ms.detector.media
Катерина Гончарова
27.12.2019 15:25
Світ соцмереж 2019: головні події і тренди у Facebook, YouTube, Instagram, Twitter і TikTok
Світ соцмереж 2019: головні події і тренди у Facebook, YouTube, Instagram, Twitter і TikTok
Скандали з витоком даних, глибинні фейки, корисні функції та нові спроби протидії дезінформації — підбиваємо підсумки 2019 року для соцмереж.

За даними компанії Kantar, соцмережі Facebook, YouTube та Instagram у 2019 році є лідерами серед завантажених українцями додатків, а новини з Facebook дізнається майже половина наших громадян (дані спільного дослідження Internews та USAID). Також росте популярність Instagram і YouTube. Схожі тенденції у світі соцмереж і на світовому рівні: найпопулярнішими додатками стали Facebook, Instagram, YouTube, TikTok та інші.

Знаменитий філософ Френсіс Фукуяма цього року заявив: нам треба зрозуміти, що інтернет не завжди є другом демократії, і ним у своїх цілях «користується Росія, екстремісти та багато політичних діячів, які не зацікавлені в демократії». Він зауважив, що такий «великий канал комунікації, як Facebook, краще не тримати в одних руках». У 2019-му світ і далі переймається через витоки даних користувачів соцмереж, а від окремих країн лунають пропозиції регулювати діяльність світових IT-гігантів на рівні законів.

Тим часом саму компанію Facebook насторожує зростаюча конкуренція з китайським додатком TikTok, в Instagram тестують відключення лічильника лайків, а YouTube заявляє про стабільне зростання користувачів платформи. Це далеко не всі тенденції й події соціальних медіа за рік, що минає.

Вибори в Україні, боти і «вкиди» в соцмережах

27% українців вважали соцмережі ключовим джерелом отримання інформації під час передвиборної кампанії 2019 року. Саме соцмережі нерідко ставали джерелом політичних «вкидів» перед виборами президента та виборами до Верховної Ради: спершу дезінформацію там поширювали боти або так звані «лідери думок», а потім меседжі тиражували деякі ЗМІ. Зокрема, ми писали, яку «чорнуху» розкручували проти Петра Порошенка, як у соцмережах поширювали тезу про «Зеленського-наркомана» та як у Facebook-пабліках дискредитували Святослава Вакарчука.

Парламентські та президентські вибори в Україні 2019 року змусили Facebook шукати фейковий політичний контент та блокувати його. У липні компанія видалила низку акаунтів, сторінок і груп, які поширювали маніпулятивні політичні новини. У Facebook зазначили, що значна частина видалених сторінок керувалася з Росії.

Цього року з’явилися нові докази того, що ботів і тролів у соцмережах використовує чи не кожна українська політична сила. Журналіст-розслідувач Василь Бідун більше місяця під прикриттям працював у ботофермі піар-агентства Pragmatico. Щодня він продукував сотні коментарів у Facebook та на інших сайтах від імені фейкових акаунтів. Він розповів MediaSapiens про своє журналістське розслідування.

У світлі політичних подій в Україні 2019 року VoxUkraine спільно з Artellence провели дослідження і  виявили, що боти активно коментують та загалом взаємодіють із Facebook-сторінками всіх найбільш відомих українських політиків: Володимира Зеленського, Петра Порошенка, Святослава Вакарчука, Юлії Тимошенко, Володимира Гройсмана та інших.

Блокування сторінок сайтів-клікбейтів

16 вересня Facebook заблокувала низку сторінок, частина з яких мала стосунок до холдингу «Знай медіа». Під блокування потрапили Facebook-сторінки Znaj.ua, Politeka.net, Akcenty, Hyser і Clutch.ua. Частина цих ресурсів відома як сайти-клікбейти, які поширювали маніпулятивну і недостовірну інформацію. Менеджер з публічної політики Facebook в Україні Катерина Крук уточнила, що холдинг «Знай медіа» пов’язують із приватним PR-агентством Pragmatico, яке «брало замовлення і на політичний піар, у тому числі й чорний». Утім, заблокували сторінки не за це. Причина полягала у порушенні ними правил соцмережі — «накручуванні» кількості підписників.

Новину про блокування сторінок широко обговорювали в українському сегменті Facebook. Нагадували, що сайти-клікбейти часто несуть дезінформацію, а читати замість них краще перевірені ресурси. MediaSapiens виявив, що через кілька місяців після випадку практично жоден із цих сайтів не створює нові Facebook-сторінки заново. Принаймні, сторінки з такою ж назвою серед списку популярних пабліків відсутні або мають не більше 10-20 вподобань і не розвиваються.

Дискусія про регулювання соцмереж в Україні

У світі стали частіше говорити про регуляцію діяльності глобальних компаній в окремих країнах. Звісно, більшість країн не хоче йти шляхом Ірану, де цього року на кілька днів практично повністю вимкнули весь інтернет на тлі протестів. Не йдеться й про тоталітарний шлях Росії, де під час протестів у Москві та Інгушетії обмежували доступ до мережі. Мова скоріше про оподаткування великих компаній, боротьбу з дезінформацією і мовою ворожнечі в соцмережах, хоча єдиного консенсусу щодо цього питання все ще немає. Нові пропозиції регулювання соціальних медіа звучали у Великій Британії, Азербайджані та інших країнах.

Обговорення регулювання соцмереж триває і в Україні. Почали розробляти закон про медіа, що охоплює онлайн-сферу, а не лише традиційні медіа. З’явилося профільне Міністерство цифрової трансформації, яке ставить за мету переведення держпослуг у смартфон, загальну цифровізацію, покращення доступу до інтернету і розвиток цифрових навичок громадян.

Крім того керівник комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час презентації законопроекту про медіа повідомив, щоподатковий комітет ВР готує зміни до законодавства, які передбачають оподаткування «провайдерів загального доступу, що отримують прибуток на території України». Зміни можуть торкнутися таких онлайн-платформ, як Facebook, YouTube, Instagram тощо. Поки мова йде лише про податок на додану вартість, а не податок на прибуток. Утім, пропоновані зміни ще дискутуються.

Україна отримала свого менеджера у Facebook

27 травня на посаду менеджера з публічної політики по Україні компанія Facebook призначила Катерину Крук — фахівчиню з комунікацій та протидії фейкам. Раніше вона була аналітикинею проєкту StopFake, членом команди зі стратегічних комунікацій Українського кризового медіацентру (зокрема, займалася оновленням соціальних мереж Верховної Ради), мала досвід роботи в Європарламенті та відповідала за промоцію в польському офісі «Євро-2012». Менеджер з публічної політики по Україні працює у варшавському офісі Facebook. Серед обов’язків — поширення інформації про продукти й діяльність компанії, відповіді на запити політиків і регуляторів, надання інформації для розробки політики регулювання інтернет-сектора.

У грудні стало відомо про запуск у 2020 році важливого проєкту — глобальної фактчекінгової програми від Facebook в Україні. Контент перевірятимуть фактчекінгові організації та спеціальні технології. Окрім співпраці з експертами, у соцмережі також візуально ділитимуть у стрічці новин ту інформацію, яка має ознаки маніпуляцій.

Facebook: витоки даних, криптовалюта і боротьба з фейками

Facebook у 2019 році домінує на полі мобільних додатків: компанія володіє найпопулярнішими у світі чотирма програмами. Саме Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp та Instagram найбільше завантажували користувачі з 2010-го по листопад 2019 року. Зміцнюються позиції Facebook і серед українців: показники використання соцмережі зросли із 57% у 2018 до 74% у 2019-му серед тих, хто регулярно заходить в інтернет.

Протягом року компанію-гіганта супроводжували гучні історії, пов’язані з витоками особистих даних користувачів. Були й великі збої в роботі соцмережі. 13 березня стався найбільший збій в історії Facebook, що тривав близько 10 годин. За цей час сайт Facebook, а також Instagram, Facebook Messenger і WhatsApp, які належать Facebook, були недоступні для користувачів у багатьох країнах світу. Проблеми виникли через «зміни конфігурації сервера».

У США продовжили вести кримінальне розслідування стосовно Facebook через низку угод, укладених з Apple, Amazon та іншими компаніями, умови співпраці з якими передбачали передачу їм персональних даних. У липні Федеральна торгова комісія США оштрафувала Facebook на рекордні $ 5 млрд через витік особистих даних користувачів. Марка Цукерберга також зобов'язали особисто підтвердити, що компанія виконала всі вимоги щодо захисту даних. Утім, у компанії передбачали, що її оштрафують, та заздалегідь заклали близько $ 5 млрд на ці цілі у свій бюджет на 2019 рік. Окремо Facebook виплатила Великій Британії інший штраф у розмірі 500 тис. фунтів, пов’язаний зі скандалом минулих років у справі з Cambridge Analytica.

Facebook створила власну Наглядову раду, яка буде розглядати скарги від користувачів соцмережі й від самої компанії. Також у липні у Facebook заявили, що на 2020 рік готують випуск власної криптовалюти Libra, аби «спростити роботу бізнесу і долучити до платежів ринки, що розвиваються». Ініціатива серйозно схвилювала США: Конгрес та низка регіональних громадських об’єднань закликали до негайного мораторію на запуск криптовалюти. Критики кажуть, що шахраї зможуть отримувати доступ до коштів користувачів, а сама Libra складе конкуренцію відомим світовим компаніям, які займаються грошовими переказами, та й саме визначення криптовалют не врегульоване у більшості країн світу.

2019 рік відзначився все більшою інтеграцією Facebook з іншими її проєктами. Компанія змінила логотип і впровадила новий дизайн в усі свої продукти. Зокрема, в Instagram та WhatsApp. Аби підвищити авторитет цих платформ, змінили й дизайн назв додатків, що робить їх більш схожими на Facebook.

Через зростаючу конкуренцію з китайською соцмережею TikTok, Facebook запустила власний додаток для створення мемів. Також у сомережі тепер можна позбутися низки непотрібних сповіщень. Там почали працювати над розділом «Новини», де з’являтимуться повідомлення від провідних світових ЗМІ. Проте через чергові побоювання розкриття приватних даних користувачів соцмережа закрила популярний серед журналістів сервіс Graph Search, який допомагав їм у розслідуваннях.

Глибинні фейки стали ще одним викликом для Facebook. Цього року їх жертвою став і сам Цукерберг: він «з’явився» у реалістичному фейковому відео, яке все ж вирішили не видаляти з соцмережі. В компанії визнали, що неефективно боролися з глибинними фейками і виділили $ 10 млн на розробку технології, яка їх розпізнаватиме.

На противагу думкам про можливе регулювання компанії в різних країнах, у Facebook кажуть, що й так добре «регулюють самі себе». Наприклад, у боротьбі з фейками компанія зменшує охоплення такого контенту, карає групи, видаляє фейкові акаунти, приховує контент, визначений фейковим третіми особами. Недавно стартував і масштабний проєкт спільно з BBC та іншими провідними світовими медіа й IT-гігантами: вони разом працюють над створенням системи раннього попередження про дезінформацію, особливо в період виборів. Проте компанію і далі критикують за те, що Facebook не блокує фейкові новини від політиків.

Нова фукнція Facebook Protect — захист акаунтів учасників передвиборної гонки

У тестовому режимі Facebook «для створення більш здорової для користувачів атмосфери» почала вимикати лічильник лайків (їх кількість видно лише автору постів). Чи продовжать таку практику далі, стане зрозуміло вже у 2020 році.

Instagram: без лічильника лайків

Під кінець 2019 року кількість користувачів Instagram досягне 680 млн людей, прогнозують в аналітичному бюро Cowen Group. Серед українців соцмережа входить до топ-10 додатків за кількістю завантажень.

Цього року в Instagram продовжили публічну політику захисту користувачів від фейкового й образливого контенту. Там навіть запропонували платити користувачам за допомогу в захисті персональних даних. Соцмережа почала блокувати хештеги з фейками про вакцини, попереджати про фейковий контент і приховувати його, а штучний інтелект, який «підбирає» пости за інтересами людини, постійно стежить за тим, щоб користувачі отримували безпечний контент. Також цього року там заборонили реєструватися дітям до 13 років, обмежили показ засобів для схуднення неповнолітнім користувачам та почали блокувати відео про каліцтво та самогубства.

Соцмережа розширила і список корисних функцій: новий месенджер для «близьких друзів», можливість публікувати одразу кілька фото в одній «сторіз» та навіть використовувати власні «маски» із доповненою реальністю.

Чи не найбільш обговорюване нововведення Instagram цього року — приховування лічильника лайків. Якщо у Facebook «зникнення» лайків випробовували тільки в Австралії, то в Instagram нововведення тестували у шести країнах, а згодом поширили поки тестову практику вже на всі країни світу. Таким чином платформа хоче заохотити користувачів «не гнатися за кількістю лайків, а зосередитися на контенті». Також перевіряють, як відсутність лайків впливає на залучення користувачів. Виявилося, що вона падає на 11% сильніше там, де тестують функцію. Чи буде соцмережа приховувати лайки й далі — поки невідомо.

Twitter: нові функції і заборона політичної реклами

За кількістю активних користувачів у 2019 році платформа мікроблогів перебуває на 12-му місці серед інших соцмереж. В Україні Twitter також не входить у лідери найпопулярніших соціальних медіа. У 2019-му компанія, усвідомлюючи важливість бути актуальною, продовжила роботу над новими функціями. Навесні вперше дозволила залучати в прямі ефіри до трьох користувачів, додала більш зручні функції для ретвітів. У Twitter вже можна підписуватись на цікаві теми, а не тільки на акаунти. Ще там вирішили фільтрувати образливі висловлювання і заявили, що будуть видаляти повідомлення, які ображають почуття вірян. Ближче до кінця року Twitter дозволила завантажувати фото без втрати якості, а перед тим ввела можливість планувати твіти заздалегідь.

Цього року немало користувачів розкритикували Twitter за рішення видаляти акаунти, на які не заходили більше півроку. Це не сподобалося тим, хто хотів зберегти пам'ять про померлих близьких. У компанії відреагували оперативно, назвавши своє рішення «промахом». Там заявили, що не будуть видаляти акаунти померлих, «доки не придумають спосіб увіковічнення їх пам'яті».

У Twitter протягом року активно реагували й на суспільно-політичні запити. Після заклику ЄС до глобальних компаній докладати більше зусиль до боротьби з фейковими акаунтами, у Twitter видалили майже 5 тисяч акаунтів з Ірану, Росії і Венесуели, заблокували майже 1000 акаунтів, що дискредитували протести в Гонконгу. Компанія продовжує реагувати й на глибинні фейки. Долучитись до боротьби з ними закликали й користувачів: їм запропонували пройти опитування про те, як Twitter має реагувати на глибинні фейки і як їм протидіяти.

Чи не найбільша зміна політики Twitter за рік — повна заборона політичної реклами. На таке поки не спромоглася жодна інша соцмережа. Спершу у Twitter заявили, що обмежать можливість ретвіту політиків, які порушують правила сервісу, а починаючи з 22 листопада взагалі заборонили будь-яку політичну рекламу. Заборона стосується контенту, який містить посилання на кандидатів, на політичні партії, обраних або призначених державних чиновників, на інформацію про вибори, референдуми. Щоправда, поки це стосується політичних подій у США, Канаді, Індії, ЄС та Австралії.

Рейтинг найбільш популярного контенту у Twitter за 2019 рік, який зробила сама компанія, можна переглянути тут.

YouTube: боротьба з агресією та «менше стресу»

Платформа відео YouTube стає все популярнішою. Навесні 2019-го вона перетнула позначку у 2 млрд користувачів та місяць (кількість користувачів зросла за рік на 5%).Серед українців YouTube у 2019 році опинився на другому місці серед найбільш популярних додатків. У 2019 році відеосервіс оновив дизайн головної сторінки.

Через глобальні загрози дезінформації YouTube вирішив запровадити алгоритм, який знижує у пошуку відео з фейками та екстремізмом. Більше уваги стали приділяти й відео, які містять загрози, а порушників вирішили позбавляти монетизації. Платформа видалила тисячі відео, які пропагували неонацизм, заблокувала немало каналів і відео, де навчали зваблювати жінок. Аби сприяти більш безпечному середовищу для дітей, спеціально для них створили окрему платформу YouTube Kids.

В той час, як в Instagram та Facebook тестують відсутність лайків, YouTube вирішила округлювати точну кількість підписників на каналах, аби «користувачі відчували менше стресу». Наприклад, якщо користувач має 142 456 902 підписників, їх кількість округлять до 142 млн. Є й приємний «бонус» 2019 року для користувачів-меломанів — YouTube оновив якість понад тисячі культових відеокліпів. Серед них — відео сотень легендарних виконавців. Наприклад, Billy Idol, Beastie Boys, Boyz II Men, George Strait, Janet Jackson, Kiss, Lady Antebellum, Lady Gaga, Lionel Richie та інші.

Ну а під кінець року став відомий рейтинг найпопулярніших відео на YouTube в Україні та світі.

TikTok: вплив Китаю і конкуренція з Facebook

Справжнім відкриттям для багатьох цього року стало існування платформи TikTok — сервісу коротких 15-секундних відео. Китайська компанія ByteDance створила її ще у 2016-му, а восени 2019-го додаток TikTok посів перше місце за кількістю завантажень як в App Store, так і в Google Play. Скільки людей користуються соцмережею в Україні — поки невідомо, бо таких даних ще не рахували.

У листопаді платформа обігнала за кількістю завантажень Facebook та Instagram: додаток TikTok завантажили понад 1,5 мільярдів разів, і він став третім найбільш популярним додатком у світі.

За даними Global Web Index, 41% аудиторії соцмережі — люди віком від 16 до 24 років. Челенджі, танці під музику, видовищний і смішний контент — головна «фішка» соцмережі. Натомість — мінімум політики й аналітики. Але все ж за 2019 рік платформу звинувачували то в цензурі (там блокують контент про ЛГБТ і мають заборону на пости про Володимира Путіна, Кім Ір Сена, Дональда Трампа та інших політиків), то в надмірному впливі на них влади Китаю. Найбільше TikTok критикують у США. Зокрема, сенатори Чак Шумер та Том Коттон написали листа американським розвідникам із проханням розслідувати TikTok, бо та «несе загрози національній безпеці країни». У соцмережі відповіли, що її центри обробки даних розташовані повністю поза межами Китаю. Але критики з боку урядовців не поменшало. У США також заборонили військовим користуватися соцмережею на службових гаджетах.

Переймається значним і динамічно зростаючим впливом TikTok і керівництво Facebook. На закритій зустрічі із працівниками Марк Цукерберг багато говорив про загрози платформи, цензуру і все більший вплив Китаю у світі. А тим часом TikTok, схоже, все більше подобається молоді. Ймовірно, щоб бути близькою до молодої аудиторії, патрульна поліція України недавно завела акаунт на цій платформі і почала публікувати веселі відео під відомі хіти.

Детальніше про те, таке TikTok та як платформа розвивається в Україні, ми писали в окремій статті.

Скандальні додатки 2019-го

Мобільний додаток FaceApp, що «зістарює» обличчя людей на фото, дуже швидко став вірусним у липні 2019-го: мільйони людей по всьому світу публікували в соцмережах фото, на яких вони виглядають на багато років старшими. Виявилося, що стартап належить росіянам і завантажує фото користувачів у хмару, не даючи зрозуміти, що обробка проходить не на пристрої користувача, а десь в іншому місці. Творці додатку відкинули низку звинувачень і завірили, що не передають дані користувачів стороннім особам. У США політики просили розібратися з російським додатком. Так, сенатор Чак Шумер висловив побоювання, що «делікатна особиста інформація» американських громадян буде надана «ворожій зарубіжній країні». Під кінець 2019-го ФБР назвало FaceApp та інші мобільні додатки з Росії загрозою для США. В окремій статті MediaSapiens можна почитати, яку небезпеку несе додаток FaceApp.

Влітку чималого галасу наробив додаток на основі штучного інтелекту DeepNude, який створював глибинні фейки — за кілька секунд робив жінку на фото оголеною. Хоча фейкові фото й легко виявити (при збільшенні світлини відразу видно їхню погану якість), журналісти все одно заговорили про небезпеку такого додатку: його можуть використовувати для ганьби і принижень жінок, в той час як зробити «оголеним» чоловіка нейромережа не «вміла». Після публічного розголосу творці додатку вирішили закрити його, але його копії все ж були й далі доступні в мережі. Додаток проіснував всього кілька днів у червні, але за цей час ним скористалися щонайменше 95 тис. користувачів.

Таким був світ соцмереж у 2019 році, а MediaSapiens продовжить стежити за подіями в соціальних медіа і в новому, 2020 році.

ms.detector.media