Українка виявила в китайських соцмережах свій клон, генерований ШІ, який видає себе за «російську красуню» і розповідає про любов до Китаю

Українка виявила в китайських соцмережах свій клон, генерований ШІ, який видає себе за «російську красуню» і розповідає про любов до Китаю

09:31,
5 Березня 2024
1403

Українка виявила в китайських соцмережах свій клон, генерований ШІ, який видає себе за «російську красуню» і розповідає про любов до Китаю

09:31,
5 Березня 2024
1403
Українка виявила в китайських соцмережах свій клон, генерований ШІ, який видає себе за «російську красуню» і розповідає про любов до Китаю
Українка виявила в китайських соцмережах свій клон, генерований ШІ, який видає себе за «російську красуню» і розповідає про любов до Китаю
Автори:
У створенні аватару була використана технологія компанії штучного інтелекту HeyGen — тієї ж, що й у відео, в якому Дональд Трамп і Тейлор Свіфт розмовляють ідеальною китайською мовою.

20-річна українка Ольга Лоєк, яка навчається в Університеті Пенсильванії і веде ютуб-канал, де розповідає про ментальне здоров’я та ділиться своїми поглядами на життя, виявила в китайських соціальних мережах свій клон, генерований штучним інтелектом.

Там вона представлена росіянкою на ім’я Наташа (або Анна, або Грейс, залежно від платформи соціальних мереж), розмовляє китайською, розповідає про свою любов до Піднебесної і бажання вийти заміж за китайця. Про це пише «Голос Америки».

Як з’ясувалось, на відеосайтах було розміщено кілька десятків відео, на яких аватар Ольги Лоєк розмовляє китайською. Більшість із цих облікових записів запрошують глядачів відвідати онлайн-магазини, щоб купити, як вони кажуть, справжні російські товари.

Douyin (китайська версія TikTok) позначила деякі з цих відео як потенційно згенеровані ШІ. Але з коментарів видно, що багато хто вірить, буцімто дивиться на справжню жінку. «Російська красуне, китайці вітають вас», — написав один з користувачів.

У деяких роликах аватари українки розповідають про те, як вони цінують тісні зв’язки Росії та Китаю. В інших роликах вихваляють китайську історію та культуру або розповідають про те, як сильно росіянки хочуть вийти заміж за китайця. «Якщо ти одружишся з російськими жінками, ми будемо прати білизну, готувати, мити посуд щодня, — каже аватарка Лоєк. — Ми також народимо вам дітей, скільки захочете».

Сама Ольга Лоєк заявила кореспонденту «Голосу Америки», що ніколи не скаже подібних речей, і припустила: «Це, ймовірно, використовується для того, щоб люди, можливо, люди в Китаї, відчували, що іноземці вважають їхню країну кращою».

На Bilibili, найбільшому відеосайті Китаю, деякі відео зі штучним інтелектом, в яких використовується обличчя Лоєк, позначено логотипом HeyGen, що вказує на те, що відео було створено на вебсайті компанії. В одному відео з Bilibili демонстратор навіть показує, як зробити коротке відео на HeyGen із кліпом, на якому розмовляє Лоєк, пише видання.

HeyGen — це компанія штучного інтелекту зі штаб-квартирою в Лос-Анджелесі, яка працює в Китаї з 2020 року. Вона спеціалізується на реалістичних цифрових аватарах, генерації голосу та перекладі відео. Технологія, розроблена HeyGen, була використана у відео штучного інтелекту, на яких Дональд Трамп і Тейлор Свіфт розмовляють ідеальною китайською мовою. Ці відео стали вірусними в китайських соціальних мережах у жовтні 2023 року.

За даними Forbes, зараз компанія оцінюється в 75 млн доларів.

У політиці модерації HeyGen зазначено, що користувачі не можуть створювати аватари, які «зображують реальних людей, включаючи знаменитостей або громадських діячів, без явної згоди». Навчальний ролик компанії зі створення аватарів показує, що користувачі повинні надіслати відео людей, які дають згоду на використання їхнього зображення.

Лоєк сказала, що після того, як вона та її підписники на ютубі надіслали скарги китайським компаніям соціальних мереж, близько десятка облікових записів, які імітували її, було видалено.

«Голос Америки» звернувся до материнської компанії HeyGen і Douyin, ByteDance, по коментарі, але не отримав відповіді. 

«На початку 2023 року уряд Китаю запровадив положення щодо регулювання дипфейків та інших “сервісів глибокого синтезу”, — пише видання. — Закон забороняє створювати дипфейки без згоди людей, чиє зображення чи інша інформація використовуються. У лютому 2023 року дослідницька компанія Graphika виявила кампанію в соціальних мережах, яка просувала інтереси Пекіна з використанням реалістичних людей, створених комп’ютером, у відео. У вересні 2023 року Державний департамент США попередив у звіті: “Доступ до глобальних даних у поєднанні з останніми розробками в технології штучного інтелекту дозволить КНР хірургічним шляхом націлюватися на іноземну аудиторію і таким чином, можливо, впливати на економічні рішення та рішення щодо безпеки на свою користь”».

Що стосується Лоєк, то вона не планує залишати ютуб або припиняти публікації. «Нам потрібна певна нормативна база, щоб розуміти та запобігти подібним речам», — каже вона.

Раніше повідомлялось про те, що компанія Meta створить команду для боротьби з дезінформацією та зловживанням генеративним штучним інтелектом у межах підготовки до виборів до Європарламенту, які відбуватимуться на початку червня цього року.

Фото: «Голос Америки»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду