Мінцифри представило рекомендації для українських медіа з відповідального використання ШІ

Мінцифри представило рекомендації для українських медіа з відповідального використання ШІ

12:30,
25 Січня 2024
1609

Мінцифри представило рекомендації для українських медіа з відповідального використання ШІ

12:30,
25 Січня 2024
1609
Мінцифри представило рекомендації для українських медіа з відповідального використання ШІ
Мінцифри представило рекомендації для українських медіа з відповідального використання ШІ
Документ містить поради, на що саме медіа варто звертати увагу при виборі системи ШІ для роботи, а також як оцінювати на етичність та правдивість контент, згенерований штучним інтелектом.

Команда Міністерства цифрової трансформації разом із «Лабораторією цифрової безпеки» та Експертним комітетом із питань розвитку ШІ при Мінцифри розробила рекомендації для українських журналістів щодо відповідального та безпечного використання інструментів штучного інтелекту. Про це повідомила пресслужба Мінцифри.

«Штучний інтелект активно використовується для створення контенту в "промислових" масштабах, включаючи сферу медіа. Проте стандарти взаємодії з нейромережами ще не повністю визначені. Тому ми розробили рекомендації, які пояснюють, як медіа повинні співпрацювати з системами штучного інтелекту, щоб уникнути ризиків і запобігти фінансовим та репутаційним збиткам», — зазначив заступник Міністра цифрової трансформації Олександр Борняков.

У Мінцифри зазначили, що поради, наведені в документі, ґрунтуються на найкращих міжнародних практиках використання штучного інтелекту в журналістській сфері. Зокрема, на рекомендаціях від комітету Ради Європи та політиках міжнародних медіа: BBC, Wired, Associated Press, CNET та інших.

Документ містить чітку інструкцію з порадами, на що саме медіа варто звертати увагу при виборі системи ШІ для роботи, а також як оцінювати на етичність та правдивість контент, згенерований штучним інтелектом.

Керівні принципи використання ШІ в медіа

Відповідно до рекомендацій, використання системи ШІ у сфері медіа має відбуватися з урахуванням принципів та цінностей, визначених Кодексом етики українського журналіста.

«Використання та розвиток систем ШІ у сфері медіа доцільно здійснювати з урахуванням основних цінностей журналістської етики, включно з правдивістю й точністю, неупередженістю та незалежністю, ненанесенням шкоди, недискримінацією, підзвітністю, інклюзивністю, повагою до приватного життя, конфіденційністю джерел та іншими принципами, передбаченими Кодексом етики українського журналіста», — йдеться у документі.

Разом із цим відповідальні медіа мають:

  • перевіряти легальність і законність систем ШІ;
  • здійснювати оцінювання ризиків і контролювати результати роботи ШІ;
  • розкривати інформацію про використання систем ШІ та чітко розмежовувати автентичний та згенерований контент;
  • забезпечити захист персональних даних;
  • постійно покращувати принципи відповідального використання ШІ та інше.

Як впровадити системи ШІ в роботі медіа

Медіа, які замовляють або розробляють системи ШІ самостійно, рекомендують:

  • дотримуватися законодавства про захист персональних даних;
  • пересвідчитися, що система є недискримінаційною й не спричиняє негативних наслідків для вразливих і маргіналізованих груп;
  • отримувати всі необхідні юридичні права та згоди перед публікацією згенерованого контенту;
  • повідомляти користувачів про застосування систем ШІ;
  • призупиняти застосування системи, якщо є вади в алгоритмах, і вчасно виправляти їх;
  • дати можливість аудиторії писати скарги, якщо вона підозрює, що система ШІ порушує їхні права.

Крім цього, медіа, які використовують готові системи ШІ, котрі можна знайти у вільному доступі, рекомендують:

  • переконатися, що система ШІ відповідає стандартам у сфері захисту прав людини й безпеки даних;
  • утримуватися від використання російських систем ШІ;
  • використовувати системи виключно на законних підставах із дотриманням прав інтелектуальної власності третіх осіб.

Також редакціям рекомендують заохочувати персонал навчатися використовувати системи ШІ за допомогою програм, курсів і воркшопів.

Фахівці також запропонували рекомендований алгоритм вибору систем ШІ для діяльності суб’єкта у сфері медіа та оцінювання згенерованого ШІ контенту, який можна використовувати для загальної оцінки безпеки та надійності систем ШІ.

Також у документі наведені детальні рекомендації щодо продукування, публікування та перевірки контенту за допомогою ШІ-систем. Ознайомитися з документом можна за посиланням.

У Мінцифри зазначили, що рекомендації створені у межах реалізації Дорожньої карти регулювання ШІ в Україні. Документ передбачає, що держава надасть бізнесу практичні поради, як підготуватися до майбутнього регулювання у сфері ШІ, і лише після цього буде ухвалено національне законодавство.

Фото: ілюстративне / Мінцифри

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду