Для громадян запустили сервіс перевірки новин «Калькулятор фейків»

Для громадян запустили сервіс перевірки новин «Калькулятор фейків»

15:20,
7 Червня 2024
1594

Для громадян запустили сервіс перевірки новин «Калькулятор фейків»

15:20,
7 Червня 2024
1594
Для громадян запустили сервіс перевірки новин «Калькулятор фейків»
Для громадян запустили сервіс перевірки новин «Калькулятор фейків»
Користуючись «Калькулятором», громадяни навчаться швидко самостійно перевіряти, правдива перед ними новина чи фейкова.

«Асоціація інноваційної та цифрової освіти» та ГО «Детектор медіа» за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України і Національного демократичного інституту (NDI) розробили інноваційний інструмент «Калькулятор фейків», який дає змогу кожному українцю швидко з’ясувати, правдива перед ним новина чи фейкова. Про це повідомила пресслужба МКІП.

«Україна бореться з ворогом як на військовому, так і на інформаційному фронті, тому вкрай важливо, щоб всі без виключення українці мали належний рівень медіаграмотності. Ми сподіваємось, що ця ініціатива буде ефективним інструментом для українців у боротьбі з фейками», — сказав тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Сервіс «Калькулятор фейків» працює 24/7 безкоштовно та без реєстрації, тож ним зможуть користуватися й ті українці, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Користування інструментом дуже просте:

  1. Зайти на сайт fakecheck.in.ua та натиснути кнопку «Розпочати».
  2. Слід обирати відповіді на п’ять питань, у яких розкриті основні ознаки «фейковості» інформаційного повідомлення.
  3. На основі відповідей користувача система автоматично визначить, аналізована новина правдива чи фейкова. Весь процес займає лише кілька хвилин.

«Ми створили цей інструмент не тільки інформативним, але і навчальним, адже він демонструє українцям, які критерії має правдива новина, а які ознаки притаманні фейковим новинам. Таким чином, користувачі через деякий проміжок часу використання цього порталу вже зможуть самостійно легко та точно відрізняти правду від фейків. Ми чекаємо, що вже найближчим часом ним скористаються понад 100 тисяч осіб», — розповіла виконавча директорка «Асоціації інноваційної та цифрової освіти» та координаторка «Мережі українських освітніх хабів» Марія Богуслав.

Сервіс розроблено у межах Всеукраїнського проєкту «Інформаційна безпека». Окрім «Калькулятора фейків» він передбачає:

  • безоплатний мультимедійний освітній курс підвищення кваліфікації «Медіаграмотність», розроблений за міжнародними стандартами»;
  • доступ до вебінарів з медіаграмотності для різних цільових аудиторій: освітян, молоді, журналістів, держслужбовців, представників громадських організацій та українців, які проживають за кордоном!»;
  • запрошення на тренінги для найактивніших учасників проєкту, які проходитимуть у Києві, Хмельницькому, Тернополі та Луцьку впродовж літа.

Записатися на вебінари з медіаграмотності можна на сайті Асоціації.

Фото: «Калькулятор фейків»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду