Джим Керрі такого не казав. Огляд фейків про коронавірус за 1–14 грудня 2020 року

Джим Керрі такого не казав. Огляд фейків про коронавірус за 1–14 грудня 2020 року

19:00,
15 Грудня 2020
11994

Джим Керрі такого не казав. Огляд фейків про коронавірус за 1–14 грудня 2020 року

19:00,
15 Грудня 2020
11994
Джим Керрі такого не казав. Огляд фейків про коронавірус за 1–14 грудня 2020 року
Джим Керрі такого не казав. Огляд фейків про коронавірус за 1–14 грудня 2020 року
Російську вакцину не виробляють у Харкові, португальський суд не визнавав карантин незаконним, у тесті на коронавірус немає чипів, а Білл Ґейтс не робитиме нікому примусових щеплень.

«Детектор медіа» і його дочірній сайт MediaSapiens започаткували проєкт «Правда і вимисел про коронавірус», у межах якого відстежуємо і спростовуємо фейки про коронавірусну епідемію, ще в січні 2020 року. А з березня ми оглядали й аналізували новини та обговорення в політичних токшоу, що стосувалися коронавірусу та боротьби проти нього в Україні та світі. У грудні стартує нова серія матеріалів — огляд неправдивої інформації (фейків) про коронавірус (звісно ж, зі спростуванням), що поширювалися в українському медіапросторі.

Фейки про вакцинацію

Найхимерніше звинувачення на адресу вакцин від коронавірусу, що з’явилося в українському сегменті соцмереж у цей період, — що в них містяться наноботи, розумні технологічні роботи. Чому це неправда, пояснив VoxCheck у партерстві з Facebook. Науковці справді думають про можливість використання наночастинок у вакцинах для посилення їхньої ефективності, але поки що на практиці робити цього не вміють.

Інша маніпуляція стосується не COVID-19, а грипу та сезонних коронавірусних інфекцій, які в нас заведено називати «застудами». У соцмережах поширювали твердження, що щеплення від грипу підвищує ризик захворіти на одну з цих хвороб, а страх перед словом «коронавірус», яке сприймають як синонім COVID-19, довершував маніпулятивний ефект. VoxCheck пояснює: дослідження, яке виявило цю залежність, було проведене два-три роки тому (тобто до появи SARS-CoV-2), до того ж його не раз критикували фахівці.

Один із найпоширеніших фейків кінця листопада — початку грудня походить із Італії. Це відео виступу в італійському парламенті чоловіка, якого називають лікарем (у деяких дописах стверджують, що це судово-медичний експерт Паскуале Маріо Бакко). Він розповідає, що лікарі всього світі навмисно вбивали людей за наказом Всесвітньої організації охорони здоров’я. Бакко стверджує, що виготовити вакцину від коронавірусу неможливо, бо вірус мутує, а також що SARS-Cov-2 не може вбивати людей і другої хвилі пандемії не буде, бо людство, мовляв, наближається до вироблення «колективного імунітету». При цьому він посилався на своє ніде не опубліковане дослідження, яке засвідчило, що італійці були заражені цим вірусом уже в жовтні 2019 року. VoxCheck вказує на явну брехню Бакко: так, він каже, що COVID-19 «не вбив жодної людини», крім тих, хто мав проблеми з імунною системою чи суміжні хвороби. Однак серед 1 млн 300 тис. померлих від коронавірусної хвороби на кінець листопада було чимало людей, які не мали таких проблем. Що ж до жовтня 2019-го, то інформацію про появу коронавірусу в Італії до «офіційного» початку епідемії в Китаї справді оприлюднили в тамтешніх медіа. Однак ідеться про листопад, а не жовтень 2019-го.

Російські медіа — News-front, imag.one, oko-planet.su та інші — із посиланням на на фейсбук-пост проросійської української політикині Олени Маркосян повідомили, що Україна має намір закупити вакцину Sputnik V у Німеччині за завищеною ціною. Маркосян припускає: якщо Німеччина вироблятиме російську вакцину, то робитиме це і для України, але «продаватиме її нам не по два долари за дозу, а в найкращому разі по десять». StopFake уточнив, що інформація про можливе виробництво російської вакцини в Німеччині не підтверджена ніким, крім самих росіян, — в інтерв’ю каналу «Россия 24» про це говорив директор Російського фонду прямих інвестицій Кирило Дмитрієв. Українська ж влада не раз повторювала, що не купуватиме вакцини, яка не пройшла клінічних випробувань.

Моніторинг проросійських дезінформаційних наративів засвідчив, що медіа Віктора Медведчука докладають чимало зусиль, аби змалювати голову політради «Опозиційної платформи — За життя» рятівником України, який домовився про постачання «найзапитанішої у світі» вакцини Sputnik V в Україну. Й хоча вибори минули, фейки на цю тему не вичерпались. Один із них докладно розбирає MediaSapiens, Російські та медведчуківські медіа повідомили, що харківське підприємство «БіоЛік» готове розпочати виробництво Sputnik V. Під час зустрічі з російськими посадовцями, яку канали ZIK, «112» та NewsOne транслювали наживо, Медведчук показав відео, на якому нібито зафіксоване виробництво російської вакцини в Харкові. Це досягнення, звісно ж, приписали Медведчуку, який учергове «домовився про вакцину для України». «БіоЛік» спростував цю інформацію, запевнивши, що не порушує закони і якщо вироблятиме вакцину від коронавірусу, то тільки сертифіковану в Україні. Однак медіа Медведчука й тут зманіпулювали, подавши цю заяву як свідчення готовності компанії «БіоЛік» виробляти російську вакцину (чому заважає тільки небажання української влади сертифікувати препарат).

Новину про смерть шістьох людей, які брали участь у випробуваннях вакцини від коронавірусу компанії Pfizer, публікували із маніпулятивними заголовками або без достатніх уточнень, що дали би зрозуміти, що смерть не пов’язана зі шкідливістю чи недієвістю вакцини. Видання, які поширювали такі новини, критикує ютуб-канал «Клятий раціоналіст». Хоча в самих публікаціях є інформація, що лише двоє померлих отримали вакцину, а четверо — плацебо, а померли ці шестеро (із 43400) не від коронавірусної, а від інших хвороб. Докладне спростування вкиду про одну з найперспективніших вакцин розписав проєкт «По той бік новин». Цей фейк прийшов в Україну з російського медіапростору, що наштовхує на припущення, що вакцину Pfizer намагаються дискредитувати в інтересах виробників російської Sputnik V.

Інший фейк, що компрометує вакцину Pfizer, стверджує, що вона робить жінок безплідними. Мовляв, вакцина навчить імунну систему атакувати білок синцитин, який бере участь у формуванні плаценти. Нібито джерелом цієї інформації є людина, яка працювала в американській корпорації Pfizer до 2011 року. MediaSapiens повідомляє, що науковці спростували це твердження, заявивши, що зв’язку між вакциною та безпліддям не побачили.

Російське видання vesti.ru повідомило, що британська компанія AstraZeneca підтасувала дані щодо своєї вакцини від коронавірусу. За повідомленням російського джерела, ефективність вакцини 90 %, про яку заявила компанія, стосувалася лише людей віком до 55 років, а для старших її ефективність близько 60 %. Тож тепер в Америці начебто вагаються, чи купувати вакцину в AstraZeneca. StopFake з’ясував, що насправді йдеться про звичайну технічну помилку при розфасовці експериментального препарату, якої припустилася компанія, а наступного дня сама з’ясувала й чесно про все повідомила. Тож звинувачення в підтасуванні — фейк.

Поки одні фейки переконують, що вакцина недієва, інші залякують примусовою вакцинацією. StopFake розвінчує поширену в соцмережах брехню, що законопроєкт № 4142 «Про систему суспільного здоров’я» передбачає «примусову вакцинацію дітей без згоди батьків», а «майно невакцинованих буде визнано інфікованим і вилучено». Насправді проєкт не передбачає жодних репресій щодо тих, хто не хоче вакцинуватися сам або вакцинувати своїх дітей.

Поширювалась і неправдива інформація про примусову вакцинацію поляків. Юристка, яку цитує польська газета Rzeczpospolita, каже: щоби зробити вакцинацію примусовою, потрібно прийняти спеціальний закон, але поки не буде доведено, що вакцина абсолютно безпечна, щеплення мають залишатися добровільними. VoxCheck вказує на перекручення в перекладі: «Фахівці стверджують, що наявні ліки не надто досліджені, мовляв, глибше їх дослідити немає часу». Насправді в матеріалі польського видання є різні думки про те, чи може взагалі в державі, яка входить до Євросоюзу, вакцинація бути примусовою.

Фейки про статистику й тести

Статистика захворюваності на коронавірусну хворобу — фальшивка, бо, мовляв, тести на коронавірус — фальшивка. Такий фейк масово поширювали у грудні в соцмережах. Мовляв, творці ПЛР-тесту в очі не бачили живого вірусу; ці тести виявляють коронавірус навіть у яблучному соці; 50 % тестів — хибні. І все це для того, щоб закликати людей відмовлятися від вакцинації «смертельною вакциною». StopFake спростовує всі твердження, з яких складається ця фейкова конструкція — як і інший фейк про чип, нібито знайдений у тесті на коронавірус. Фотка мацюпусінького чипа, якою проілюстровано це повідомлення, зроблена задовго до появи коронавірусу, й до тестування він не має жодного стосунку.

Творці фейків звинуватили українську владу, що вона продає по 1700 гривень тести, які коштують не більше двох із половиною доларів. VoxCheck заперечує: держава взагалі не бере грошей за тести — люди платять, тільки коли роблять тести у приватних лабораторіях. Ціни на комерційному ринку держава не регулює, але в багатьох клініках є тести на коронавірус, значно дешевші за 1700 гривень. До речі, «По той бік новин» закликає всіх небайдужих (і, вочевидь, правоохоронні органи) дати відсіч шахраям, які торгують позитивними результатами фейкових ПЛР-тестів.

Фейки про лікування та перебіг хвороби

«Молодий російський лікар, який працює в Китаї», — напевно, для когось таке джерело звучить переконливо. Саме на цього «лікаря» посилались автори фейкового твердження: якщо у вас мокрий кашель, це точно не коронавірус. Також «молодий лікар» стверджує, що коронавірус миттєво гине за температури, вищої за 56 градусів Цельсія, та протягом п’ятнадцятьох хвилин за температури, вищої за 37 градусів. Що на металі вірус живе не менше 12 годин, а на руках людини — 5–10 хвилин, а найпоширеніший спосіб зараження — дотики до людей. StopFake докладно розібрав ці неправдиві твердження. До речі, «молодий російський лікар» рекомендував для боротьби проти коронавірусу полоскати горло спиртовмісними препаратами, що наводить на думку, що автори фейку просто хотіли підживити найвідоміший стереотип про росіян.

Якщо поширювачі фейків схильні вірити переказам слів анонімного «російського лікаря», то людина в білому халаті на відео має звучати для них геть переконливою. Навіть коли називає маски «ідіотськими», як герой цього відео. Він стверджує, що маски не захищають здорових людей від зараження коронавірусом, тож потрібні тільки хворим. Хоча результати дослідження показують, що носіння маски дозволяє запобігти 40 % заражень.

Зрозуміло, для чого потрібні такі фейки: щоб дати людям привід для відмови від носіння масок, яке є обов’язковим під час епідемії. Інший схожий фейк, поширений спільнотою «Медальтернатива», стверджує, що безсимптомні хворі не поширюють коронавірус. Це начебто випливає з досліджень, проведених у тому самому місті Ухань у Китаї. Отже, роблять висновок фейкотворці, обмежувальні заходи не мають сенсу, адже якщо ви не чхаєте й не температурите, то нікого не заразите. За інформацією VoxCheck, таке трактування відкидають самі автори дослідження. До того ж є низка інших досліджень, які доводять, що безсимптомні носії можуть бути заразними.

Ще один поширений лейтмотив неправдивих новин про коронавірус: ця хвороба — «не те, що ви думаєте». Зокрема в соцмережах поширювали відеозапис американської медсестри, яка стверджувала, що коронавірусна хвороба — це захворювання крові, адже атакує гемоглобін. VoxCheck заперечує: наукового обґрунтування цього припущення немає, а в дослідженні, на яке посилається медсестра, була низка порушень. Зрештою, є фейк, який узагалі заперечує існування вірусу — мовляв, люди масово хворіють через діоксид азоту. Але в серйозності його автора, такого собі Юрія Литвиненка, мали б засумніватися навіть найвідданіші адепти конспірології.

Фейки про карантин

Весь світ бунтує проти карантину — таку картину вже не перший місяць намагаються змалювати творці фейків. Наприклад, один із них стверджує, що в Аргентині учасники протестів проти карантину закидали поліцію камінням. Насправді — закидали, але конфлікт не був пов’язаний із коронавірусом чи карантином, пояснює StopFake.

Користувачі соцмереж та маргінальні онлайн-видання повідомили, що Апеляційний суд Лісабона визнав ПЛР-тести на коронавірус фейковими, а карантин — незаконним. Насправді ж, як повідомляє StopFake, це історія про чотирьох туристів на Азорських островах, яких ізолювали в готелі, бо ПЛР-тест одного з них виявився позитивним. Туристи позивалися до суду, який визнав їхню ізоляцію незаконною, й управління охорони здоров’я подало апеляцію. Отже рішення, про яке йдеться, стосується не карантину загалом, а конкретного кейсу чотирьох людей, яких не можна було ізолювати на підставі лише одного позитивного тесту.

Масово поширювали в соцмережах допис із трактуванням слова «локдаун» як «терміну з тюремної лексики, коли ув’язнених не випускають із камер за порушення». StopFake заглянув у словник і виправляє: «ув’язнення заарештованих у камери на весь або більшу частину дня як тимчасовий захід безпеки» — лише одне з багатьох значень англійського lockdown. І явно не основне.

Такий собі Vlad Freedom із посиланням на «головного лікаря по COVID в Естонії» стверджує, що 98 % хворих на коронавірусну хворобу виліковуються без медикаментів. Насправді ж, пояснює VoxCheck, ніхто не знає, який відсоток хворих на коронавірус вживає ліки. Система охорони здоров’я ані в Естонії, ані в жодній іншій країні не фіксує всіх ліків, які вживають хворі на коронавірусну хворобу (не кажучи вже про те, що частина хворих ніколи не дізнається про свій статус, бо переносить хворобу безсимптомно). Втім авторові фейку хибне твердження допомагає перейти до наступних неправдивих тез, зокрема що маски не захищають від зараження (про це йшлося вище).

Взагалі фейки завжди виглядають переконливіше, якщо в них посилаються на іноземні видання. Наприклад, на цей матеріал видання Natural News. Дарма що він складається з неправди й перекручень про перебіг епідемії та карантинні обмеження у Сполучених Штатах. Зокрема там ідеться про створення чогось на кшталт концтаборів, куди звозитимуть представників груп ризику та примусово вакцинуватимуть. Мовляв, губернатор Огайо наказав організувати ізолятори для всіх, хто контактував із хворими на коронавірусну хворобу або сам заразився (насправді ні). VoxCheck розібрав та спростував цю добірку неправдивих фактів.

І до цитат видатних людей. Перший із них — Білл Ґейтс, який нібито намагається за допомогою пандемії та примусової вакцинації «покращити» генофонд людства. VoxCheck укотре вже нагадує, що Ґейтс нічого такого не говорив.

Другий — Чарлз Дарвін, який сформулював концепцію природного добору. Тепер автори картинок-мотиваторів у соцмережах вважають коронавірусну епідемію інструментом цього самого природного добору, як чуму й холеру в минулому. Чому це некоректно, пояснює «По той бік новин».

Якщо ви востаннє бачили Джима Керрі в «Масці», то зауважили, поглянувши на це фото, як він постарів. Але це не головне в цій картинці. Головне — слів, які на ній написані, Керрі не вимовляв і не писав. VoxCheck повідомляє, що цю цитату почали розганяти в соцмережах ще в березні, але тоді в неї ще не було автора. Чому творці фейків обрали саме Джима Керрі — питання риторичне.

Бачили фейк про коронавірус, який не ввійшов до цієї добірки, але вартий спростування? MediaSapiens буде вдячний вам за інформацію. Пишіть нам на mediasapiens.dm@gmail.com.

Фото: Maksim Shemetov, Reuters, джерело: www.radiosvoboda.org

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег
14:51 / 29.01.2021
Цікаво, що самі VoxCheck називають себе "групою висококваліфікованих економістів та юристів, які працюють в Україні і за кордоном." Питання, яким чином висококваліфіковані економісти та юристи можуть стверджувати що є фейком а що ні, в галузі медицини, імунології, охорони здоров'я, статистики, та ін.? Власне, хто вони такі, щоб безапеляційно стверджувати - це є фейк, якщо питання виходить за межі економіки чи юриспруденції?
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду