15% українців не володіють цифровими навичками — дослідження Мінцифри

15% українців не володіють цифровими навичками — дослідження Мінцифри

12:01,
24 Грудня 2019
6341

15% українців не володіють цифровими навичками — дослідження Мінцифри

12:01,
24 Грудня 2019
6341
15% українців не володіють цифровими навичками — дослідження Мінцифри
15% українців не володіють цифровими навичками — дослідження Мінцифри
Автори:
37,9% українців у віці 18-70 років мають цифрові навички на рівні нижче середнього, а ще 15,1% взагалі не володіють ними. Таким чином, 53% населення України за методологією оцінки цифрових навичок, яка застосовується Європейською комісією, знаходяться нижче позначки «середній рівень», повідомляють результати власного дослідження у Міністерстві цифрової трансформації.

У Міністерстві цифрової трансформації визначили відсоток цифровий грамотності громадян. Там оприлюднили результати великого дослідження цифрових навичок українців.

«Ми отримали корисні та неочікувані інсайти, а також величезний масив інформації про цифрову компетентність українців. Зокрема, вперше стали відомі рівні володіння цифровими навичками населення, в залежності від віку, рівня освіти, місця проживання та інших параметрів. Ми отримали відповідь про те, що українці розуміють під цифровою грамотністю, і чи відчувають вони потребу в навчанні цифровій грамотності. Це надзвичайно важлива інформаційна база, яка дозволить Міністерству цифрової трансформації ефективно реалізувати державну політику у сфері розвитку цифрових навичок громадян», — йдеться на сайті відомства.

У процесі збору даних вибіркова сукупність населення у віці 18-70 років становила 1800 людей. Молодь у віці 10-17 років опитували через анкети, де вибіркова сукупність становила 859 людей. Вибіркова сукупність людей з проблемами слуху склала 219 людей. Їх опитували шляхом анкетування.

У Мінцифри повідомили, що 37,9% українців у віці 18-70 років мають цифрові навички нижче середнього. Ще 15,1% взагалі не володіють ними. Таким чином, 53% українців знаходиться нижче позначки «середній рівень» за методологією оцінки Європейської комісії.

Під «цифровими навичками» мають на увазі чотири параметри. Це — інформаційні, комунікаційні, пошук вирішення проблеми і ПЗ користувалися інтернетом останні три місяці. За результатами дослідження, найбільше цифровими навичками володіє молодь у віці 10-17 років. Це 61,6% в категорії «вище середньої».

Загалом по Україні 25,5% населення мають навички в цих чотирьох категоріях. При цьому на тимчасово окупованих територіях рівень цифрових навичок «нижче середнього» мають 58,1%, повідомляється у дослідженні. Також в Мінцифрі досліджували інклюзивні групи. Серед людей з порушенням слуху 32,4% мають рівень цифрових навичок «вище середнього».

Відомство також провело опитування щодо зацікавленості в навчанні цифрових навичкок. Так, найбільше в подібних знаннях зацікавлені дві групи: люди з порушенням слуху (65%) і молодь у віці 10-17 років (67,5%). Всього ж 47% охоплених дослідженням українців у тій чи іншій мірі хочуть поліпшити свої цифрові навички, доходять висновку експерти.

Нагадаємо, MediaSapiens раніше писав, що на тестування мобільного додатку «Дія» записалися понад 58 тис українців.

Також ми повідомляли, що у Мінцифри прогнозують запуск 5G в Україні через три роки.

Скриншоти: Liga.tech

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Міністерство цифрової трансформації України
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду