Чому потрібно регулювати інтернет: відповідає Френсіс Фукуяма

Чому потрібно регулювати інтернет: відповідає Френсіс Фукуяма

15:45,
16 Жовтня 2019
4073

Чому потрібно регулювати інтернет: відповідає Френсіс Фукуяма

15:45,
16 Жовтня 2019
4073
Чому потрібно регулювати інтернет: відповідає Френсіс Фукуяма
Чому потрібно регулювати інтернет: відповідає Френсіс Фукуяма
Під час форуму Бориса Немцова у Варшаві знаменитий філософ та політолог Френсіс Фукуяма розповів, чому інтернет перестав вважатися лише як засіб поширення демократії та поділився своїм баченням щодо того, як його регулювати.

Днями у Варшаві пройшов четвертий форум Бориса Немцова. Модераторка форуму Жани Немцова провела дискусію з одним із найбільш знакових політологів та філософів, автором світового бестселера «Кінець історії та остання людина»  — Френсісом Фукуямою. У дискусії також взяв участь російський політик-опозиціонер Олексій Навальний.

Під час розмови Френсіс Фукуяма розповів, зокрема, про своє бачення регулювання інтернету.

Від інструменту демократії до інструменту пропаганди

Модераторка у розмові з філософом нагадала, що інтернет сьогодні перетворився у інструмент пропаганди, який все активніше використовують авторитарні країни, а великі корпорації стали надзвичайно впливовими: часом навіть впливовішими, ніж держави. Вона запитала пана Фукуяму, чи варто регулювати цей вплив.

«Ми перейшли від сприйняття інтернету як засобу поширення демократії до розуміння того, що інтернет може бути ворогом демократії», — вважає філософ.

За його словами, цим інструментом у своїх цілях «користується Росія, екстремісти та багато політичних діячів, які не зацікавлені в демократії».

«Сьогодні перед нами стоїть питання необхідності регулювання інтернету. Є різні моделі регулювання. Наприклад, китайська модель. В Китаї в інтернеті є тільки те, що хоче влада. Вони контролюють все, що відбувається в мережі. Але на Заході — інша ситуація: у нас є дві великі американські компанії, які врешті контролюють більшість об’ємів інформації в інтернеті (очевидно, він має на увазі компанії Google та FacebookДМ)», — сказав Френсіс Фукуяма.

Ці компанії, нагадує він, не є ворожими по відношенню до демократії, але вони й не обов’язково підтримують демократію:

«У них є бізнес-модель, якій потрібні суперечності. Для них іноді просування теорії змови є більш вигідною, бо це дає багато кліків, але це не завжди корисно для демократичного порядку. Тому — так, я думаю що потрібно регулювати інтернет більше. Як — це окреме питання».

Навряд чи ми хочемо підтримувати державну цензуру, та й китайську модель не варто брати на озброєння іншим країнам, вважає він.

«Тому така концентрація влади, яку тримають у руках дві великі компанії, є проблемою для демократії, і це вже не є проблемою тільки однієї держави. Facebook — провідний спосіб комунікації і десятках країн по всьому світу. Краще би такий канал комунікації не тримати у приватних руках», — підкреслив Френсіс Фукуяма.

Нагадаємо, раніше ми писали, у якому напрямку йде регулювання інтернету в Україні.

Окрім того, експерти вважають, що цифрові права варто закріпити в законодавстві.

Фото: «Укрінформ»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду