Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про «Дія City»

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про «Дія City»

15:18,
15 Липня 2021
1729

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про «Дія City»

15:18,
15 Липня 2021
1729
Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про «Дія City»
Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про «Дія City»
Автори:
Документ закладає основу для запровадження в Україні спеціального правового режиму для ІТ-компаній.

Верховна Рада України 15 липня ухвалила в другому читанні проєкт Закону № 4303 «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні». Документ підтримали 262 нардепи, повідомляє пресслужба проєктного офісу «Дія City».

Документ закладає основу для запровадження в Україні спеціального правового режиму «Дія City» для ІТ-компаній та має сприяти розвитку української галузі високих технологій. Закон №4303, зокрема, визначає, що загальні засади функціонування «Дія City» поширюються не тільки на резидентів «Дія City», а й на всі ІТ-компанії.

Держава гарантує ІТ-індустрії незмінність умов «Дія City» протягом 25 років. Документом запроваджується норма про неприйнятність прямого чи опосередкованого примусу юридичних осіб до набуття статусу резидента «Дія City».

Крім цього, встановлений чіткий перелік кваліфікованих видів діяльності в межах спецрежиму.

Закон також передбачає запровадження нової форми співпраці між компаніями та фахівцями — гіг-контракти — і додаткові механізми захисту прав на інтелектуальну власність та інвестицій.

Міністерство цифрової трансформації вважає, що завдяки проєкту ІТ-індустрія зможе досягти 10% у ВВП країни — зараз частка становить близько 3,7-4,2%. Крім цього, доходи IT-галузі в Україні, як очыкують, можуть збільшитись з $6 млрд до $16,5 млрд, а кількість робочих місць у галузі може зрости до 450 тис. до 2025 року.

Водночас портал про IT-галузь DOU провів опитування, яке показало, що 79% айтішників проти запровадження «Дія City». Серед основних причин, чому не підтримують проєкт, найчастіше ІТ-спеціалісти обирали «Не довіряю Мінцифрі та державі» та «ІТ-індустрія розвивається, не треба нічого міняти». Ці варіанти обрали 70% респондентів. Далі йдуть погіршення умов праці та скасування ФОПів (по 40%). І десь третина переживає, що зарплати в «Дія City» зменшаться.

Фото: thedigital.gov.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду