Маг і бустер поспішають на допомогу. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 3–9 січня 2022 року

Маг і бустер поспішають на допомогу. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 3–9 січня 2022 року

14:00,
16 Січня 2022
2733

Маг і бустер поспішають на допомогу. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 3–9 січня 2022 року

14:00,
16 Січня 2022
2733
Маг і бустер поспішають на допомогу. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 3–9 січня 2022 року
Маг і бустер поспішають на допомогу. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 3–9 січня 2022 року
2022-й називають «роком істини для коронавірусу», а творці фейків вигадують зростання кількості автокатастроф через вакцинацію.

Що нового за 3–9 січня 2022 року:

  • станом на 3 січня діагностували 3 мільйони 676 тисяч 342 хворих на коронавірусну хворобу. 96 тисяч 301 людина померли. Вакцинували понад 28 мільйонів людей;
  • Міністерство охорони здоров’я оголосило, що слід готуватися до нової хвилі епідемії;
  • 5 січня в Україні дозволили колоти бустерну дозу всім, у кого минуло пів року з дня останнього щеплення. Раніше бустерну дозу кололи людям, старшим за 60 років;
  • ковід-сертифікат для щеплених бустерною дозою обіцяють видавати в кінці січня;
  • Ізраїль першим у світі почав вакцинацію четвертою дозою;
  • в Італії запровадили обов’язкову вакцинацію людей, старших за 50 років;
  • 8 січня кількість людей, які бодай раз хворіли на коронавірусну хворобу, у світі перевалила за триста мільйонів;
  • на Кіпрі виявили штам «дельтакрон», який поєднує дві мутації;
  • Сумська та Херсонська області перейшли в помаранчеву зону;
  • станом на 7 січня завершили вакцинацію майже 45% дорослих українців;
  • станом на 10 січня в Україні діагностували 3 мільйони 704 тисячі 442 хворих на коронавірусну хворобу. 97 тисяч 325 людей померли;
  • від початку кампанії вакцинації щеплення зробили 14 мільйонів 813 тисяч 184 людини першою дозою та 13 мільйонів 980 тисяч 473 людини другою дозою. Додаткову дозу отримали 6 тисяч 224 людини, бустерну — 20 тисяч 426 людей. Загалом вкололи 28 мільйонів 820 тисяч 343 дози вакцини.

У передріздвяний тиждень розмов про коронавірус у теленовинах іще менше, ніж у передноворічний (а токшоу взагалі не виходять). Статистика захворюваності у святкові дні «заспокійлива» (ймовірно, через те, що люди на свята роблять менше тестів).

«Україна» намагалася спрогнозувати, як триватиме боротьба проти епідемії у 2022 році: «Боротьба з коронавірусом у Новому році чимось нагадує шахову партію, де кожен з нас має свою роль. Утім, якою буде гра і кому таки поставлять шах і мат, поки невідомо, втім сказати можна достеменно — гра легкою не буде». Першим ходом у матеріалі назвали масову вакцинацію, яка має допомогти протистояти поширенню інфекції. Однак «омікрон», за словами новинарів, залишається великою загрозою. 2022 рік «Україна» називає роком істини в боротьбі проти коронавірусу, коли стане зрозуміло, чи діють ті вакцини, що є, й чи варто розробляти нові.

Істину на ICTV шукали в мольфарів та астрологів. «Маг віщує — пандемія коронавірусу в Україні остаточно ослабне, локдаунів не передбачає», — пролунав у сюжеті сміливий прогноз. Екстрасенс також сказав про «фінішну пряму пандемії». Попри ці пророцтва, «Факти» порадили українцям перед різдвяними святами й родинними застіллями робити тести, адже вакциновані теж можуть переносити вірус.

Чимало говорили про бустерну дозу вакцини. 4 січня про рішення Міністерства охорони здоров’я колоти бустерну дозу людям, старшим за 60 років, розповіли всі канали. На «1+1» це рішення прокоментував імунолог Федір Лапій: «Первинна вакцинація з наступною ревакцинацією через 5-6 місяців дозволяють уникнути госпіталізації, саме пов'язано з варіантом "омікрон", трохи більше ніж 80%. Це досить непогані результати, якщо ми говоримо про те, як можна попередити госпіталізацію. COVID-19, який зумовлений варіантом "омікрон", є дуже заразним». А вже 6 січня Суспільне, СТБ і ICTV повідомили, що бустерну дозу дозволили колоти всім охочим, кому виповнилось 18 років. Проте порадили звертатися по бустерну дозу людям, у яких минуло 6–9 місяців від останнього щеплення. У сюжеті «1+1» опитали людей, чи згодні вони колоти третю дозу, але про піврічну паузу між другою і бустерною дозами не згадали. Не говорили про необхідність чекати шість місяців і на «Україні» та «Інтері».

На свята завжди трохи більше уваги в новинах звертають на події зовнішнього світу. Цього разу багато йшлося про Ізраїль, який першим почав колоти четверту дозу вакцини проти коронавірусу. Розповідали про темпи вакцинації в різних країнах, карантинні обмеження та протести проти них. «Інтер», ICTV та «1+1» повідомили, що в Японії нібито розробили вакцину, яка має давати довічний імунітет від коронавірусу. Згадали і про міжнародний скандал із тенісистом Новаком Джоковичем, який без щеплення проти коронавірусу приїхав до Австралії, але йому анулювали візу і збиралися депортувати. На ICTV розповіли про українського винахідника Микиту Шолома, який вигадав маску, що тримається на обличчі без гумок і шнурків.

Передноворічний фонтан фейків про коронавірус трохи вщух, але дещо фактчекери таки назбирали.

Зокрема, низка неправдивих повідомлень (свідомих чи ні) була пов’язана з бустерною дозою. «По той бік новин» розтлумачує, що вимога чекати шість місяців із моменту останнього щеплення — це саме вимога, а не побажання. «Шостого січня низка ЗМІ повідомили, що в Україні нарешті дозволили бустерну дозу вакцини від COVID-19. Ключовою новиною було те, що відтепер вона доступна всім охочим. Насправді не всім, а лише тим, у кого з часу другого щеплення минуло щонайменше пів року. Це обов'язково», — пишуть фактчекери. Проблема виникла, вочевидь, і через не досить чітку комунікацію Міністерства охорони здоров’я, і через пасивність журналістів, які не з’ясували цей дуже важливий момент, через який чимало людей дарма звернулись у пункти вакцинації по бустерну дозу.

А ось фейкотворці вирішили, що коронавірусу не існує (і це вже два роки пандемії минуло!), бо хтось нібито перевірив 1500 позитивних тестів і не знайшов там вірусу. Таке дослідження нібито провів учений імунолог-вірусолог Дерек Кнаус із лабораторії у Південній Каліфорнії. Але це фейк, який уже спростували міжнародні фактчекери, пояснює StopFake. У наукових журналах та ресурсах немає згадок про доктора Кнауса, тож це може бути або просто вигадана людина, або псевдонім для публікації псевдонаукових теорій. Цікаво, що раніше історію про півтори тисячі тестів поширювали в російськомовному сегменті соцмереж, і тоді ця знахідка нібито належала докторці Долорес Кехілл (теж на «Д» і «К»).

Ще одна захоплива історія: у світі зросла кількість авіакатастроф через те, що пілоти вакцинуються й не можуть керувати літаками. Мовляв, у 2021 році суттєво зросла кількість померлих пілотів цивільної авіації, а кількість авіакатастроф збільшилася через те, що пілоти масово гинуть під час управління штурвалом саме через щеплення. StopFake пошукав реальну статистику про авіакатастрофи і з’ясував, що насправді їхня кількість не зросла, а зменшилась: у 2019 році на 100 тисяч годин нальоту припало 0,96 авіаційних пригод, в 2020 році — 0,91, а в 2021 році — 0,74. Це найнижчий покажчик за останні шість років. Та й офіційної статистики, яка би підтверджувала, що пілоти частіше помирають після вакцинації, не існує.

І наостанок про переможця антипремії «Детектора медіа» 2021 року в номінації «медійний антиваксер» — Дмитра Гнапа. Він опублікував відео під заголовком «Поліція жорстоко побила і зацькувала собаками людей, які протестували проти карантину у Нідерландах», яке набрало 22 тисячі переглядів — скромненько. У відео Гнап демонструє відеозапис аматорських зйомок з акції протесту, де поліцейські б’ють протестувальників (це правда). «Щодо України, — каже Гнап. — Треба визнати, що наша поліція під час протестів проти карантину поводилась доволі стримано. Але вже під час протесту ФОПів перед Новим роком вона відігралась на протестувальниках по повній, жорстоко затримавши близько десятка людей. (За інформацією поліції — двох. — "ДМ"). Не кажучи вже про те, скільки зла наробила наша поліція, переслідуючи українців за відсутність маски чи за відсутність так званих сертифікатів про вакцинацію. Тож я просто хочу попередити наших поліцейських вкотре і вкотре, що будь-яке звірство проти громадян рано чи пізно закінчиться зворотною реакцією. Будь-яка жорстокість поліції отримає відсіч, починаючи з бруківки та коктейлів Молотова. Не знаю за Нідерланди, але в українцях я точно впевнений». Маніпуляція тут очевидна: Гнап, спершу налякавши глядачів страшними кадрами з Нідерландів і побіжно визнавши, що українська поліція не чіпала протестувальників проти карантину, обіцяє українській поліції відсіч за уявну жорстокість. Ну, а про ретельність «переслідування» людей без масок і сертифікатів в Україні й кількість «зла», завданого порушникам карантинних вимог поліцією, можете посудити самі.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду