Мертві медсестри, раби й параліч. Огляд фейків про коронавірус за 15–29 грудня 2020 року

Мертві медсестри, раби й параліч. Огляд фейків про коронавірус за 15–29 грудня 2020 року

14:56,
29 Грудня 2020
14856

Мертві медсестри, раби й параліч. Огляд фейків про коронавірус за 15–29 грудня 2020 року

14:56,
29 Грудня 2020
14856
Мертві медсестри, раби й параліч. Огляд фейків про коронавірус за 15–29 грудня 2020 року
Мертві медсестри, раби й параліч. Огляд фейків про коронавірус за 15–29 грудня 2020 року
Коли почалась вакцинація, в соцмережах рясно вродили фейки про щеплення. Тим часом людям пропонують дихати лідокаїном, шукають у масках чипи, а нардеп від «Слуги народу» каже, що коронавірусу не існує.

«Детектор медіа» і його дочірній сайт MediaSapiens започаткували проєкт «Правда і вимисел про коронавірус», у межах якого відстежуємо і спростовуємо фейки про коронавірусну епідемію, ще в січні 2020 року. А з березня ми оглядали й аналізували новини та обговорення в політичних токшоу, що стосувалися коронавірусу та боротьби проти нього в Україні та світі. У грудні стартувала нова серія матеріалів — огляд неправдивої інформації (фейків) про коронавірус (звісно ж, зі спростуванням), що поширювалися в українському медіапросторі. Огляд за 1—14 грудня читайте тут.

Нещодавно фейсбук змінив підхід до роботи з фейками: відтепер сервіс надсилатиме сповіщення, що людина лайкнула, прокоментувала чи пошерила дезінформацію, яку видалили за порушення правил. Важко спрогнозувати, чи сильно це зменшить кількість фейків у соцмережі, однак це свідчення серйозної занепокоєності корпорації кількістю неправдивої інформації, зокрема про коронавірус. У мережі дуже легко натрапити на неправду чи маніпуляцію про епідемію.

Поширенню фейків часто сприяють знаменитості, інфлюенсери, які самі подекуди транслюють неправдиву інформацію.У матеріалі First Draft, який зреферував MediaSapiens, є низка прикладів, коли суперзірки поширювали фейки. Наприклад, співачка Мадонна у червні повідомила своїх понад 15 мільйонів підписників в інстаграмі, що вакцина від коронавірусу нібито вже є, але її приховують багаті, аби збагатитися ще більше. 

Проблема в тому, що навіть коли медіа спростовують фейки, поширені знаменитостями, це лише підливає оливи у вогонь: неправдива інформація поширюється ще дужче, адже часто люди вірять своїм кумирам, хоч би що вони казали.

Втім у деяких країнах поширення фейків про коронавірус — досить небезпечна розвага. У Латвії заарештували фельдшерку, яка в мережі переповідала фейки, зокрема про те, що вакцини від коронавірусу не перевіряли й вони шкодять людям, або що носіння масок убиває дітей. Прибічники жінки вважають, що вона постраждала, бо розкрила правду про COVID-19. Але за латвійським законом поширення фейків кваліфікується як хуліганство. 

Фейки про вакцинацію і вакцини

Що більш реальною стає масова вакцинація від COVID-19, то більше неправдивої інформації з’являється про вакцини, їхню дію та гадані загрози. Попри пояснення і спростування, користувачі соцмереж і недобросовісні медіа далі розповідають про смерть шести учасників випробувань препарату від Pfizer. В огляді коронавірусних фейків за першу половину грудня 2020 року ми вже пояснювали, що все насправді не так: лише двоє з цих шістьох отримували вакцину, а причини смерті не пов’язані з коронавірусною хворобою чи реакцією на вакцину.

Подібний фейк з’явився і про вакцину компанії Moderna, під час випробування якої нібито померло 13 осіб, 7 із яких приймали плацебо. У компанії повідомили, що смерть учасників випробувань мала природні причини й не пов’язана з вакциною. Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США повідомило про смерть 13 із понад 30 тисяч учасників випробування вакцини. Зокрема 62-річний учасник наклав на себе руки, 72-річний помер від поліорганної недостатності, 78-річний — від зупинки серця, 77-річний — від інфаркту міокарда, ще двоє (56 та 70 років) були знайдені вдома мертвими.

Ще один фейк про вакцину Pfizer: вона нібито викликає ускладнення, зокрема параліч Белла. На підтвердження цієї тези в соцмережах публікують фото добровольців, у яких після щеплення нібито розвинулась ця хвороба. Фактчекери Reuters з’ясували, що ці фотографії зробили 2019 року й до випробування вакцини від коронавірусу вони не мають жодного стосунку. У чотирьох із 4400 учасників випробування справді виявили параліч Белла, але в Управлінні з продовольства і медикаментів США (FDA) заявили, що не бачать зв'язку між паралічем і вакциною.

Та хіба це зупинить російських пропагандистів, які прагнуть дискредитувати західні вакцини? Російський телеканал НТВ випустив матеріал під заголовком «Алергія, параліч, болі: з вакциною Pfizer почалися проблеми». У сюжеті посилаються на імунолога Джона Грабенштейна, який справді перелічує побічні ефекти (біль у руках, у м’язах, загальне нездужання), втім називає вакцину ефективною для людей будь-якого віку і раси.

Також мережею шириться допис, в якому українською перекладено уривок статті з наукового видання Science. Автор навмисне вибірково цитує текст — мовляв, «переклав тільки факти», — однак опускає цитати науковців, які пояснюють, що попри побічні ефекти у незначного відсотка вакцинованих робити щеплення все ж варто. Наприклад, вакцинолога медичної школи Ікана на горі Синай Флоріана Крамера, який брав участь у випробуванні вакцини Pfizer. За словами дослідника, перехідні реакції не мають бути аргументом для відмови від вакцинації. Адже від коронавірусної хвороби вмирає щонайменше кожен двохсотий заражений, і в порівнянні з цією загрозою біль у м’язах чи підвищена температура — неприємно, але не смертельно. До того ж, автор допису безпідставно стверджує, що твердження дослідників про недовготривалість побічних ефектів — необґрунтоване.

Цілий жмуток фейків про вакцинацію запропонував своїм читачам і глядачам Остап Стахів, політичний діяч і постійний поширювач фейків. Зокрема він поширює історію про «таємний зв’язок» між фармацевтичними компаніями, які беруть участь у дослідженнях вакцини від коронавірусу, та такою собі «Уханьською біологічною лабораторією». Ця лабораторія не раз згадувалась у конспірологічних історіях про штучне походження коронавірусу. StopFake спростував твердження, що лабораторія в Ухані належить компанії Glaxo (насправді вона державна). Також Glaxo не володіє Pfizer — це компанії-конкурентки. Ну, а коментувати тези про причетність Білла Ґейтса до виникнення й поширення коронавірусу вже якось ніяково.

Ще в одному дописі про жахи вакцинації автор наводить низку неправдивих або маніпулятивних тез про загрози, які несе вакцина медикам. Зокрема він стверджує, що вакцина може спровокувати синдром хронічної втоми у виснажених медиків, тому вакцинація спричинить кризу в медицині. VoxCheck демонструє, чому це все — лише суб’єктивні припущення.

Черговий фейк, що поширюється в соцмережах, — про німецьких медиків: вони, мовляв, відмовляються від вакцинації, хоч їм пропонують зарплатню 12 тисяч євро щомісяця. StopFake з’ясував, що жодного випадку такої відмови не було. Звідки взявся цей фейк, невідомо, але у повідомленнях, які його поширюють, цитують німця Вольґанґа Водарґа, який називає пандемію коронавірусної хвороби фікцією. Раніше  фактчекери з’ясували, що членство Водарга в німецькій філії Transparency International призупинили через його радикальну позицію та поширення конспірологічних теорій.

Інший варіант цього фейку — про медсестер у Нідерландах, які нібито масово відмовляються від вакцинації. Фейкотворці нарахували аж 87 тисяч відмовниць. Насправді йшлося про опитування 12 тисяч медсестер, серед яких 26% сказали, що не готові вакцинуватись, а 37% — що зроблять це, коли ефективність вакцини буде доведена (що, власне, вже сталося). Звідки ж 87 тисяч? Імовірно, з заяви Ельке де Клерк зі Всесвітнього альянсу лікарів, яку вона зробила ще в жовтні 2020 року.

Є фейк і про працівників компанії Pfizer, що розробила вакцину — мовляв, гендиректор і весь топменеджмент відмовились від щеплення власним препаратом, бо до вакцини додані віруси та наночасточки. StopFake уточнює: керівництво компанії справді не вакцинувалося, але з найкращих мотивів — охочих отримати вакцину чимало, й менеджери не хочуть лізти поза чергою, подаючи іншим поганий приклад.

І ще один фейк — про пілотів: мовляв, у Федеральному управлінні цивільної авіації США пілотам забороняють вакцинуватися — а тих, які зроблять щеплення, дискваліфікують. Як доказ поширюють скриншот сфальсифікованого листа з управління. Насправді ж в американській авіації затвердили порядок вакцинації, а препарати Pfizer та Moderna визнали безпечними. Єдине, про що попросили пілотів — не літати 48 годин після щеплення, адже можливі побічні ефекти.

Поширилися й історії про американську медсестру, яка знепритомніла після того, як їй зробили щеплення, а згодом померла. Звідки відомо, що померла? Та ж вона не оновлювала свої сторінки в соцмережах кілька днів після інциденту! Насправді медсестра справді існує і справді знепритомніла — але, як пояснила сама Тіффані Довер, з нею таке трапляється часто, й вакцина тут ні до чого. За кілька днів після уколу Тіффані вийшла на зміну в лікарні. Пізніше, як повідомляє «По той бік новин», адміністрація лікарні мусила попросити не втручатись в особисте життя Тіффані.

Фоторедактор у руках творців фейків здатний творити дива (але фактчекери швидко виводять їх на чисту воду). Одна з таких фальшивок — те, що західні медіа найняли «акторку» на роль жінки, яка вперше отримала вакцину від коронавірусу, та жінки, яка двічі вилікувалась від COVID-19. Мовляв, 90-річна Маргарет Кінан із Північної Ірландії, яку першою вакцинували препаратом Pfizer, і 102-річна Анджеліна Фрімен із  США — це та сама людина. VoxCheck доводить, що це просто фотошоп.

«Зникаюча фальшива голка фальшивого шприца в фальшивій пропаганді про фальшиву вакцину від фальшивого вірусу, яку просувають фальшиві ЗМІ, щоб сповістити про фальшивий світовий уряд, який спирається на масове вбивство реальних життів», — цитата з допису, що супроводжує ще одне популярне в соцмережах відео. Згідно з поясненням StopFake, на відео всього лише зображений безпечний шприц, голка якого втягується в корпус після використання.

Вже не перший місяць кружляють в інфопросторі уривки історій про «паспорти здоров’я», які начебто планують запровадити у Великій Британії. Мовляв, без такого документа про імунітет від коронавірусу, набутий через вакцинацію чи хворобу, людей позбавлятимуть прав, а хто відмовиться отримати паспорт — потрапить у концтабір. На підтвердження фейку наводять публікацію з британського видання Daily Mail. Насправді, як пояснює VoxCheck, вакцинація у Великій Британії буде добровільною й паспортів здоров’я не запроваджуватимуть.

Частина фейків пов’язана зі знаменитостями, які нібито не приймають вакцинацію, не вірять у карантин і так далі (пам’ятаєте Джима Керрі?) VoxCheck розвінчує фейк про президента Бразилії, про якого пишуть, що він назвав вакцинацію смертельною загрозою. Реальних публічних заяв Жаїр Болсонару на цю тему не робив, хоча казав, що сам не вакцинуватиметься. А ось Папі Римському Франциску приписали твердження, що вакцинуватись від коронавірусу треба, аби потрапити до раю. VoxCheck з’ясував, що першоджерело цієї інформації — сатиричне видання The Babylon Bee, аналог нашого Uareview, жарт якого користувачі соцмереж сприйняли всерйоз.

 …і про російську вакцину

Маніпуляції на тему російської вакцини тривають в українських проросійських медіа, близьких до «Опозиційної платформи — За життя».  Розвиток дезінформаційної кампанії відстежує MediaSapiens. Підконтрольні Віктору Медведчуку медіа здебільшого просто проігнорували заяву компанії «БіоЛік», яка спростувала поширювану медіапулом ОПЗЖ інформацію про готовність виробляти або навіть початок «розливу» російської вакцини. А про «БіоЛік» тепер розповідають у дещо інших формулюваннях — мовляв, підприємство «готове» про виробництво. Сам Медведчук раз у раз повторює, що на декількох зустрічах із президентом Росії домовився про постачання російської вакцини в Україну, але українська влада проігнорувала домовленість. А керівник молодіжного крила ОПЗЖ та топменеджер каналу «112» Артем Марчевський заявив, що готовий зробити щеплення російською вакциною. Водночас усупереч офіційній інформації про запланований на весну початок вакцинування груп ризику проросійські пропагандисти повторюють, що Україна не отримає західної вакцини ще довго, тож єдина надія — Sputnik-V.

StopFake оглядає й інші медійні маніпуляції, пов’язані з просуванням російської вакцини. Зокрема Росія дискредитує вакцину Оксфордського університету та фармацевтичної компанії AstraZeneca. В інфопростір закидають чимало карикатур і мемів, що висміюють британський препарат. Лунає дезінформація й на центральному російському телебаченні, зокрема у програмі Дмитра Кисельова. Головна теза: вакцина AstraZeneca може перетворити людей на мавп. Пояснюють це тим, що у вакцині використовується безпечний для людини аденовірус шимпанзе (це традиційна технологія).

Тим часом російську вакцину Sputnik-V, яка так і не пройшла третій етап випробувань, намагаються просувати на глобальних ринках, зокрема в Латинській Америці. За повідомленням російських медіа, понад п’ятдесят держав звернулись із запитами про придбання вакцини Sputnik-V або технології її виробництва. Серед охочих Бразилія, Мексика та Венесуела.

Ще навесні іспаномовні версії кремлівських ЗМІ публікували конспірологічні теорії: мовляв, НАТО використовує коронавірус, аби розширитись на Тихоокеанський регіон, а до спалаху епідемії причетні американські лабораторії. Тепер ці самі джерела зосереджені на творенні позитивного образу російської вакцини: розповідають про її ефективність та замовчують питання до дієвості та перевіреності. Наприклад, у матеріалі Sputnik Mundo йдеться, що ВООЗ і Майкрософт саботували російську вакцину. У фейсбуку цей матеріал зібрав 45 тисяч реакцій. Автори ще одного матеріалу позиціонують російську вакцину як відмінну від західних, мовляв, вона зруйнувала бізнес «великої фарми». Тим часом на будь-яку критику російської вакцини пропагандисти реагують агресивно.

Після заяви президента Аргентини про намір закупити до 25 мільйонів доз російської вакцини в аргентинських медіа зауважили, що в самій Росії 59% опитаних відмовляються від щеплення цим препаратом. Тоді до пропаганди долучилась головна редакторка іспаномовної служби Russia Today Інна Афіногенова, яка зголосилась узяти участь у випробуванні вакцини. Відео, де вона висміювала аргентинські ЗМІ через критику вакцини, переглянули понад 270 тисяч разів.

Колонку про наміри зловорожих сил дискредитувати і знищити російську вакцину опублікували арабською, грецькою, іспанською, румунською та російською.  Цікаво, що серед «підступів», спланованих проти російської вакцини, називають і викриття отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. 

Фейки про статистику і тестування

У соцмережах у другій половині грудня поширилось відео, де стверджують, що тести на коронавірус руйнують імунітет. Мовляв, коли беруть мазок із носа, тампон пошкоджує гематоенцефалічний бар’єр, аби інфекція могла проникнути до мозку. Це неправда: сягнути тампоном до гематоенцефалічного бар’єру неможливо. StopFake демонструє, як окремі видання порівнюють забір матеріалів для тесту з давньоєгипетським покаранням рабів. Щоправда, на зображенні з гробниці — не покарання, а навпаки, лікування пацієнта.

Чергову історію про «чипування» розвінчує VoxCheck: поширюється нічим не підтверджена інформація, що тампон для ПЛР-тесту на коронавірус містить голографічний чип і радіоактивний метал технецій. Сюди ж додають уривки статей про винахід дослідників університету Джона Гопкінса, який насправді використовується для інших цілей.

Уже згадуваний львівський політик і активіст Остап Стахів, який поєднує націоналізм і мракобісся, дійшов до твердження, що текст «самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я» на рекламі ПЛР-тестів (як і будь-яких ліків чи медичних процедур, додамо) — це підтвердження шкідливості цих тестів. VoxUkraine нагадує, що це стандартний дисклеймер медичної реклами.

І ще один фейк: Всесвітня організація охорони здоров’я, мовляв, визнала текст полімеразної ланцюгової реакції «невдалим». Він, мовляв, дає багато хибних результатів. Втім організація нічого такого не заявляла, пояснює StopFake. Текст, який поширюють у соцмережах — інформаційне повідомлення для медиків, що закликає окрім власне результатів тесту враховувати й інші чинники (наприклад, симптоми або контакти з хворими), а також уважно читати інструкцію. 

До речі, якщо хочете розібратись у тому, як діють і як помиляються ПЛР-тести насправді, відповідь наочно візуалізована в матеріалі «Текстів»

Фейки про лікування

Чимало уваги медіа та користувачів соцмереж привернув до себе у грудні нардеп від «Слуги народу» Юрій Камельчук. Він кілька разів публічно повторив, що коронавірус — вигадка, а вакцинація не працює. Камельчук використовував на підтвердження своїх тез вигадані цифри, наприклад, що медики вважають нормальною тридцятивідсоткову ефективність вакцини.

VoxCheck зробив докладну добірку маніпуляцій і неправдивих тверджень Камельчука. Тут і «коронавірус — звичайний грип», і «маска шкідлива», і твердження, що тести не виявляють вірус, і теза про приховування реальних масштабів захворюваності. Камельчук також озвучив уже давно спростований фейк про нібито заборонений фільм Роберта де Ніро «Вакциновані». І коронний номер — твердження, що «коронавірус» існував і раніше (власне, їх існувало й існує чимало, але COVID-19 з’явився торік).

Одна з тез Камельчука, варта спростування: мовляв, смертність не зросла в порівнянні з попередніми роками, коли коронавірусної епідемії не було. За даними Vox, на 17 грудня, коли Камельчук давав інтерв’ю, було зареєстровано майже 16 тисяч померлих від коронавірусної хвороби. Для порівнянні: за весь 2019 рік від всіх захворювань органів дихання (які є значно ширшою категорією) померло 12500 людей. За весь 2018-й — 12 тисяч.

Як «слуга народу» сміє ставити під сумнів існування хвороби, на яку перехворіли всі лідери його партії — питання риторичне :) Проте не один Камельчук поширює фейки про неіснування коронавірусу чи пандемії. У масово поширеному відео, яке розвінчує StopFake, люди, які називають себе лікарями, вченими і журналістами, кажуть, що «пандемія COVID-19 не є медичною пандемією», а «вакцина від нового коронавірусу не довела своєї безпеки та ефективності».

Новий фейк пов’язаний із віком померлих від коронавірусної хвороби у Бельгії. VoxCheck проаналізував ці публікації та зробив висновок: хоча автори зображення правильно вказують середню тривалість життя у Бельгії, але роблять хибні узагальнення. Маніпулятивним є і порівняння статистики в Україні та Італії.

У соцмережах також поширюють відеозапис російського медика Ігоря Гундарова, який стверджує, що кількість смертей від COVID-19 у загальній структурі смертей – 0,01%. Це вже не оригінальна, але напрочуд живуча маніпуляція.

Фейків про чудодійні ліки від коронавірусу поменшало — їх нелегко узгодити з запереченням коронавірусу як такого — однак вони ще трапляються. Один із найпоширеніших — чудодійні властивості лідокаїну, знеболювального і протизапального препарату, який нібито рятує хворих на COVID-19, якщо його вдихати. В Україні цей фейк ходить у російській редакції, зазвичай його джерело — «лікар» Мурадин Узденов. Розвінчує це неправдиве повідомлення «По той бік новин».

І остання безсмертна тема для фейків — дієвість чи шкідливість масок. У соцмережах поширюють заяви так званих «Американських лікарів першої лінії», які стверджують, що медичні маски не захищають від вірусів (це вже не раз спростовували). У ще одному ролику двоє чоловіків виявляють чип у масці. Оригінальне відео — сатира, а чипів у масках, звісно, немає. 

Фейки про карантин

Люди закономірно стурбовані карантинними обмеженнями, а дії української влади, різні представники якої протягом кількох тижнів називали різні дати та періоди запровадження локдауну, посилили напругу. На тлі невизначеності в медіа та соцмережах з’являлись неправдиві повідомлення, що посилений карантин продовжать до весни 2021 року. Автори (а вслід за ними їхні читачі та поширювачі повідомлень) плутали дві речі — власне карантин (продовжений до кінця зими) та локдаун, запланований на 8—24 січня. Значна частина фейків з’явилась тоді, коли уряд ще не ухвалив рішення про зимовий локдаун, зокрема про закриття шкіл на карантин.

VoxCheck зафіксував ще один фейк: мовляв, 13 грудня парламент вирішив, що кожен українець отримає виплати за карантин: пенсіонери — 1020 гривень, люди віком 18-60 років – 6500 гривень, діти до 18 років – 4964 гривень, а ФОПи – 8000 гривень. Насправді Верховна Рада не лише не ухвалювала такого рішення, а й взагалі не засідала. Єдина правда в цьому повідомленні — 8 тисяч гривень, які отримає частина підприємців як компенсацію за втрати від локдауну.

Карантинні фейки стосувались не тільки України. Ще одну неправдиву історію розвінчує VoxCheck: мовляв, у Канаді розгортають мережу концтаборів,  де триматимуть незгодних із карантином. Подекуди цей фейк супроводжує ще більш кричуща інформація — канадський уряд, мовляв, закуповує гільйотини для страти людей. Насправді смертна кара в Канаді скасована 1976 року, а гільйотину востаннє в історії використали у Франції 1977 року.

Звідки все це взялося? З виступу члена парламенту провінції Онтаріо, який запитав у прем’єр-міністра, чи слід готуватись мешканцям провінції до будівництва концтаборів. Запитання, схоже, було риторичним, але творці фейків цього не зчитали. В Онтаріо діє 14-денний карантин для людей, які в’їжджають до країни, але ізоляція минає переважно в готелях. Ну, а частина цієї історії, що стосується гільйотин — чиста конспірологія.

Бачили фейк про коронавірус, який не ввійшов до цієї добірки, але вартий спростування? MediaSapiens буде вдячний вам за інформацію. Пишіть нам на mediasapiens.dm@gmail.com.

ФОТО: REUTERS

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду