у квітні 2022 року, «однією з останніх», посилаються при цьому на дані The Economist.

Фото: телеканал Прямий

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду