У соціальних мережах поширюють фейк про голки, які зникають

У соціальних мережах поширюють фейк про голки, які зникають

15:54,
12 Січня 2021
2244

У соціальних мережах поширюють фейк про голки, які зникають

15:54,
12 Січня 2021
2244
У соціальних мережах поширюють фейк про голки, які зникають
У соціальних мережах поширюють фейк про голки, які зникають
Автори:
Творці фейку стверджують, що це ще раз доводить, що демонстративна вакцинація — ніщо інше, як інсценування.

У соцмережах масово поширюють справжні відео, на яких різним людям роблять укол, наприкінці процедури голка миттєво втягується в корпус пристрою. Складається враження, що вона навіть не проштрикує шкіру. Творці фейку стверджують, що це ще раз доводить, що демонстративна вакцинація — ніщо інше, як інсценування. На це звернули увагу журналісти проєкту «По той бік новин».

«Це фейкове твердження ще раз демонструє невігластво людей, які виступають проти вакцинації. Це приблизно так само, як казати, що в банкоматі сидить людина, яка й видає гроші крізь шпарину», - відмічають у журналісти. 

Що ж до голок, то саме голки, які втягуються в корпус шприца, називають безпечними. Вони захищають медичний персонал і пацієнтів від випадкових травм та інфекцій.

Принцип дії такого шприца вкрай простий — після ін’єкції голка надійно і безповоротно блокується за допомогою примусового втягування в корпус шприца. Після цього нею неможливо випадково травмуватися або повторно використати.

Є й інші моделі — зріз голки просто закривається захисним ковпачком. Але тоді така процедура виглядає як на долоні — важко видати її це за інсценування уколу. Шприці з безпечною голкою використовуються щонайменше останні десять років.

Журналісти «По той бік новин» відмічають, що цей фейк прийшов з Росії, яка поширює дезінформацію про COVID-19 для просування своєї «вакцини». І робить це не лише в Україні, а й в країнах, де вона хоче продати свій препарат проти коронавірусу.

«У багатомовних російських ЗМІ неприховано висміюються західні розробники вакцин. Часом доходить до абсурду — стверджують, що вакцини перетворять людей на мавп. Такі розповіді, очевидно спрямовані на країни, де росія хоче продати власну вакцину. Це загрожує здоров’ю населення»,заявив очільник комісії з координації зовнішніх дій ЄС Жозеп Боррель.

Нагадаємо, декілька ЗМІ повідомили, що нібито Україна отримає вакцину від нової коронавірусної інфекції не раніше ніж у квітні 2022 року, «однією з останніх», посилаються при цьому на дані The Economist.

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду