НАТО прирівняв масштабні кібератаки на членів Альянсу до збройного нападу

НАТО прирівняв масштабні кібератаки на членів Альянсу до збройного нападу

09:05,
15 Червня 2021
2019

НАТО прирівняв масштабні кібератаки на членів Альянсу до збройного нападу

09:05,
15 Червня 2021
2019
НАТО прирівняв масштабні кібератаки на членів Альянсу до збройного нападу
НАТО прирівняв масштабні кібератаки на членів Альянсу до збройного нападу
Автори:
По кожній кібератаці виноситимуть окреме рішення, наскільки вона є загрозливою.

На саміті в Брюсселі лідери країн НАТО ухвалили рішення, що особливо масштабні кібератаки на членів Альянсу можуть розцінюватися як збройний напад з наступним застосуванням статті 5 Вашингтонського договору про колективний захист. Про це йдеться в оприлюдненому комюніке.

Стаття 5 передбачає, що якщо збройний напад скоєно на одну або кілька країн-учасниць, то це вважається нападом на всіх членів НАТО, а значить кожна країна має допомогти жертві нападу, в тому числі збройними силами. Аналогічним чином реагуватимуть на окремі кіберзлочини.

«Ми підтверджуємо, що рішення щодо того, коли кібератака призведе до посилання на статтю 5, буде прийматися Північноатлантичною радою в кожному конкретному випадку. Союзники визнають, що вплив значної зловмисної кібердіяльності за певних обставин може розглядатися як збройний напад», – йдеться в спільній заяві.

В Альянсі зазначили, що кіберзагрози його безпеці є складними, руйнівними та все частішими. Зокрема, згадали атаки на критичну інфраструктуру та демократичні інститути.

«Щоб відповісти на цей виклик, ми сьогодні схвалили Комплексну політику кіберзахисту НАТО, яка підтримуватиме основні завдання НАТО, загальне стримування та захисну позицію, а також ще більше посилюватиме нашу стійкість. Підтверджуючи оборонний мандат НАТО, Альянс вирішив у будь-який час використовувати весь спектр можливостей для активного стримування, захисту та протидії усьому спектру кіберзагроз, включаючи ті, що проводяться в рамках гібридних кампаній, відповідно до міжнародного права», – заявили в НАТО.

Надалі планується ширше використовувати НАТО як платформу для політичних консультацій між членами Альянсу щодо зловмисної кібердіяльності, обмінюючись національними підходами та методами реагування, а також розглядаючи можливі колективні відповіді. 

Згадали у НАТО й про роль Росії в кібератаках та інших правопорушеннях.

«На додаток до своєї військової діяльності, Росія також активізувала свої гібридні дії проти союзників та партнерів по НАТО, в тому числі через довірених осіб. Сюди входить спроба втручання у вибори союзників та демократичні процеси; політичний та економічний тиск та залякування; широко розповсюджені дезінформаційні кампанії; зловмисна кібердіяльність; закриття очей на кіберзлочинців, які діють з її території, включаючи тих, хто націлений і порушує критичну інфраструктуру в країнах НАТО. Сюди також входить незаконна та руйнівна діяльність російських спецслужб на території союзників, частина з яких забрала життя громадян та завдала значної матеріальної шкоди. Ми повністю солідарні з Чеською Республікою та іншими країнами-членами Альянсу, які зазнали таких наслідків», – додали в НАТО.

Раніше повідомлялось, що Білий дім розглядає можливість наступальних кібероперацій проти російських хакерів.

Фото: pri.org

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду