Російські кібератаки проти України часто пов’язані з наступом військових РФ — Microsoft

Російські кібератаки проти України часто пов’язані з наступом військових РФ — Microsoft

15:45,
28 Квітня 2022
2418

Російські кібератаки проти України часто пов’язані з наступом військових РФ — Microsoft

15:45,
28 Квітня 2022
2418
Російські кібератаки проти України часто пов’язані з наступом військових РФ — Microsoft
Російські кібератаки проти України часто пов’язані з наступом військових РФ — Microsoft
Автори:
За даними компанії, підготовка до проведення кібератак проти України розпочалася ще в березні 2021 року.

Компанія Microsoft повідомила, що перед початком повномасштабного вторгнення російських військ в Україну щонайменше шість хакерських угруповань, пов'язаних з РФ, здійснили 237 кібератак проти українських підприємств та державних установ.

У звіті зазначається, що підготовка до проведення кібератак проти України розпочалася ще за рік до повномасштабного вторгнення — у березні 2021 року.

«Деякі кібератаки також супроводжувалися широкою шпигунською та розвідувальною діяльністю. Атаки не тільки намагалися деградувати системи інституцій в Україні, але й були спрямовані на те, щоб позбавити людей доступу до надійної інформації та критично важливих служб, та спробували підірвати довіру до керівництва країни», — йдеться в звіті.

У Microsoft розповіли, що російські кібератаки на українські установи, які мають вирішальне значення для цивільного населення, часто пов’язані з наступом військових РФ. Наприклад, так сталося 1 березня, коли окупанти завдали ракетного удару по телецентру на Дорогожичах у Києві, після чого російські хакери спробували зламати ефір всеукраїнського телемарафону. Також у компанії згадали про розсилку із звинуваченнями, що «українська влада нібито кинула Маріуполь», у той час, коли російська армія штурмувала місто.  

«Близько 40 деструктивних атак, які ми спостерігали, націлені на сотні систем іьвикликають особливе занепокоєння. 32% атак були спрямовані безпосередньо на українські урядові організації на національному, регіональному та міському рівнях. Понад 40% атак були спрямовані на організації в критично важливих секторах інфраструктури, які можуть мати негативний вплив на український уряд, військових, економіку та цивільне населення», — йдеться в звіті.

У компанії передбачають, що кібератаки триватимуть. Їх можуть розширити на країни, які ухвалять рішення надавати Україні військову допомогу або посилити санкції проти Росії.

Раніше компанія Microsoft повідомила, що хакерська група Strontium (Fancy Bear або APT28), пов’язана з Головним розвідувальним управлінням Росії, атакувала організації в Україні, Європейському Союзі та США.  

Нагадаємо, 4 квітня Служба безпеки України повідомила, що спецслужби Росії планували знищити весь кіберзахист України: у ніч на 24 лютого зафіксована найбільша кількість хакерських атак на українські системи. Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA повідомила, що протягом першого місяця повномасштабної війни Росії проти України зафіксувала 198 кібератак на державний сектор України з боку російських та білоруських хакерів

Фото: Philipp Katzenberger / Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду