До розмінування території України залучать штучний інтелект

До розмінування території України залучать штучний інтелект

08:37,
4 Березня 2024
917

До розмінування території України залучать штучний інтелект

08:37,
4 Березня 2024
917
До розмінування території України залучать штучний інтелект
До розмінування території України залучать штучний інтелект
Автори:
Програмний асистент, якого фахівці компанії Palantir створили на базі ШІ, допоможе вирішити цю проблему швидко й з меншими затратами.

Міністерство економіки України і технологічна компанія Palantir, яка спеціалізується на аналітиці великих даних, підписали угоду про партнерство. Воно полягатиме в застосуванні штучного інтелекту в гуманітарному розмінуванні України, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

«Гуманітарне розмінування — нульовий етап відновлення України. Наразі потенційно забрудненими є 156 000 квадратних кілометрів землі, в зоні ризику перебуває понад шість мільйонів українців. Саме тому прискорення гуманітарного розмінування, зокрема завдяки співпраці з такими технологічними компаніями як Palantir, — це можливість зберегти життя людей та швидко розпочати відбудову України», — сказала перша віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко під час підписання документа, яке відбулося в Лондоні в межах робочого візиту до Великої Британії української урядової делегації.

Своєю чергою, виконавчий віцепрезидент Palantir у Великій Британії та Європі Луїс Мослі розповів про те, що підписана угода допоможе врятувати життя українців та зміцнити економіку України. «Незалежно, допомагаємо ми відважним українським захисникам протистояти агресії Путіна, підтримуємо переселення їхніх близьких чи допомагаємо критично важливій програмі країни з розмінування, Palantir стоїть пліч-о-пліч з Україною та її людьми», — запевнив Мослі.

Угода містить конкретні положення щодо співпраці за такими напрямками:

  • оцифрування операцій гуманітарного розмінування, автоматизація процесів, передбачених Національною стратегією протимінної діяльності на період до 2033 року;
  • розширення цифрових можливостей для координації вивільнення та оцінки земель, визначення пріоритетів регіонів та управління ризиками в протимінній діяльності;
  • використання асистента на базі платформи штучного інтелекту Palantir (AIP) для ухвалення рішень у протимінній діяльності.

У Мінекономіки зазначають, що платформа працюватиме з великими базами даних, сформованими дотичними до виконання заходів протимінної діяльності структурами, починаючи від органів місцевого самоврядування, регіональної влади, міністерств та відомств і завершуючи операторами протимінної діяльності.

Передбачається, що бази міститимуть як сталу інформацію, наприклад, оцінку економічної ефективності сільгоспземель, близькість забруднених територій до комунікацій тощо, так і оперативну, яка буде регулярно оновлюватися.

«Йдеться, зокрема, про дані обстеження територій ДСНС, ДССТ, неурядовими операторами, кількість та стан техніки, наявність піротехнічних підрозділів на конкретних напрямках тощо. Завдяки можливостям Palantir AIP платформа аналізуватиме інформацію та надаватиме рекомендації щодо оптимізації процесів. Наприклад, зможе порадити, враховуючи всі дані, як найбільш ефективно провести очищення конкретної території за допомогою нових методів розмінування, таких, як дрони, чи з застосуванням традиційних методів. Кінцевою ж метою вбачається розмінувати території швидше та за менших витрат», — пояснили у відомстві.

Раніше повідомлялось про те, що уряд України підписав меморандум про посилення цифрової співпраці з американською компанію Palantir, яку вважають світовим лідером із розробки програмного забезпечення для аналізу даних. Основні замовники продуктів компанії — спецслужби, інвестиційні банки, приватні інвестиційні фонди тощо. Зокрема, з нею співпрацює Міноборони США, і вже зараз Palantir допомагає українським військовим на фронті.

Фото: depositphotos.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду