Полтавське видання Kolo.news згенерувало ШІ-ведучу для озвучення новин

Полтавське видання Kolo.news згенерувало ШІ-ведучу для озвучення новин

16:57,
14 Березня 2024
2576

Полтавське видання Kolo.news згенерувало ШІ-ведучу для озвучення новин

16:57,
14 Березня 2024
2576
Полтавське видання Kolo.news згенерувало ШІ-ведучу для озвучення новин
Полтавське видання Kolo.news згенерувало ШІ-ведучу для озвучення новин
30-секундні новинні ролики коментує «Наталка Полтавка».

Полтавське інтернет-видання Kolo.news згенерувало за допомогою штучного інтелекту ведучу Наталку Полтавку для озвучення новин. Ролики за її участі редакція планує випускати на постійній основі. Про це медіа повідомило на своїй фейсбук-сторінці.

«Хочемо представити вам нову журналістку редакції Kolo.news Наталку Полтавку, яку ми згенерували за допомогою штучного інтелекту. Кожне нововведення має своє технічне завдання. Завдання Наталки: читати українською мовою без іноземного акценту 30-секундні новинні ролики з картинками та текстом», — повідомила редакція.

Видання планує генерувати такі ролики на постійній основі. При цьому будуть стежити, щоб Наталка правильно вимовляла слова, текст мав логічний початок і завершення. Також редакція має намір протестувати, як реагуватимуть алгоритми соцмереж на поширення такого контенту.

Випробувати можливості штучного інтелекту регіональну редакцію стимулювало бажання охопити аудиторію, яка віддає перевагу споживанню новин у відеоформаті, пояснила головна редакторка Kolo.news Тетяна Цирульник у коментарі «ІМІ».

«У нас немає студії для запису новин, та й журналістам, які пишуть, важко перелаштуватися в телеведучих, тому вирішили спробувати залучити для створення відеоконтенту штучний інтелект. Зараз засилля програм з навчання ШІ, і ми ледь не купили в блогерів посібник за 17 тис. грн. На щастя, коли шукаєш, то можливості знаходяться, і для нас рішенням стали безкоштовні курси для журналістів», — розповіла редакторка.

За її словами, реалізувати ідею вирішили під час навчання на міжнародному курсі Digital ABC Модуль Е «Епоха штучного інтелекту в редакції» за сприяння Асоціації незалежних регіональних видавців України.

Тетяна Цирульник зазначила, що знайти програму, яка забезпечить мовлення згенерованих ведучих українською без акценту, виявилося складно і це потребує витрат.

«Програми штучного інтелекту пропонують дуже обмежені безкоштовні версії, яких не вистачить на нормальну роботу, а платити по 90–120 і більше доларів на місяць за програму створення відео регіональному медіа складно, але ми прийняли ці витрати», — зазначила вона.

Нагадаємо, в липні 2023 року полтавське інтернет-видання «Коло» запустило англомовну версію сайту

Фото: ШІ-ведуча новин Наталка Полтавка / Kolo.news

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду