Щепитися «на відчепись». Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 16–22 серпня 2021 року

Щепитися «на відчепись». Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 16–22 серпня 2021 року

13:16,
30 Серпня 2021
3309

Щепитися «на відчепись». Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 16–22 серпня 2021 року

13:16,
30 Серпня 2021
3309
Щепитися «на відчепись». Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 16–22 серпня 2021 року
Щепитися «на відчепись». Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 16–22 серпня 2021 року
Що поганого у третій дозі вакцини, чому львівських дітей не «утилізують» і що там із бізнесом у Сіднеї.

Що нового за 16–22 серпня 2021 року:

  • станом на 16 серпня в Україні діагностували 2 млн 266 тис. 329 хворих на коронавірусну хворобу. 53 тис. 269 людей померли. Вакцинували 4 млн 722 тис. 693 людей, із них обома дозами — 2 млн 738 тис. 73 особи;
  • Міністерство охорони здоров’я каже, що під час карантину торгівельні центри, ресторани, кафе та інші заклади можуть працювати, якщо вакцинують 80% працівників;
  • головний санітарний лікар України прогнозує в жовтні-листопаді черговий спалах коронавірусної епідемії;
  • в Одесі захворіли на коронавірусну хворобу діти, які відпочивали в дитячому таборі «Зоряний»;
  • у Києві запрацювали мобільні пункти вакцинації;
  • 22 серпня повністю вакцинували три мільйони українців;
  • Україна закупила препарат «Тоцилізумаб», який застосовують для лікування коронавірусної хвороби;
  • станом на 23 серпня в Україні діагностовано 2 млн 275 тис. 171 хворого на коронавірусну хворобу. 53 тис. 474 людини померли. Вакцинували 5 млн 71 тис. 658 людей, із них 3 млн 136 тис. 376 обома дозами.

Новини на коронавірусні теми неоригінальні: статистика, тенденції, прогнози, заохочення до вакцинації, яка не припиняється навіть на свята.

ICTV та Перший незалежний повідомили, що міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко пообіцяв людям, які вакцинуються в Києві та Київській області між 18 і 24 серпня, безкоштовні квитки на святковий концерт до Дня Незалежності. Водночас новинарі констатують, що обіцяної межі 5 мільйонів повністю вакцинованих до кінця літа досягти не вдасться — показник буде на рівні трьох із половиною мільйонів.

«Інтер» та ICTV процитували прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, який озвучив намір до кінця 2021 року вакцинувати половину дорослих українців. Щоправда, ці наміри неоднозначні з огляду на те, що ніхто не знає, скільки українців є. Що не завадило «Україні» озвучити конкретну цифру: сімнадцять мільйонів.

У новинах усіх каналів вибірки «Детектора медіа» повідомляли про спалах коронавірусної хвороби в дитячому таборі «Зоряний» в Одесі, через який відкрили кримінальне провадження. Діти залишаються в інших таборах комплексу — їх не планують закривати. 18 серпня в новинах більшості каналів повідомили, що у тридцяти трьох дітей із «Зоряного» діагностували коронавірус штаму «дельта». «За попередніми даними, вірус у табір занесли ще здорові діти, у яких не було ознак захворювання. А це говорить про недотримання карантинних правил», — ішлося в сюжеті «1+1».

На «1+1» також заговорили про навчання у школах після 1 вересня. Повідомили, що вакциновано 42 % вчителів, і риторично запитали: чи мотивує решту небажання працювати дистанційно? У сюжеті подали думки і «за», і «проти» вакцинації (страх ускладнень, «ніхто не дає гарантії ні за що» або «комусь не дозволяє церква»). Повідомили також, що багато хто з учителів щепився «на відчепись» — аби до них не мали претензії керівники. Для контрасту показали ліцей, де щеплені вже майже 80 % викладачів (саме стільки потрібно, аби в разі локдауну навчальний заклад не припиняв роботу). Найгірша ситуація, як виявилось, у Рівненській області — щеплення зробили заледве кожному п’ятому вчителю.

Міжнародних новин на коронавірусні теми було порівняно мало. СТБ повідомив, що у Сполучених Штатах Америки штам «дельта» найчастіше виявляють у дітей. «Інтер» сповістив, що в Німеччині науковці назвали основною групою ризику для нової хвилі епідемії дівчат віком 16–25 років. Суспільне повідомило, що в Ізраїлі через поширення штаму «дельта» почали колоти третю дозу вакцини Pfizer.

Суспільне, «Інтер», 5 канал і ICTV повідомили, що Європейський союз визнав українські сертифікати вакцинації.

Фейки були теж здебільшого неоригінальні. Вже традиційно легковірним читачам оголосили, що школи й університети закривають на карантин через поширення штамів «дельта» і «лямбда». StopFake заспокоює любителів очного навчання: ні, поки що локдауну не буде.

Зринають чергові версії аргументів, чому не варто вакцинуватися. Наприклад, твердження, що вакцини ослаблюють природний імунітет людини — ось вакцина Pfizer робить його у п’ять-шість разів слабшим. Цю тезу приписали доктору Дейвіду Бауеру, але StopFake перевірив і з’ясував, що доктор такого не казав. А розповідав він про дослідження, в результаті якого науковці виявили, що рівень антитіл, здатних розпізнавати штам «дельта», в крові вакцинованих людей у середньому в 5-6 разів менший, ніж здатних розпізнати попередні штами. Саме через це людям збираються робити третій укол. Однак ослаблення імунної системи тут узагалі ні до чого.

Із новим кричущим фейком вийшов в інфопростір постійний герой наших оглядів — львівський конспіролог Остап Стахів. Він стверджує, що у Львові планують «утилізовувати» дітей із малозабезпечених родин. Звідки ж фейкотворець це взяв? Як з’ясували фактчекери, так Стахів потрактував рішення робити щеплення вакциною Pfizer дітям від 12 років, якщо для цього є підстави — наприклад, хронічні хвороби. Вакцинують дітей із початку серпня, й ніяких проблем поки що не виникало — тож про «утилізацію» Стахів просто вигадав.

Стурбований Остап і становищем бізнесу в Австралії. Нарікає, що під час локдауну в Сіднеї не можна працювати та займатися бізнесом. VoxUkraine називає це маніпуляцією: працювати у Сіднеї можна онлайн, а офлайн — за певних умов. І значна частина бізнесів працює.

Ізраїль віддавна непокоїть фейкотворців — вони всіляко шукають доказів, що тотальна вакцинація ізраїльтян не допомогла побороти коронавірус. У новій серії повідомлень наголошують: більшість хворих на коронавірусну хворобу в Ізраїлі щеплені двома дозами, а отже вакцина не допомагає й навіть навпаки — посилює захворюваність.

«По той бік новин» пояснює, що це перекручення. На піку пандемії в січні 2021 року хворих в Ізраїлі було вдвічі більше, ніж зараз. І серед них було набагато більше людей із тяжким перебігом хвороби, від якого передусім рятує вакцинація. Оскільки в Ізраїлі вже понад 60% мешканців повністю щеплені, не дивно, що більшість нових хворих — вакциновані. Варто також урахувати і штам «дельта», який проривається крізь захист вакцини ефективніше за попередні штами; через нього літнім людям в Ізраїлі колотимуть третю дозу вакцини. Темою третьої дози тим часом маніпулює «ТСН», опублікувавши матеріал із заголовком «Чимало людей в світі помре: експерти закликали відмовитися від третьої дози вакцин проти коронавірусу».

 «По той бік новин» називає це маніпуляцією й пояснює, чому так (а ми нагадуємо, що всі люди у світі помруть, просто не всі від коронавірусної хвороби, й деякі мають шанс прожити довше, якщо зроблять щеплення). Застереження щодо третьої дози стосуються насамперед дефіциту вакцини, якої не вистачить зовсім не вакцинованим людям. Тож експерти пропонують насамперед ділитися вакцинами з країнами, які не можуть забезпечити своїм громадянам стандартні дві дози, а не робити третій укол тим, хто вже вакцинований. Про шкоду від третього уколу тут не йдеться.

І до сумних новин (насправді ні). Помер від коронавірусної хвороби найстарший рабин Аргентини, якому був 131 рік.

Жарт занадто «плаский», щоби хтось на нього повівся, адже справжнє ім’я Адольфа Гітлера мало би бути відомим усім. Але StopFake усе одно визначає це повідомлення як фейк і наголошує, що його джерело — сатиричний сайт «Панорама».

І наостанок: фейк про скасування вакцинації та карантинних обмежень у Данії. StopFake з’ясував, що наступного дня після поширення цього повідомлення в Данії вакцинували 60 тисяч людей. Станом на 18 серпня вакциновані 68% данців — країна на першому місці в Європі за показником частки повністю щеплених громадян. Тож не дивно, що їм дозволили їздити у громадському транспорті без масок.

Фото: vin.gov.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду