Правозахисники звернулися в ООН через відключення інтернету під час протестів у РФ

Правозахисники звернулися в ООН через відключення інтернету під час протестів у РФ

17:31,
5 Серпня 2019
2338

Правозахисники звернулися в ООН через відключення інтернету під час протестів у РФ

17:31,
5 Серпня 2019
2338
Правозахисники звернулися в ООН через відключення інтернету під час протестів у РФ
Правозахисники звернулися в ООН через відключення інтернету під час протестів у РФ
Автори:
Перебої з мобільним інтернетом були зафіксовані на акціях за чесні вибори в Мосміськдуму та на осінніх протестах в Інгушетії, заявляють у правозахисній групі «Агора».

Міжнародна правозахисна група «Агора» направила в Організацію Об'єднаних Націй (ООН) скаргу через відключення інтернету і мобільного зв'язку під час протестних акцій в Москві і Інгушетії. Про це пише «Медуза».

За інформацією, яку журналістам видання надали правозахисники, перебої з мобільним зв'язком спостерігалися в центрі Москви під час акцій 27 липня і 3 серпня, учасники яких виступали проти недопуску незалежних кандидатів до виборів у Мосміськдуму. Крім того, мобільний інтернет відключали в Інгушетії під час протестів восени 2018 року, а також в березні нинішнього року, відзначають автори листа на адресу спеціального доповідача ООН щодо захисту права на свободу думок Девіда Кея.

Відключення інтернету в ході мітингів є однією з форм «незаконного обмеження прав на свободу вираження та свободу зібрань», підкреслюють укладачі документа. Подібна практика, за їхніми словами, «стає елементом державної політики придушення незалежних голосів, перешкоджання роботі журналістів і приховування масових порушень прав людини під час мирних протестів».

Протести через угоду про кордон між Інгушетією та Чечнею

У вересні 2018 року глави Інгушетії і Чечні Юнус-Бек Євкуров і Рамзан Кадиров підписали угоду про кордон між республіками. Це призвело до масових протестів. Противники угоди вважають, що воно не є рівноцінним для обох сторін. У грудні 2018 року Конституційний суд Росії визнав документ законним, нагадує Deutsche Welle.

Наприкінці березня протести в Інгушетії поновилися і призвели до сутичок з поліцією на мітингу в Магасе. Слідчий комітет порушив кримінальну справу про застосування насильства до представників влади і закликах до масових заворушень.

Масові арешти активістів у Москві

27 липня в Москві відбулася неузгоджена акція протесту на підтримку незалежних кандидатів на вибори в Мосміськдуму. Демонстранти вимагали, щоб на вибори зареєстрували опозиційних кандидатів у депутати, скасувавши своє рішення про визнання недійсними сотень підписів на їх підтримку. Протести завершилися масовими затриманнями.

Співробітники ОМОНу і Росгвардії діяли з великою жорстокістю, пише видання. Кілька десятків людей постраждали. Загальна кількість затриманих перевищила тисячу осіб, більшість з них відпустили до ранку наступного дня.

3 серпня на Бульварному кільці відбулася «протестна прогулянка», учасники якої виступали за чесні вибори в Мосміськдуму і проти арештів демонстрантів 27 липня. Понад 800 осіб було затримано.

Нагадаємо, раніше під Москвою затримали росіянина за «ненависть до силовиків» у пості.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Meduza
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду