Зеленський підписав закон про «Дія City»

Зеленський підписав закон про «Дія City»

16:00,
11 Серпня 2021
2629

Зеленський підписав закон про «Дія City»

16:00,
11 Серпня 2021
2629
Зеленський підписав закон про «Дія City»
Зеленський підписав закон про «Дія City»
Автори:
Базовим законом визначаються загальні засади функціонування спецрежиму для всіх ІТ-компаній.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», який закладає основу для запровадження в Україні спеціального правового режиму «Дія City».

Закон набирає чинності на наступний день після опублікування, крім пункту 9 частини четвертої статті 5 (віднесення діяльності постачальника послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів, до видів діяльності, здійснення яких стимулюється шляхом створення правового режиму «Дія Сіті»), який вступить у силу за пів року.

«Дія City» запроваджується як альтернатива поточним умовам та діятиме паралельно з ними.

«Документ був розроблений за участю представників ІТ-індустрії. Він запроваджує цілий комплекс стимулів для інтенсивного розвитку IT-компаній у межах спецрежиму. Зокрема, передбачає ефективні інструменти для залучення інвестицій, додаткові механізми захисту прав на інтелектуальну власність, а також нову форму співпраці з фахівцями — гіг-контракти, — що поєднує в собі гнучкість фрилансу та соціальні гарантії», – розповіли в проєктному офісі «Дія City».

Базовим законом визначаються загальні засади функціонування спецрежиму для всіх ІТ-компаній — свобода діяльності, невтручання держави, презумпція правомірності діяльності резидентів, стабільність, формальний характер процедури набуття статусу резидента.

Нагадаємо, 15 липня 2021 року Верховна Рада України ухвалила в другому читанні проєкт закону № 4303 «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні». Документ закладає основу для запровадження в Україні спеціального правового режиму для ІТ-компаній.

Держава гарантує ІТ-індустрії незмінність умов «Дія City» протягом 25 років. Документом запроваджується норма про неприйнятність прямого чи опосередкованого примусу юридичних осіб до набуття статусу резидента «Дія City».

Міністерство цифрової трансформації вважає, що завдяки проєкту ІТ-індустрія зможе досягти 10% у ВВП країни — зараз частка становить близько 3,7-4,2%. Крім цього, доходи IT-галузі в Україні, як очікують, можуть збільшитись з $6 млрд до $16,5 млрд, а кількість робочих місць у галузі може зрости до 450 тис. до 2025 року.

Водночас портал про IT-галузь DOU провів опитування, яке показало, що 79% айтішників проти запровадження «Дія City». Серед основних причин, чому не підтримують проєкт, найчастіше ІТ-спеціалісти обирали «Не довіряю Мінцифрі та державі» та «ІТ-індустрія розвивається, не треба нічого міняти». Ці варіанти обрали 70% респондентів. Далі йдуть погіршення умов праці та скасування ФОПів (по 40%). І десь третина переживає, що зарплати в «Дія City» зменшаться.

Фото: thedigital.gov.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду