Верховна Рада ухвалила законопроєкт про «податок на Google»

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про «податок на Google»

12:22,
3 Червня 2021
1704

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про «податок на Google»

12:22,
3 Червня 2021
1704
Верховна Рада ухвалила законопроєкт про «податок на Google»
Верховна Рада ухвалила законопроєкт про «податок на Google»
Автори:
Документ передбачає, що міжнародні компанії, які діють в українському інформпросторі та заробляють на рекламі в інтернеті, сплачуватимуть податки, зокрема ПДВ.

Верховна Рада 3 червня ухвалила законопроєкт №4184 щодо так званого «податку на Google». Документ пропонує зрівняти правила оподаткування для міжнародних технологічних компаній з українськими. У другому читанні його підтримали 283 народні депутати, пише ZN.ua.

Документ передбачає, що міжнародні компанії, які діють в українському інформпросторі та заробляють на рекламі в інтернеті, сплачуватимуть податки, зокрема ПДВ. Дія закону не стосуватиметься звичайних користувачів соцмереж і пошукових сервісів.

Законопроєкт також визначає базу оподаткування, строки сплати податку, подання податкової звітності, оскарження рішень контролюючих органів. Водночас він звільняє від сплати ПДВ постачальників електронних послуг щодо надання доступу до електронних освітніх (навчальних) ресурсів в рамках надання освітніх послуг. Крім того, нерезидентів звільняють від обов’язку реєструвати податкові накладні.

Документом також передбачені:

  • сплата податкового зобов’язання нерезидентом у валюті;
  • спрощена процедура реєстрації платника ПДВ – нерезидента (може відбуватись в віддаленому режимі);
  • форма та порядок надсилання податкового повідомлення нерезиденту та скарги на таке рішення;
  • правила податкового обліку з ПДВ для нерезидентів, що надають фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташовано на митній території України.

Очікується, що прийняття законопроєкту забезпечить справедливі умови оподаткування для національних та міжнародних компаній нерезидентів, які надають електронні послуги на території України, та сприятиме додатковим надходженням від сплаченого до бюджету податку.

У першому читанні закон було ухвалено в лютому 2021 року.

Фото: comments.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду