Pfizer macht frei та ізраїльські вівці. Огляд фейків про коронавірус за 15–31 січня 2021 року

Pfizer macht frei та ізраїльські вівці. Огляд фейків про коронавірус за 15–31 січня 2021 року

17:05,
1 Лютого 2021
1979

Pfizer macht frei та ізраїльські вівці. Огляд фейків про коронавірус за 15–31 січня 2021 року

17:05,
1 Лютого 2021
1979
Pfizer macht frei та ізраїльські вівці. Огляд фейків про коронавірус за 15–31 січня 2021 року
Pfizer macht frei та ізраїльські вівці. Огляд фейків про коронавірус за 15–31 січня 2021 року
Президент Танзанії тестує на коронавірус козла й папаю, росіянка стверджує, що вірус поширюється через біополе, а виробника вакцини Pfizer звинувачують у нацизмі (ну, а що — назва ж німецька).

«Детектор медіа» і його дочірній сайт MediaSapiens започаткували проєкт «Правда і вимисел про коронавірус», у межах якого відстежуємо і спростовуємо фейки про коронавірусну епідемію, ще в січні 2020 року. А з березня ми оглядали й аналізували новини та обговорення в політичних токшоу, що стосувалися коронавірусу та боротьби проти нього в Україні та світі.

У грудні стартувала нова серія матеріалів — огляд неправдивої інформації (фейків) про коронавірус (звісно ж, зі спростуванням), що поширювалися в українському медіапросторі.

Попередні випуски: 114 січня 2021 року, 1531 грудня, 114 грудня 2020 року.

 

Фейки про локдаун

У другій половині січня українців хвилював локдаун — чутки, що його чи то скасують раніше, чи то продовжать і після 24 січня, ширились у соцмережах до самого кінця попри запевнення міністра охорони здоров’я Максима Степанова, що далі не буде. Передумовою для цієї плутанини, ймовірно, стали суперечливі заяви самого Максимова (12 січня він ще наполягав на продовженні локдауну), а також помилкове прочитання постанови Кабінету Міністрів № 1236 від 9 грудня 2020 року. Там написано, що карантин триватиме до 28 лютого, однак локдаун — «посилені карантинні обмеження» — лише до 25 січня.

Якщо неправдиві повідомлення про продовження локдауну можна пояснити непевністю урядової комунікації, то інший найпоширеніший фейк про локдаун — це таки просто фейк. Як пише VoxUkraine, в соцмережах масово поширювали повідомлення, що кожен українець має отримати п’ять тисяч гривень компенсації за локдаун. Жодного зв’язку з реальністю це не має. Зображення Володимира Зеленського, який нібито обіцяв роздати людям по п’ять тисяч, додає цій кампанії ознак брудної політичної боротьби.

Окремий жанр у межах фейкового дискурсу — історії про неправомірність карантинів і локдаунів та жорстоке покарання за порушення. У січні таку історію розповідали про Канаду, де, мовляв, поліцейські побили старенького за порушення правил карантину. StopFake проаналізував відео, яким ілюстрували цю історію: на ньому поліцейські нейтралізують чоловіка, який чинить опір під час затримання, проте жодних свідчень зв’язку між цим затриманням і карантином немає.

Знов і знов аргументом проти впровадження локдауну стає Швеція. Науковці та аналітики справді багато дискутують про переваги та вади шведського підходу до боротьби проти коронавірусної епідемії. Але маніпулятори традиційно все спрощують: мовляв, шведський підхід успішний, бо якби не був успішним, то Швеція б запровадила жорсткий локдаун. Підганяючи реальність під свою тезу, спікерка на відео маніпулює фактами та статистикою.

Наскрізна тема фейкоміфології — шкода масок. Цього разу знайшлося «німецьке дослідження», яке нібито доводить: маски шкодять дітям. 68 % батьків повідомили про психологічні й фізичні проблеми дітей, які носили маски. У дослідженні взяли участь 25 тисяч дітей, які носили маски 270 хвилин на день (інформацію збирали за допомогою онлайн-анкет), але методологія проведення викликала сумніви в експертів із Health Feedback.

Що більша цифра лунає у фейку, то легше в неї віриться. Інакше не поясниш появу неправдивого повідомлення про прогнозовану Світовою продовольчою програмою ООН смерть 265 мільйонів людей у світі від голоду через коронавірусну епідемію. StopFake знайшов справжні прогнози і порівняв їх із фейковими. Насправді йшлося про небезпеку зростання кількості людей, що потерпають від голоду, з 135 до 265 мільйонів людей — але не про таку кількість смертей.

Фейки про вакцинацію

Вакцина від коронавірусу змінює ДНК людини, й усі, хто отримує дозу препарату, перетворюються на покірне стадо. На це, напевно, натякали автори зображення картки про проходження вакцинації від коронавірусу з ізраїльської клініки Sheba із вівцею. VoxUkraine наочно демонструє, що це фотошоп — на справжній картці вівці немає.

Хоча фейки про «постановочну вакцинацію» вже не раз були спростовані, нові й нові версії родяться на просторах соцмереж: зокрема твердження, що нового президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена замість вакцини вкололи вітамінами. StopFake наводить і чергову версію фейку про «шприц без голки», цього разу ізраїльського походження. Її обґрунтовують обрізаним відео, в повній версії якого видно, що чоловіка вкололи вакциною.

Приклади демонстративної, а бажано ще й масової відмови від вакцинації — ласий шматочок для фейкотворців, і якщо таких прикладів насправді немає, їх вигадують. Історія про відмову канадської армії підтримувати вакцинацію через «незаконність» останньої циркулює в соцмережах іще з грудня. Як з’ясували фактчекери VoxUkraine, ноги ростуть із особистої думки одного з працівників канадської Служби організації, адміністрації та тренування кадетів, якому за це перепало на горіхи.

Інший фейк — нібито провал вакцинації в Нідерландах, де, мовляв, одиниці готові робити щеплення. Цей фейк поширювали з кадрами репортажу телеканалу WNL, де шприц без голки піднесено до руки, — чергове свідчення «фіктивності» вакцинації.

Ще одна імітація масових виступів проти вакцинації — відео, на якому проти щеплень від коронавірусу висловлюються журналісти, медики, науковці та адвокати з різних країн. Втім більшість їхніх аргументів — переказ уже знайомих нам і багато разів спростованих фейків. Самі ж люди на відео — учасники антивакцинаторського руху.

Медики, а ще краще — люди, причетні до виробництва вакцин, роблять величезну послугу творцям фейків, погоджуючись озвучувати свою не завжди компетентну приватну критику вакцинації. Приклад — колишній працівник Pfizer доктор Майк Їдон, який вважає, що що епідемія вже майже закінчилася, тож вакцинація не потрібна. Їдон не працює в корпорації вже дев’ять років і не мав стосунку до розробки вакцини від коронавірусу. Його думку, що в достатньої кількості людей вже є імунітет, тому вакцинація не потрібна, не підтримує більшість науковців. Однак із невеликою натяжкою критичний виступ Їдона дозволяє фейкотворцям стверджувати, що виробники вакцин самі не вважають їх потрібними.

Критика вакцин стає особливо чудернацькою, коли її озвучують нефахівці. Глядачі «Телебачення Торонто» бачили кумедне зіставлення двох заяв блогера й політика Анатолія Шарія — в одній він критикує західні вакцини за «експериментальність» та хвалить російський Sputnik-V за «класичність», а в іншій навпаки — називає Sputnik-V інноваційною. Приблизно на такому ж рівні критикують вакцини західних компаній у соцмережах — мовляв, перевіряли їх не на людях, а на тваринах (насправді ж і на тих, і на тих). Є й екзотичніші вигадки: мовляв, вакцина Moderna — це взагалі не вакцина, а механічний прилад, який змушує людські клітини виробляти патогени. Цю версію озвучив фінансовий аналітик Дейвід Мартін під час відеоконференції активістів антивакцинаторського руху.

Посіяти в людських душах недовіру до вакцинації також намагаються, вигадуючи зв’язок між щепленнями та зростанням смертності. Наприклад, у Гібралтарі, де начебто після початку вакцинації зросла смертність і за десять днів померли від коронавірусної хвороби понад півсотні людей. Насправді, як пише StopFake, спалах епідемії там почався у грудні, а цифри, про які йдеться в цих повідомленнях, озвучили ще до початку вакцинації 10 січня. Неправдивим є й твердження, що новий штам коронавірусу з’явився у Великій Британії з початком вакцинації. Новий штам почали фіксувати в кінці літа — на початку осені 2020 року, а масова вакцинація британців почалася у грудні.

Ще одне зафіксоване StopFake неправдиве повідомлення: мовляв, у Європі припиняють щепити вакциною Pfizer через зростання смертності після початку вакцинації. Вакцинацію ніхто не припиняв, а смерті серед вакцинованих справді були, тільки немає доказів, що вони були спричинені саме щепленням. Хоча кожну смерть розслідують, шукаючи зв’язок із вакцинацією.

Новину про смерть у Норвегії 29 людей, яких вакцинували від коронавірусу, радо розігнали українські дезінформатори як свідчення небезпечності вакцини. «По той бік новин» пояснює: всі померлі були старшими за 75 років, мали супутні хвороби і з вакцинацією їхня смерть, найімовірніше, не пов’язана. Формулювання ж «померли після вакцинації», до якого вдавалися медіа, некоректне. Оскільки всі люди смертні, всі, кого вакцинували, помруть «після вакцинації» — але це не значить, що вакцинація є причиною смерті.

Львівський конспіролог Остап Стахів, який не досяг успіху як праворадикальний політик і розпочав кар’єру блогера-маніпулятора, був героєм нашого попереднього огляду. За два тижні, що минули, Стахів встиг розповісти своїм глядачам і читачам, що в Польщі ухвалили закон про примусову вакцинацію, який дозволяє затримувати людину з підозрою на коронавірусну хворобу і вводити їй вакцину без її згоди. В Україні ж, мовляв, буде те саме. VoxUkraine спростовує ці твердження — вакцинація в Польщі добровільна і в Україні ніхто примусової не запроваджує.

Застерігає Стахів і від «небезпеки» законопроєкту № 4613, за допомогою якого, мовляв, в Україні легалізують застосування ще не випробуваних до кінця вакцин. Насправді, пояснює StopFake, закон адаптує українські правила до європейських, упорядковуючи процедуру реєстрації ліків.

Фейки про (не)існування коронавірусу

Частина маніпуляторів не розмінюється на дрібниці й доводить, що коронавірусу взагалі не існує, а пандемія — це теорія змови. Наприклад, автори одного з фейків пропонують зробити такий висновок із документа про відсутність штаму SARS-CoV-2 в лабораторії при українському Міністерстві охорони здоров’я. StopFake пояснює, що тримати штам коронавірусу в лабораторії небезпечно й немає сенсу, адже для тестування він не потрібен.

Також у соцмережах поширювали лист нібито доктора вірусології та імунології Корнельського університету Роба Освальда, який доводить, що коронавірус — це черговий штам грипу. Освальд викладає молекулярну медицину. На сайті факультету, де він працює, є його заява — він заперечує, що казав щось подібне, і стверджує, що не знає про таке дослідження. Раніше фейк про неіснування коронавірусу поширювали з посиланням на Службу охорони здоров’я Ірландії.

Не всі науковці настільки ж сумлінні, як американський викладач Освальд — деякі намагаються зробити собі ім’я на запереченні коронавірусу. Італійський натуропат Стефано Скольйо, який називає себе «кандидатом на отримання Нобелівської премії», створив фейк про коронавірус як «просто легеневу тромбоемболію». Чи є Скольйо кандидатом на Нобелівську премію, перевірити неможливо, адже інформацію про номінантів не розкривають півстоліття. Всі інші твердження Скольйо, які стосуються коронавірусу — неправда, перебільшення чи маніпуляції.

Російська парапсихологиня Поліна Сухова, чиї заяви розвінчує VoxUkraine, стверджує, що пандемія коронавірусної хвороби — це прикриття для глобалістів, які прагнуть контролювати світову економіку. Цих ідей Сухова набралася з конспірологічної програми The Highwire з антивакцинатором Дейлом Біктрі. Вона каже, наприклад, що вірус передається через біополе людини, а хвороба розвивається під впливом негативних емоцій, зокрема страху.

Творець ще одного фейку стверджує, що вірус SARS-CoV-2 існує давно й не шкодить людині, а небезпечним стає, вступивши в контакт із туманом і смогом. Чудернацьку гіпотезу масово поширювали в соцмережах. VoxUkraine пояснює, що забруднене повітря, звісно, шкодить дихальним шляхам, але коронавірусна хвороба — не алергія на смог. Автор відео каже відверту неправду — наприклад, що 97 % людства заражені туберкульозом (за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я паличка Коха є в організмах 25 % людей). Або що заразити коронавірусом можна лише на п’ятий день після появи симптомів (насправді навіть безсимптомні пацієнти заразні) і так далі.

Й не забуваймо про технологію 5G, яка в уяві конспірологів відповідальна за коронавірусну пандемію. VoxUkraine розповідає про фейкові зображення мікросхем із написом COV-19. Мало того, що це фотошоп — вони ще й фотошопили плати, які не використовуються для 5G.

На радість конспірологам, існування коронавірусу заперечив справжній президент. Звати його Джон Магуфулі, й він ще у травні оголосив, що епідемії коронавірусної хвороби в його країні —Танзанії — немає. Аргументом виявилися позитивні тести на коронавірус, які начебто виявили в козла та папаї. Щоправда, жодних доказів правдивості цих тверджень немає, та й «тестування» фруктів на коронавірус — звична маніпуляція. Ми вже пояснювали, чому це стається: тест розрахований на перевірку певного типу людського біоматеріалу й починає глючити, якщо перевіряти ним кислий сік. VoxUkraine припускає, що Магуфулі міг мати політичні мотиви для такої заяви, яка вже дев’ять місяців не дає спокою творцям фейків.

Ще одна побрехенька, яка циркулює в інфопросторі вже майже рік, має поступово перетворитися на аргумент на користь визнання коронавірусу: це твердження, що COVID-19 лікується парами горілки чи самогону. VoxUkraine вкотре вже розвінчує цей фейк, хоча припускаємо, що його поширювачам просто потрібен поважний привід закласти за комір. За місяць чергова публікація про «інгаляції» зібрала два мільйони переглядів і понад 62 тисячі репостів, хоча всі компетентні інстанції давно пояснили, що алкоголь може вбивати вірус у пробірці, але не в живому організмі.

Фейки вишукані

Звісно, хороший фейк — мертвий (спростований і забутий) фейк. Втім креативність творців деяких неправдивих повідомлень вражає. Наприклад, вигадка про колабораціонізм Pfizer.

Як це часто трапляється з подібними повідомленнями, брехня тут замішана на дещиці правди. Дезінформатори стверджують, що фармацевтичні компанії Pfizer i Bayer, які тепер виробляють вакцини від коронавірусу, за часів Другої світової війни випробовували ліки на в’язнях нацистських концтаборів. Згадка про нацизм або argumentum ad Hitlerum — потужний тригер, що відключає критичне мислення в багатьох головах, особливо на пострадянському просторі. Та що ж там насправді? StopFake пояснює: Bayer у середині XX століття входила до концерну IG Farben, партнера нацистського режиму, керівництво якого постало перед судом за злочини після поразки гітлерівського режиму. А ось Pfizer, хоч її назва й звучить як німецька, є американською компанією, заснованою в середині XIX століття вихідцями з Німеччини. За часів Другої світової вона виробляла антибіотики для лікування військових антигітлерівської коаліції. Що не заважало творцям фейку проілюструвати його колажем із зображенням воріт концтабору Аушвіц, де напис Arbeit macht frei змінено на Pfizer macht frei.

Не припиняють поширювати й інший фейк — про зв’язок Pfizer із Китайським інститутом вірусології, з якого, мовляв, і «втік» коронавірус. «По той бік новин» знову спростовує ці вигадки.

Ми можемо лише здогадуватися, кому вигідно дискредитувати Pfizer та інших виробників перевіреної вакцини. Але щодо іншої історії можемо впевнено припустити, що ноги ростуть із Росії. Йдеться про розтиражоване російськими та медведчуківськими медіа твердження громадського діяча Сергія Кравченка, що більшість лабораторних тестів ПЛР, які використовуються в Україні для діагностування коронавірусної хвороби, вироблені в Росії. Висновок, який із цього робить сам Кравченко та численні коментатори: якщо можна купувати російські ПЛР-тести, то чому не купувати вакцину Sputnik-V? Якщо припускати, що Україна відмовляється від російської вакцини через її російське походження (а це не так — МОЗ багато разів повторював, що не купуватиме вакцину, що не пройшла прозорих клінічних досліджень), то логіка в цьому є. Щоправда, саме твердження Кравченка — брехня.

За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, в Україні трапляються хіба що поодинокі ПЛР-тести російського походження, закуплені приватними клініками; держава російські тести не купує. Детальніше дивіться у відео.

Колаж: Галина Попцова

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду