Стартувала конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа

Стартувала конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа

12:50,
25 Квітня 2024
2051

Стартувала конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа

12:50,
25 Квітня 2024
2051
Стартувала конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа
Стартувала конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа
Розвиток медіаграмотності громадян та впровадження саморегулювання медіа є засадами формування стійкості українців до викликів російської дезінформаційної війни.

В Україні сьогодні, 25 квітня, розпочалася міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа, організована Представництвом Європейського Союзу в Україні, Програмою підтримки ОБСЄ для України, Офісом Ради Європи в Україні, Програмою розвитку ООН в Україні, ЮНЕСКО в Україні, International Media Support та Міністерством культури та інформаційної політики України.

Представники співорганізаторів заходу вважають абсолютно необхідним продовжувати розвивати медіаграмотність громадян в Україні та зміцнювати механізми саморегулювання медіа, адже це — головні засади стійкості українців до російської дезінформації та пропаганди, що лише зростає в умовах повномасштабного російського військового вторгнення.

Представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза Рібейро, зокрема, заявила, що медіаграмотність є першорядною навичкою для громадян, «життєво важливою для розуміння величезного масиву інформації, що доступна для нас». Це, за її словами, служить основним захистом проти дезінформації, захищаючи тим самим і безпеку демократії.

Представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза Рібейро

Вона додала, що у 2021 році ОБСЄ було однією з перших міжнародних організацій, яка підтримала інноваційний проєкт з розвитку медіаграмотності «Фільтр», ініційований Міністерством культури та інформаційної політики України.

«Цей проєкт є значним кроком уперед у наших спільних зусиллях щодо розвитку у громадян України критичних навичок, необхідних для розпізнання та оцінки медіаконтенту, — сказала Тереза Рібейро. — У наших зусиллях ми визначаємо першорядну роль саморегуляції у підтримці медіасередовища, яка відстоює правду і поважає свободу».

За її словами, успіх залежить не лише від обізнаності, але й від єдності, «від колективних зусиль проти тих, хто прагне дестабілізувати самі основи наших суспільств».

У своєму виступі в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв наголосив на тому, що критичне сприйняття інформації та її джерел на сьогодні в Україні є недостатнім.

В. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв

«Ми зіштовхуємося з тим, що люди дуже часто ліниві, щоб перевірити отриману інформацію. Для цього треба час, поставити інформацію під сумнів, перевірити, звернутися до інших джерел. Набагато легше довіритися першому джерелу, — сказав Ростислав Карандєєв. — Навіть сьогодні в Україні, коли вже понад два роки ми розуміємо, що ворог — РФ — воює з нами не тільки на полі болю, але й в інформаційному середовищі, величезна кількість громадян, отримуючи інформацію з анонімних джерел, або й навіть з верифікованих, ставиться до неї безапеляційно, сприймаючи її як єдино правдиву».

Зокрема, йдеться про довіру до улюблених медіа та некритичне сприйняття політичної інформації.

Ми спостерігаємо, що люди ставляться до інформації політичного характеру як до певного шоу чи серіалу. Чому вона має такий розважальний характер?

«Чому не шукаємо більш правдиву політичну інформацію? У людини немає відчуття, що ця інформація є життєво важливою. Ми отримуємо її як певний культурний розважальний продукт, і ми слухаємо тільки того, хто нам подобається. Це — той злам, що має відбутися у свідомості людей, що політична в тому числі інформація про війну, урядові рішення, міжнародну безпеку й ситуацію є важливою для життєдіяльності кожної людини», — сказав в. о. міністра й додав, що на сьогодні таке розуміння є дуже поверховим.

«Виховання цієї функції (критичного сприйняття інформації з верифікованих джерел. — Ред.) є вкрай важливим, і тому ті зусилля, які докладає міністерство, реалізуючи стратегію інформаційної безпеки, а також зараз розробляючи стратегію з розвитку медіаграмотності, є нашим ключовим завданням», — додав він.

Посолка Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова акцентувала на тому, що російська дезінформація посилюється.

Посолка Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова

«Російські гравці, які займаються маніпулюванням інформацією, а також пропагандисти намагаються виправдати війну, поширюючи невдоволення, намагаються поляризувати наші суспільства щодо питань енергетики, культури, ідентичності, статі. У боротьбі з дезінформацією обізнаність і медіаграмотність відіграють величезну роль, — сказала Катаріна Матернова. Існування вільних, незалежних і професійних ЗМІ, які публікують правдиві історії, підтримка медіаграмотності загалом сприятимуть зміцненню демократії та стійкості України».

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак підтримав у своєму виступі попередніх спікерів: «Наша головна мета — ще раз підтвердити вирішальну роль цих двох чинників — медіаграмотності та саморегулювання медіа — для свободи вираження поглядів. Це — основоположне правило, що гарантує кожному свободу дотримуватися своїх поглядів, отримувати та поширювати якісну інформацію, незалежно від кордонів».

Фото: Максим Поліщук

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду