«Омікрон» замість «дельти» і Гнап замість Остапа. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 22—28 листопада 2021 року

«Омікрон» замість «дельти» і Гнап замість Остапа. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 22—28 листопада 2021 року

09:48,
7 Грудня 2021
3337

«Омікрон» замість «дельти» і Гнап замість Остапа. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 22—28 листопада 2021 року

09:48,
7 Грудня 2021
3337
«Омікрон» замість «дельти» і Гнап замість Остапа. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 22—28 листопада 2021 року
«Омікрон» замість «дельти» і Гнап замість Остапа. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 22—28 листопада 2021 року
Автори фейків кажуть, що вже навіть Білл Ґейтс розчарувався у вакцинації. А відео масових акцій чомусь постійно крадуть у футбольних фанатів.

Що нового за 22—28 листопада 2021 року:

  • Станом на 22 листопада в Україні діагностували 3 мільйони 340 тисяч 407 хворих на коронавірусну хворобу. 81 тисяч 598 людей померли.
  • Вакцинували 12 мільйонів 835 тисяч 126 людей першою дозою (30,88% населення), 9 мільйонів 834 тисячі 309 другою дозою (23,66%).
  • У Нідерландах запровадили штраф за недотримання півтораметрової соціальної дистанції.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я пропустила дві літери — «ню» і «ксі» — називаючи новий штам коронавірусу.
  • Новий штам поширився з Південної Африки, його вже виявили у Європі та Ізраїлі.
  • Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко каже, що в Україні поки що не планують колоти людям третю дозу вакцини.
  • Міністерство охорони здоров’я продовжило контракт із компанією Pfizer на два роки — мають привезти 50 мільйонів доз вакцини.
  • Pfizer заявляє, що її вакцина на сто відсотків ефективна для підлітків.
  • Львівську та Луганську області залишили у червоній зоні на прохання місцевої влади.
  • Зеленський каже, що  нова хвиля епідемії може початись в Україні навесні.
  • Станом на 29 листопада в Україні діагностували 3 мільйони 427 тисяч 827 хворих на коронавірусну хворобу. 85 тисяч 414 людей померли.
  • Вакцинували 13 мільйонів 320 тисяч 530 людей першою дозою (32,05% населення), 10 мільйонів 967 тисяч 700 людей другою дозою (26,39%).

Справді гучні політичні теми — «вагнергейт» та пресконференція Зеленського — витіснили тему коронавірусної епідемії з політичних токшоу. Натомість новинарі й далі приділяють цій темі досить багато уваги. Традиційно подавали статистику, розповідали про перебіг епідемії в Україні та за кордоном, зокрема про масові протести проти карантину в Європі. Чимало йшлося і про «омікрон» — новий штам, що з’явився у Південній Африці та потенційно може бути небезпечнішим за «дельту» та інші штами.

Повідомляли про померлих від коронавірусної хвороби вагітних і породіль, закликаючи робити щеплення під час вагітності, на Суспільному та СТБ. «Україна» ствердила, що серед важкохворих вагітних і породіль щеплених немає. У сюжеті «Інтера» розповідали про щеплення дітей: «після того, як МОЗ "дав зелене світло", батьки потягнулися до педіатрів за роз'ясненнями». На «Інтері» та 5 каналі повідомили, що у Львові почали вакцинувати безпритульних.

І вже традиційно фейки в соцмережах та на маргінальних ресурсах виявились значно різноманітнішими за правду в новинах.

Наприклад, поширилось повідомлення, що в окремих регіонах людям заборонили ходити надвір із 22.00 до 6.00 через спалах коронавірусної хвороби. StopFake спростовує: жодної комендантської години в Україні не запроваджували.

Звична тема для страшилок — примусова вакцинація. Наприклад, повідомляли, що в Китаї примусово вакцинують дітей.  Золкрема Лідія Гончаренко, директорка ГО «Барви життя», поширила відео, на якому нібито зображено примусову вакцинацію дітей у Китаї. «Вокс Україна» уточнює (вже не вперше): йдеться не про примусову, а про обов’язкову вакцинацію. Остаточний вибір за людиною, а в цьому випадку — за батьками дитини: вони можуть відмовитися від щеплення. Щоправда, тоді їхня дитина не зможе ходити до школи.

Про примусову вакцинацію дітей говорили і в українському контексті: мовляв, Міністерство охорони здоров’я ухвалило рішення про «примусову» вакцинацію дітей від 5 до 17 років. StopFake уточнює: нічого подібного не ухвалювали, і взагалі, якщо ви навіть захочете вакцинувати свою п’ятирічну дитину, то поки що не зможете. Дітям 12—17 років вакцинація рекомендована, але не обов’язкова. Зробити щеплення від коронавірусу підліткові можна лише за наявності інших обов’язкових щеплень і за згодою батьків. Погодьтеся, не зовсім те саме, що «примусове щеплення». 

 

Трохи теорії змов. Легендарна медсестра зі Словенії викрила «змову»: мовляв, ти ніколи не знаєш, що тобі трапиться — чи вакцина, чи плацебо, чи препарат, який провокує рак. Словенка нібито особисто спостерігала за процесом вакцинації політиків та інших впливових людей і з’ясувала: цифра 1 на флаконі з вакциною та в ковід-сертифікаті європейського зразка означає, що людина отримала «плацебо, фізіологічний розчин» замість справжнього препарату. Цифра 2 — класичний флакон з вакциною. Цифра 3 — стрижень РНК, який містить «ген онкології», пов’язаний з аденовірусом, що сприяє розвитку раку м’яких тканин протягом двох років. Ну, ви ж бачили в коментарях у соцмережах дописи, що всі вакциновані помруть у муках? 

 

Гаразд, а тепер правда від StopFake: цифри свідчать про номер серії сертифікату. Жінка на відео в університетському клінічному центрі словенської столиці Любляни ніколи не працювала і там її ніхто не знає. Тож скажемо раку м’яких тканин «не сьогодні».

Про вакцинацію наплодили чимало різних нових-старих фейків: то вона нібито підвищує ризик внутрішньоутробної смерті плода (неправда), то вбиває спортсменів (теж нічим не підтверджено — 75 людей, може, й померло, але чи були вони всі щеплені?) Ба більше, кажуть, що вакцинація вбиває лікарів: німецький лікар із міста Гемніц нібито наклав на себе руки через «брехню про вакцинацію». StopFake перевірив і жодної інформації про передсмертну записку будь-якого змісту не знайшов. Після такого вас уже, певно, не здивує, що неефективність вакцин нібито визнав сам… Білл Ґейтс. Так-так, той самий, про якого антивакцинатори кажуть, що він стаєть за всесвітньою змовою «ваксів». StopFake довелося перевіряти й це: Ґейтс усього лише сказав, що вакцина не блокує поширення вірусу, а лише зменшує його заразність та нищівну дію. Гм, а ви раніше цього не знали?

Ще один традиційний різновид маніпуляцій — ігри зі статистикою. Наприклад, пишуть, що 87% померлих від коронавірусної хвороби у Швеції були повністю вакциновані — й роблять із цього висновок, що повністю щеплені мають більше шансів захворіти й померти. StopFake пояснює, що у Швеції вакциновані вже 83% населення (а решта, як неважко здогадатися — діти, які переносять коронавірусну хворобу легше). Зрозуміло, що коли всі вакциновані, то й смертність буде переважно серед вакцинованих (і значно нижча, ніж якби вони не вакцинувалися).

У соцмережах уже традиційно плутають антивакцинаторів та противників карантинних обмежень із… футбольними фанатами.  Повідомлення про те, що в Італії люди пішли на штурм торгівельного центру, який вимагав у відвідувачів сертифікати про щеплення, проілюстрували відеозаписом прибуття футбольних фанатів клубу «Наполі» 2008 року. Підробку встановив StopFake. А відео маршу футбольних вболівальників в Ґраці (Австрія) 28 листопада 2019 року стало ілюстрацією повідомлення про марші проти ізоляції для невакцинованих. Дивно, що за таких велелюдних протестів у Європі фейкотворцям так важко добути справжні відео і фото.

Поки Остап Стахів відсиджувався у слідчому ізоляторі та збирав мільйон на заставу, його місце в антивакцинаторському рухові спробував посісти… Дмитро Гнап. Колишній журналіст-розслідувач і колишній політик, чия спроба стати президентом закінчилась передчасно через скандал із премією, яка так і не потрапила до «Слідства.інфо». Нещодавно 24 канал, де він вів авторську програму, призупинив із ним співпрацю через його позицію щодо вакцинації. Але тоді здавалося — і ми писали — що Дмитро просто виступає за право кожного вирішувати, вакцинуватися чи ні. Відтоді Гнапа трохи понесло. Вже у листопаді на його ютуб-каналі з’явилося чимало відео про протидію поліцейським перевіркам дотримання карантину, а ближче до зими ролики почали звучати зовсім по-стахівськи: мовляв, українська влада обмінює своїх громадян як живий товар на закордонні кредити («кредит в обмін на масову вакцинацію»), а ще «ЦЕ СТАЛОСЯ! Вакцинованих від невакцинованих влада пропонує відрізняти за мітками на одягу». Це про ідею міністра Віктора Ляшка про позначки на гірськолижних курортах для вакцинованих, але Гнап порівнює це з жовтими зірками, які носили євреї у Третьому райху. А історії про бійку в нікопольському музеї, де жінка, яка відмовлялася вакцинуватись, опинилась у лікарні зі зламаною ногою, Гнап присвятив два відео загальною тривалістю 16 хвилин. Переглядів для своїх відео колишній керівник «Слідства.інфо» шукає, кидаючи  посилання на ролики у чати антивакцинаторів. Один із ведучих «Телебачення Торонто» Максим Щербина зловив його на публікації в чаті борця проти карантинів і вакцинації Сергія Гули. Щербина також зауважив, що сам Гнап на своїй фейсбук-сторінці цих найскандальніших роликів не викладає. Можливо, все-таки відчуває, що з ними щось не так?

Фото: 5 канал

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду