ВООЗ поки не вдалось потрапити до Китаю для вивчення походження коронавірусу

ВООЗ поки не вдалось потрапити до Китаю для вивчення походження коронавірусу

16:52,
6 Січня 2021
1677

ВООЗ поки не вдалось потрапити до Китаю для вивчення походження коронавірусу

16:52,
6 Січня 2021
1677
ВООЗ поки не вдалось потрапити до Китаю для вивчення походження коронавірусу
ВООЗ поки не вдалось потрапити до Китаю для вивчення походження коронавірусу
Автори:
Керівництво КНР жорстко контролює дослідження про походження вірусу SARS-CoV-2.

Всесвітня організація охорони здоров'я поки не отримала дозволу від влади Китаю на візит експертної групи для вивчення походження коронавірусу. Про це на брифінгу заявив директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні ми дізналися, що китайські чиновники ще не завершили видачу необхідного дозволу для прибуття групи», - сказав Гебреісус.

Він підкреслив, що «дуже розчарований цією новиною».

Директор ВООЗ додав, що дав чітко зрозуміти владі Китаю: ця місія є пріоритетом ВООЗ. Китайська сторона пообіцяла йому якомога швидше завершити цей процес.

Разом з тим, журналісти видання Associated Press відмічають, що керівництво КНР жорстко контролює дослідження про походження вірусу SARS-CoV-2.

За їхніми даними, уряд Китаю виділяє сотні тисяч доларів грантів для вчених. Чиновники стежать за висновками досліджень і вимагають, щоб перед публікацією їх схвалила спеціальну групу при уряді КНР.

Крім того, за даними агентства, «під пильною увагою влади» Китаю знаходяться печери в провінції Юньнань (південь Китаю), в яких живуть кажани.

Кореспонденти AP не змогли потрапити в кілька печер в Юньнані: як стверджує агентство, їх не пропустили туди агенти держбезпеки КНР, які слідували за журналістами по всій провінції.

Особливо ретельно охороняють занедбану шахту, населену кажанами, у яких у 2013 році виявили вірус RaTG13 - він виявився найближчим генетичним родичем SARS-CoV-2.

З початком епідемії COVID-19 китайські вчені почали досліджувати тварин, які потенційно могли бути першоджерелом SARS-CoV-2, в тому числі й кажанів в Юньнані.

У лютому 2020 року державні ЗМІ КНР повідомили, що команда вчених, яка отримала урядовий грант у розмірі $214 тисяч вивчення кажанів в Юньнані. Однак результати цього дослідження досі не опубліковані.

Дані цього дослідження все ще не опубліковані, зазначає AP. Вчені, які не мають державної підтримки, розповіли AP, що їм «надзвичайно важко» отримати дозвіл на вивчення тварин на півдні Китаю.

Нагадаємо, Китай на початку 2020 року використав тролів для применшення небезпеки коронавірусу. Про це йдеться в спільному розслідуванні The New York Times і ProPublica. Журналісти видань отримали від хакерів більше 3200 урядових директив і 1800 службових записок.

Із документів начебто випливає, що Адміністрація кіберпростору Китаю почала випускати такі директиви ще на початку січня. Спочатку документи наказували новинним сайтам використовувати тільки матеріали, затверджені і опубліковані урядом, а також відмовитися від порівнянь зі спалахом атипової пневмонії 2002 року, хоча ВООЗ говорила про подібність двох захворювань.

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду