Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про штучний інтелект

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про штучний інтелект

09:25,
22 Березня 2024
1210

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про штучний інтелект

09:25,
22 Березня 2024
1210
Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про штучний інтелект
Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про штучний інтелект
Резолюцію підтримали всі 193 члени Генеральної Асамблеї ООН.

Генеральна Асамблея ООН у четвер одноголосно ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелекту, яка закликає держави захищати права людини, персональні дані та утримуватися від використання систем штучного інтелекту, які створюють ризик для цього. Про це повідомляє Reuters.

Резолюцію «Використання можливостей безпечних, захищених і надійних систем штучного інтелекту для сталого розвитку», підготовлену під керівництвом Сполучених Штатів за співавторства 120 країн, ухвалили консенсусом — без голосування.

«Сьогодні всі 193 члени Генеральної Асамблеї ООН виступили в один голос і разом вирішили керувати штучним інтелектом, а не дозволяти йому керувати нами», сказала посолка США в ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Зазначається, що ця резолюція є останньою з серії ініціатив урядів у всьому світі для регулювання розвитку штучного інтелекту через побоювання, що він може бути використаний для зриву демократичних процесів, шахрайств або призведе до різких втрат робочих місць.

«Неналежне або зловмисне проєктування, розробка, розгортання та використання систем штучного інтелекту... становлять ризики, які можуть підірвати захист, заохочення та реалізацію прав людини та основних свобод», — ідеться в документі.

У листопаді 2024 року США, Велика Британія та ще понад десяток країн оприлюднили першу детальну міжнародну угоду про те, як захистити штучний інтелект від шахраїв, спонукаючи компанії створювати системи штучного інтелекту, які є «безпечними за дизайном».

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван повідомив, що переговори щодо резолюції тривали майже чотири місяці, проте вона дала світові «базовий набір принципів, якими слід керуватися в наступні кроки в розробці та використанні ШІ».

Відповідаючи на запитання, чи стикалися учасники переговорів з опором з боку Росії або Китаю, високопосадовці з адміністрації президента США зазначили, що було «багато гарячих розмов», але адміністрація активно співпрацювала з країнами, з якими вона має різні погляди.

Як і уряди в усьому світі, китайські та російські офіційні особи активно вивчають можливість використання інструментів ШІ для різноманітних цілей. Минулого місяця Microsoft заявила, що спіймала хакерів з обох країн, які використовували підтримуване Microsoft програмне забезпечення OpenAI для вдосконалення своїх навичок шпигунства. У відповідь на звіт Microsoft Китай заявив, що виступає проти безпідставних звинувачень, Росія не відповіла на коментарі.

Нагадаємо, 13 лютого Європейський парламент ухвалив закон про штучний інтелект (Artificial Intelligence Act). За ухвалення узгодженого проєкту проголосували 523 депутати, 46 були проти, ще 49 утрималися. Закон ЄС про ШІ ще має бути затверджений на рівні Ради ЄС. Основі його положення набудуть чинності через 20 діб після оприлюднення в Офіційному журналі ЄС.

Фото: засідання Генеральної Асамблеї ООН / ООН

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду