У Раді хочуть змусити Google, Facebook і Netflix платити податок в Україні

У Раді хочуть змусити Google, Facebook і Netflix платити податок в Україні

18:27,
11 Лютого 2021
1540

У Раді хочуть змусити Google, Facebook і Netflix платити податок в Україні

18:27,
11 Лютого 2021
1540
У Раді хочуть змусити Google, Facebook і Netflix платити податок в Україні
У Раді хочуть змусити Google, Facebook і Netflix платити податок в Україні
Автори:
Данило Гетманцев каже, що якісь послуги через необхідність платити ПДВ подорожчають, а якісь — ні

Нардепи в новому законопроекті прописали обов’язок «сервісів електронної комерції» сплачувати податок на додану вартість (ПДВ). Тому техногіганти, які не є резидентами, на кшталт Facebook, Google та Netflix, повинні будуть платити ПДВ з тих електронних послуг, які вони продають українцям. Про це голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від «Слуги Народу» Данило Гетманцев сказав у програмі «Мокрик По Живому» на hromadske. 

За словами нардепа, мова йде не про новий податок, а про сплату існуючого ПДВ. Цей податок мають сплачувати всі, зокрема і техногіганти, але зараз в українському законодавстві немає інструментів, щоб «адмініструвати цю діяльність», зазначив депутат. «Ситуація, яка є — наші рекламісти повинні сплачувати ПДВ, а великі гіганти транснаціональні чомусь від ПДВ фактично звільнені», - додав він. 

Гетманцев сказав, що під час зустрічей з представниками Facebook та іншими великими компаніями і вони не заперечували, щоби сплачувати цей податок. В новому законопроекті перебачений полегшений механізм його сплати, пояснив він: «Віддалена реєстрація в електронному кабінеті, сплата у валюті, спілкування англійською мовою з нашою податковою службою».  

На питання ведучого про те, чи не перекладуть компанії цей податок на споживача, тобто чи не підвищать вони ціни, нардеп сказав, що це залежить від ринку. 

«Вчені дійшли висновку, що хто є фактичним платником податків або на кого перекладається це, залежить не від конструкції податку, не від наміру законодавця, а залежить від конкретної кон’юнктури на ринку — тобто як співвідноситься попит і пропозиція. Якщо мій товар не має попиту, я беру цей податок на себе, якщо має — я перекладаю на споживача», — пояснив Гетманцев. 

Голова профільного комітету припускає, що якісь послуги подорожчають через цей податок, а якісь — ні.  

«Але точно можна стверджувати, що якщо обкладається податком хліб, ковбаса і молоко — товари першої необхідності, то податком повинні обкладатися послуги, які не є предметом першої необхідності. Тим більше не повинна створюватися ситуація різного рівня оподаткування в межах однієї юрисдикції», — резюмував він. 

На сьогодні податок на додану вартість в Україні становить 20% для всіх товарів, крім окремих категорій аграрних товарів.  

10 лютого Financial Times повідомив, що ЄС може змусити Google і Facebook платити ЗМІ за показ новин у пошуковику. За даними видання, євродепутати планують послідувати прикладу Австралії, яка почала роботу над подібними змінами.

Фото: abc.net.au

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду