Вони «передбачили» коронавірус: у мережі розкручують пророцтва про COVID-19

Вони «передбачили» коронавірус: у мережі розкручують пророцтва про COVID-19

09:03,
3 Квітня 2020
42674

Вони «передбачили» коронавірус: у мережі розкручують пророцтва про COVID-19

09:03,
3 Квітня 2020
42674
Вони «передбачили» коронавірус: у мережі розкручують пророцтва про COVID-19
Вони «передбачили» коронавірус: у мережі розкручують пророцтва про COVID-19
Деякі ЗМІ намагаються пов’язати нинішню пандемію коронавірусу та абстрактні й малозрозумілі цитати віщунів про «катастрофи» та «небезпеки», які чекають людство. Інші приписують пророцтва тим, хто їх ніколи не робив. Наводимо кілька прикладів.

Поки у світі триває пандемія коронавірусу, а кількість хворих на COVID-19 стрімко зростає, у ЗМІ і соцмережах поширюють так звані пророцтва про цю хворобу. Мовляв, про коронавірус знали ще багато століть або десятиліть тому, і ось лише зараз правду нарешті згадали.

«Пророкують» пандемію Ванга, Нострадамус та інші віщуни. Передбачити розвиток ситуації намагаються й астрологи. Якщо проаналізувати тиражовані у ЗМІ цитати детальніше (до речі, не факт, що це реальні цитати цих людей), то стає зрозуміло: зв'язок таких «пророцтв» зі справжніми даними про поширення COVID-19 – аж ніяк не такий очевидний, яким його намагаються видати сайти клікбейти, а бачення цих «пророцтв» залежить виключно від суб’єктивного сприйняття.

Іноді передбачення епідемії приписують і сучасним відомим людям, які говорять у своїх виступах на схожі теми, але насправді про коронавірус не згадували. Так сталося із Біллом Гейтсом, який послідовно розповідає про загрози епідемій для світу, але про коронавірус жодного разу не говорив.

Білл Гейтс «передбачив» коронавірус у 2015 році

Вміння «передбачати» події приписують, як виявилося, Біллу Гейтсу – американському бізнесмену, філантропу і засновнику компанії Microsoft. Спершу про це стали писати американські ЗМІ:

Російські та українські сайти теж робили про це новини:

Як було насправді?

У 2015 році Білл Гейтс виступив на конференції TED. Промову почав зі згадки про те, як за часів його дитинства всі боялися ядерної загрози. На екрані в цей час показали вибух бомби. «Та зараз найбільший ризик глобальної катастрофи виглядає не так, – сказав мільярдер, – Натомість це виглядає приблизно так». На екрані з’явилося збільшене зображення вірусу, який виглядав дуже схожим на новий коронавірус, що викликає хворобу COVID-19.

«Якщо що-небудь раптом вб'є мільйон людей за наступні декілька десятиліть, то, швидше за все, це буде високоінфекційний вірус, ніж війна. Не ракети, а мікроби», – сказав далі Гейтс. Це відео почали масово тиражувати у соцмережах і на деяких сайтах у 2020-му, під час спалаху коронавірусу у світі. Мовляв, Білл Гейтс передбачив пандемію ще у 2015-му.

Та у своїй промові він навіть не використав жодного разу слово «коронавірус». Виступ стосувався епідемії, спричиненої вірусом Ебола. Під час спалаху від цієї хвороби загинуло більше 10 тисяч людей. Гейтс справді казав, що світ може бути неготовим до подібних спалахів інших епідемій у майбутньому. Через це, на його думку, наступна епідемія буде значно руйнівнішою за Еболу: «Наступного разу, можливо, нам не пощастить».

До речі, Білл Гейтс не вперше озвучує свої думки про подібні світові загрози. У своїх публічних виступах, в інтерв’ю і блогах він не раз підкреслював, що світ не готовий до нових пандемій. Тому тут правильніше було б сказати, що Білл Гейтс попереджав про загрози вірусів, аніж «передбачив» саме COVID-19.

Про COVID-19 «попереджала» Ванга

«Пророцтва» віщунки Ванги – одна з улюблених тем у російських ЗМІ. У програмі «Первого канала» «На самом деле» ведучий Дмитро Шепелєв говорить:

«Наприкінці грудня вийшла програма «На самом деле», присвячена передбаченням Ванги. Мова йшла про передбачення Ванги, яке до певного часу було засекречене. Яке наголошувало: в перші місяці нового року з’явиться або знову загостриться стара хвороба. Зараз ми вже знаємо, що ця хвороба, про яку йде мова, була вперше виявлена у 1965 році. Хвороба, від якої не буде діючої вакцини. Всі ці слова чи не найкраще вказують на те, що, можливо, велика провидиця мала на увазі коронавірус – словосполучення, яке зараз усе частіше з’являється у новинних стрічках».

Ким було засекречене пророцтво, під час програми не згадують. Яким чином було зроблено висновок, що Ванга говорила саме про коронавірус – теж неясно.

«Більшість зараз хвилює інше коли відступить ця страшна хвороба? У болгарської ясновидиці Ванги була відповідь і на це питання. Просто раніше ніхто не звертав на неї уваги»,кажуть вже в іншій програмі «Новые русские сенсациии» на НТВ. І далі наводять слова Ванги: «Одного разу цей світ закінчиться, але край настане не скоро. Не бійтеся! Живіть у злагоді й допомагайте один одному. Життя в страху – це не життя! А написане на Небесах людина не може змінити. Рано чи пізно, воно трапляється».

У якості порятунку від цієї хвороби Ванга порадила звернутися до Бога з молитвою, а також відмовитися від суперництва і бажання наживи. Втім, такі слова можна сказати в безлічі різних контекстів. Мало хто буде сперечатись з тим, що краще жити у злагоді й допомагати іншим. Але чому саме ця цитата наведена як паралель з епідемією коронавірусної інфекції – малозрозуміло. Ця публікація на сайті каналу за три дні зібрала понад 549 тисяч переглядів.

Пишуть про подібне й українські ЗМІ. До речі, часто з посиланням на російські сайти й телеефіри:

«У прогнозах Ванги на 2020 рік є також натяки на світову фінансову кризу. Зокрема, вона передбачила, що гроші втратять свою цінність і їх почнуть замінювати цифри», пише «Апостроф». Що означає фраза «їх будуть замінювати цифри» – взагалі незрозуміло.

Depo.ua повідомляє: «"У першому десятилітті XXI століття страшна зараза понесе безліч життів. За цей час загине величезне число людей", – передбачала Ванга». Дуже абстрактне повідомлення, з якого складно зрозуміти, яка саме небезпека чекає на людей та з яких причин люди можуть загинути. Конкретного року «першого десятиліття ХХІ століття» також не названо. Хоча спалах COVID-19 почався під кінець другого десятиліття ХХІ століття.

«Високий замок» теж транслює «передбачення» Ванги, озвучені на російському телебаченні: «У 1995 році я ще хлопчиною молодим розмовляв із Вангою, коли вона сказала, що в рік п'яти двійок відбудеться епохальна подія для всього людства — планета отримає такий страшний вірус, що можуть загинути сотні мільйонів людей. Я зараз у шоці», — повідомив кум провидиці Сергій Косторний». Такі тези Сергій Косторний озвучив в ефірі програми «Прямий ефір» на каналі «Россия 1», куди його запросив ведучий Андрій Малахов.

Фейкова цитата Нострадамуса

Паралелі з пандемією коронавірусу вгледіти й у пророцтвах Нострадамуса – французького астролога, що жив у 1500-х роках. ЗМІ регулярно знаходять пророцтва в його книгах та наводять нібито збіги із сучасними подіями у світі.

Нострадамусу приписують різні цитати. В контексті коронавірусу поширюють таку: «Буде рік-близнюк, у який з'явиться королева, що прийде зі Сходу і в темряві ночі принесе чуму в країну з сімома пагорбами і знищить світ. Це буде кінець світової економіки в тому вигляді, що ми знаємо».

У Twitter за хештегом #Nosstadamus можна знайти безліч твітів, де пишуть, що Схід – це нібито Китай, а країна з сімома пагорбами – це Італія, а рік близнюк – це 2020 рік.

Фактчекери сайту Snopes проаналізувати справжні цитати Нострадамуса з тими, що поширюють в мережі. Такої цитати вони не знайшли.

«Це вірусне передбачення не було знайдене в чотирирядковій формі, і ми не могли знайти нічого подібного, опублікованого в Les Prophéties. Ми також не знайшли жодної згадки про це пророцтво до подій початку 2020 року. Що, як правило, вказує на те, що вона придумана в сучасний період», йдеться у публікації.

Інша нібито цитата Нострадамуса стосується «великої чуми з приморського міста». Звісно, жодних подробиць тут теж не вказано, а «пророцтво» подається максимально абстрактно.

«Вчені почали активно вивчати катрени астролога. Вони вважають, що якщо передбачення Нострадамуса не закінчується на 2020 році, то у людства є надія порятунок»,пише Obozrevatel. Які саме вчені почали вивчати це, наскільки «активно» – не вказано.

«Пророцтва» подаються так туманно, що кожен може сприйняти їх зовсім по-різному. А тим часом такі публікації користуються популярністю в читачів та збирають немало переглядів. Певно, гонитва за кліками і є головною причиною, чому медіа вдаються до публікації таких «новин». Спекуляція на забобонах і страхах приносить більше хайпу, ніж популяризація науково підтверджених достовірних даних.

Ілюстрація: MediaSapines

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Читач
12:24 / 08.04.2020
Шановна редакція! Вставити в цей текст блок про Білла Гейтса - це кричущий непрофесіоналізм. Очевидно, що він передбачив не коронавірус, а сам факт пандемії. І говорив він не лише про еболу (хоча вона була інфрприводом), а про можливість нової епідемії (пандемії) вірусної хвороби. Власне так його і подали більшість ЗМІ.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду