Спецслужби Росії планували знищити весь кіберзахист України в ніч на 24 лютого — СБУ

Спецслужби Росії планували знищити весь кіберзахист України в ніч на 24 лютого — СБУ

10:10,
4 Квітня 2022
2448

Спецслужби Росії планували знищити весь кіберзахист України в ніч на 24 лютого — СБУ

10:10,
4 Квітня 2022
2448
Спецслужби Росії планували знищити весь кіберзахист України в ніч на 24 лютого — СБУ
Спецслужби Росії планували знищити весь кіберзахист України в ніч на 24 лютого — СБУ
Автори:
З початку повномасштабної війни Росії проти України, кажуть у СБУ, виявили та нейтралізували понад 120 потужних кібератак.

Служба безпеки України повідомила, що спецслужби Росії планували знищити весь кіберзахист України: у ніч на 24 лютого зафіксована найбільша кількість хакерських атак на українські системи.

«Найбільша кількість [кібератак] припала на ніч вторгнення — саме тоді ворог хотів знищити весь кіберзахист України. Втім ефективна робота СБУ та інших органів кібербезпеки не дозволила агресору використати кіберпростір для отримання військових переваг», — йдеться у повідомленні.

З початку повномасштабної війни Росії проти України, кажуть у СБУ, виявили та нейтралізували понад 120 потужних кібератак на ресурси органів державної влади та військового управління України, а також ІТ-систем об’єктів критичної інфраструктури, операторів зв’язку та ЗМІ.

«СБУ почала низку розслідувань, щоб встановити і притягнути винних до відповідальності. За попередніми даними, організацією кібердиверсій займались спецслужби РФ, а реалізували спеціалізовані хакерські групи APT28, АРТ29, Sandworm, BerserkBear, Gamaredon, Vermin тощо», — розповіли в СБУ.

Як писав MediaSapiens, 25 лютого 2022 року в Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації повідомили про масові фішингові листи, які надходять на email-адреси українських сервісів i.ua та meta.ua. Цілями атаки стали приватні поштові скриньки українських військових, а також пов’язаних із ними осіб. У Держспецзв’язку додали, що атаки вчиняються так званою групою UNC1151, котра розташована в Мінську. До її складу входять кадрові офіцери Міністерства оборони Республіки Білорусь.

Нагадаємо, 14 травня 2021 року РНБО ухвалила стратегію кіберзахисту України на наступні п'ять років. Того ж дня секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов розповів, що в Україні створять кібервійська. 26 серпня 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про оновлену стратегію кібербезпеки України та затвердив створення кібервійськ у структурі Міністерства оборони. 14 вересня 2021 року РНБО розпочала підготовку до створення кібервійськ України. 1 лютого 2022 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про план реалізації Стратегії кібербезпеки. 17 березня заступник секретаря Ради національної безпеки Сергій Демедюк запросив українців вступати в кібервійська. 4 березня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації повідомила, що Україна стане учасником-контрибутором Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО. Керівник із розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації Мстислав Банік розповів, що українська ІТ-армія вже нараховує понад 300 тисяч кіберфахівців з України та інших країн світу.

Фото: Towfiqu barbhuiya / Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду