«Більше людей буде помирати». Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 5–11 квітня 2021 року

«Більше людей буде помирати». Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 5–11 квітня 2021 року

13:30,
19 Квітня 2021
2290

«Більше людей буде помирати». Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 5–11 квітня 2021 року

13:30,
19 Квітня 2021
2290
«Більше людей буде помирати». Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 5–11 квітня 2021 року
«Більше людей буде помирати». Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 5–11 квітня 2021 року
Слова міністра виривають із контексту, фейкотворці «закривають» супермаркети, а політики з «ОПЗЖ» не припиняють пропагувати російську вакцину.

Що нового за 5–11 квітня 2021 року:

  • станом на 5 квітня в Україні діагностували 1 млн 755 тис. 888 хворих на коронавірусну хворобу. 34 тис. 587 людей померли, 291 тис. 822 вакциновані;
  • 52% українців, згідно з результатами опитування, бояться захворіти на коронавірусну хворобу;
  • мобільний шпиталь Державної служби з надзвичайних ситуацій перемістили до Славути на Хмельниччині;
  • міністр охорони здоров’я Максим Степанов каже, що можливості медичної системи України вичерпані;
  • Данія запровадила коронавірусні паспорти для відвідування публічних місць;
  • Всесвітня організація охорони здоров’я каже, що зв’язок між вакциною AstraZeneca і тромбами можливий, але не доведений;
  • Міністерство охорони здоров’я оновило стандарти лікування коронавірусної хвороби;
  • в Індії за 85 днів зробили сто мільйонів щеплень від коронавірусу;
  • станом на 12 квітня в Україні діагностували 1 млн 861 тис. 105 хворих на коронавірусну хворобу. 37 тис. 301 людей померли. Вакцинували 378 тис. 266 людей.

Майже третина сюжетів і повідомлень у новинах центральних телеканалів пов’язані з коронавірусною хворобою. Йдеться про темпи захворюваності та вакцинації, оновлення карантинних обмежень, ситуацію в лікарнях найбільш проблемних регіонів тощо.

Згідно з моніторингом щоденних новин за 5–10 квітня, найбільше інформації про стан справ надходило з Одеської, Львівської і Дніпропетровської областей. До цього переліку долучився й Миколаїв, де транспорт почав ходити за спецперепустками, а місцеві підприємці протестували проти карантинних обмежень. Розповідали в новинах також про протести в Запоріжжі. Загалом у випусках новин переважали соціальні аспекти коронавірусної тематики.

Втім і політики почали активніше використовувати цю тему для піару та політичної боротьби. Традиційно представники «Опозиційної платформи — За життя» говорили, що Україна мусить виробляти свою вакцину і, мовляв, уже виробляла б її (за російським рецептом, звісно), якби не впертість влади. На «Інтері» цю думку озвучував лідер «ОПЗЖ» Юрій Бойко. Тим часом Перший незалежний рапортував про нові європейські держави, що погодилися використовувати російську вакцину: «У Мадриді розглядають можливість закупки російської вакцини від коронавірусу Sputnik-V, про це пишуть місцеві ЗМІ»; «Цей препарат зареєстрували уже 59 країн, із загальним населенням понад 1,5 мільярда людей». Новина про смерть декількох вакцинованих російською вакциною, на відміну від аналогічних новин про смерті вакцинованих європейськими аналогами, медіа «ОПЗЖ» не зацікавила. Представники цієї партії також критикували влади за імітацію допомоги бізнесу, який постраждав від карантину.

Петро Порошенко почав активно піаритися на «протикоронавірусному плані», який склала його партія «Європейська солідарність». Цікаво, що піару цієї ініціативи не було в праймових новинах 5 каналу, який належить Порошенкові. Натомість його піарили в новинах «України» та ICTV.

На каналі СТБ просували заяви лідерки партії «Голос» Кіри Рудик, зокрема вимогу скликати Верховну Раду для розв’язання нагальних питань, пов’язаних із протидією коронавірусній епідемії, а також про розроблений партією законопроєкт про зниження податків для бізнесу в умовах карантину. В обох випадках інформацію подали однобоко, проігнорувавши ініціативи інших фракцій та дії уряду, спрямовані на той самий результат.

«Інтер» і ICTV стали майданчиками для мера Києва Віталія Кличка, який звернувся до уряду з вимогою запровадити повномасштабний локдаун по всій країні. На «Україні» про цю заяву теж повідомили, однак доповнили її реакцією уряду.

Моніторинг політичних токшоу за 5–9 квітня свідчить, що коронавірусну тематику обговорювали порівняно менш активно, ніж у минулі тижні. Найґрунтовніше до цієї теми підійшли в ефірі програми «Право на владу» на каналі «1+1».

Гостем програми був міністр охорони здоров’я Максим Степанов, якому ведуча Наталія Мосейчук ставила доволі жорсткі запитання — зокрема чому так побільшало хворих. Конкретних відповідей не було: Степанов не захотів прямо говорити ані про провалену вакцинацію, ані про зростання кількості хворих. На запитання, навіщо Україні компанія-посередниця для закупівлі вакцини й чому ми купуємо вакцини дорожче, ніж інші держави, міністр відповів, що не варто вимірювати життя людини «в якихось доларах». Цікаво, що згодом той самий міністр заявив: медицина могла би краще рятувати українців, якби мала на це більше грошей, — отже купувати дешевше вакцини було б доцільно?

На запитання, коли Україна побачить обіцяну вакцину Pfizer, міністр також не мав прямих відповідей, однак цього разу йому пощастило: запитання поставив представник «Європейської солідарності», тому ведуча стала на захист гостя й перебила політика.

Включали в ефір медиків і волонтерів. Зокрема Наталія Попова з Харкова розповіла: якщо вірити заступнику голови обласної державної адміністрації, необхідного для протидії епідемії обладнання в Харкові немає через судно, яке заблокувало Суецький канал.

Був Максим Степанов і у «Свободі слова» на ICTV: вкотре нарікав на виробників вакцин, які не постачають препарат вчасно. За словами Степанова, Україна могла б робити по тринадцять із половиною мільйонів щеплень на тиждень, але немає чим! Щоправда, раніше в цій самій студії заступник Степанова Віктор Ляшко називав значно скромнішу цифру — чотири мільйони щеплень. Як в умовах недофінансування вакцинаційна спроможність України зросла за тиждень у три з половиною рази — загадка. Поки що, нагадаємо, кількість вакцинованих вимірюється в сотнях тисяч і 500 тисяч доз, які для початку отримала Україна, досі не використані.

«Пульс» на каналі Медведчука звикло ганив владу та просував російську вакцину. Народний депутат від «ОПЗЖ» Ренат Кузьмін говорив, що директор Pfizer відмовився робити щеплення власною вакциною — постійні читачі «Детектора медіа» знають, що це брехня. У токшоу «П’ятниця. Вечір» на каналі «Наш» колишня регіоналка Олена Лукаш звинуватила медичних чиновників у геноциді та сказала, що Африка, мовляв, відмовилася від вакцини AstraZeneca. Насправді, африканські країни з логістичних причин отримають її через програму Covax, а власні зусилля поки спрямують на інші засоби.

Жертви на перекурі

Як переконати людей, що пандемія коронавірусної хвороби — фейк? Ось, наприклад, зображення жертв коронавірусу, замотаних у поліетилен, але одна з цих жертв… курить. Це фото з підписом «третя хвиля» використовували в соціальних мережах як доказ, що коронавірус — вигадка. Фактчекери VoxUkraine з’ясували, що це кадр із бекстейджу зйомок кліпу російського виконавця, й до епідемії він не має  жодного стосунку.

Ще одна спроба — відео, на якому нібито зображено постановочну зйомку поховання померлих від коронавірусної хвороби. VoxUkraine пояснює, що на цьому відео — підготовка репортажу бразильських журналістів про роботу грабарів, і поховання тут цілком реальне, а не інсценоване.

Тепер трошки гри слів. Certificate of Vaccination ID — так розшифрували фейкотворці абревіатуру COVID, якою в англійській мові називають коронавірусну хворобу. Мовляв, це назва технології нанесення на людське тіло квантового татуювання індивідуального графіку вакцинації, представленої у грудні 2019 року. «По той бік новин» називає це тлумачення маячнею: COVID-19 — лише скорочення від coronavirus disease 2019. А як щодо технології квантового татуювання? Гаразд, вона існує, але не має жодного стосунку до коронавірусу.

Ще один фейк про «справжню природу» коронавірусної хвороби, яку нібито викликає вдихання хімічних отруйних речовин, спростував StopFake.

Масова вакцинація призведе до мутації коронавірусу — ще один фейк, спростований командою «По той бік новин». Ця інформація з ’явилась після публікації німецького вірусолога Герта Ван ден Боша у німецькомовній версії російського пропагандистського ресурсу Russia Today. Росіяни, як бачимо, не припиняють свою підступну гру: однією рукою просувають свій сумнівний препарат, а іншою — підривають саму ідею вакцинації від коронавірусу. Насправді нові штами коронавірусу почали з’являтися ще до початку масової вакцинації, а коли люди будуть вакциновані, вони припинять хворіти на COVID-19 і можливостей мутувати у вірусу різко поменшає

Пошук чипів у вакцині — народна забава фейкотворців і конспірологів. З’явилось чергове відео, на якому у вакцині Pfizer нібито виявили наночип. StopFake пояснює: це кадри з відео про розробку нанороботів, які в медицині поки що не застосовуються. Творці фейку змонтували кадри, на яких зображений флакон вакцини, мікрочипа під мікроскопом і маркування Microsoft. До речі, в кінці відео є титр: «Якщо ви повірили, що це правда і в вакцинах є мікрочіпи, то (…) ви — псих». Це не заважає конспірологам поширювати ролик як доказ, що чипування — реальність.

Уже не перший тиждень антивакцинатори повторюють, що в Британії кампанія з вакцинації збіглась із найвищим рівнем смертності. На думку активіста антивакцинаторського руху Захара Мілютіна, показник смертності зменшився не завдяки появі імунітету у вакцинованих, а через те, що головна група ризику — старі та хронічно хворі люди — повимирала. VoxUkraine викриває маніпуляцію: вакцинувати британців почали у грудні 2020 року. Статистика за наступні місяці — січень і лютий — справді була рекордною, але кількість заражень і смертей почала зростати ще до початку вакцинації. На Різдво уряд послабив карантинні обмеження, й люди почали частіше заражатися; до того ж, Британією ширився новий штам, більш заразний.

MediaSapiens докладно розповів про короля антивакцинаторів — Роберта Кеннеді-молодшого, який набув величезного впливу під час пандемії коронавірусної хвороби, ставши одним із найефективніших поширювачів дезінформації у світі. Це завдяки Кеннеді у людей у головах співіснують коронавірус, 5G, мікрочипи та аутизм, викликаний вакцинацією, а також теза, що коронавірусна хвороба не є небезпечнішою за грип. Зробити з Кеннеді-молодшим поки що нічого не можуть,  хіба що блокують у соцмережах.

Суворість карантинних обмежень у різних регіонах України залежить від зонування, й у значній частині країни карантин доволі м’який. Однак пам’ять про минулорічний локдаун жива, й періодично її підкріплюють страшилками про запровадження нового. Зокрема соцмережами прокотилася хвиля фейкових повідомлень, що з 7 по 28 квітня в країні закриють усі крамниці й супермаркети. Насправді навіть у «червоних зонах» продуктові крамниці працюють. «По той бік новин» радить не панікувати, а шукати підтвердження таких повідомлень на сайтах органів місцевої влади та уряду.

А тепер — про нищівну силу виривання з контексту. Максим Степанов заявив: що більше людей вакцинуватимуться, то більше їх помиратиме. Що?! StopFake розтлумачує: маніпуляція та виривання слів із контексту.

Півхвилинне відео змонтоване так: на початку інтерв’юер розповідає про смерть жінки-військової в Одесі, потім відео переривається і звучать слова Степанова: «Так, це була гостра серцева судинна недостатність, яка привела до смерті людини». Потім відео знову різко переривається, й міністр продовжує: «Що більше ми будемо робити вакцинацій, то більша кількість людей, я маю на увазі в абсолютних цифрах, буде, умовно кажучи, вмирати». На цих словах відео закінчується.

В оригінальному інтерв’ю «Радіо Свобода» міністр продовжує свою думку, яка загалом логічна: люди смертні, і якщо до початку вакцинації всі, хто вмирає, — не вакциновані, то що більше буде вакцинованих, то більша частка тих, хто з різних причин помиратиме, буде припадати на вакцинованих. Чи пов’язані ці смерті з вакцинацією — інше питання, відповідь на яке повинне дати ґрунтовне медичне розслідування. Поки що доведених випадків смерті внаслідок вакцинації в Україні не було. А ситуація з тромбозами після уколів AstraZeneca, через яку кілька держав призупиняли вакцинацію, була пов’язана з тим, що потрібен був час на доведення відсутності зв’язку між вакциною і тромбозом. І, нагадуємо, зв’язок між коронавірусною хворобою і щоденними сотнями померлих людей, які могли би жити, якби вакцинувалися, — очевидний.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду