В Україні розробили дорожню карту регулювання штучного інтелекту

В Україні розробили дорожню карту регулювання штучного інтелекту

13:05,
7 Жовтня 2023
1998

В Україні розробили дорожню карту регулювання штучного інтелекту

13:05,
7 Жовтня 2023
1998
В Україні розробили дорожню карту регулювання штучного інтелекту
В Україні розробили дорожню карту регулювання штучного інтелекту
Документ базується на bottom-up підході, який реалізовуватимуть двома етапами. Спершу планується підготовка бізнесу до майбутнього регулювання ШІ, а згодом — ухвалення закону, аналогічного до європейського AI Аct.

Міністерство цифрової трансформації розробило дорожну карту регулювання штучного інтелекту в Україні. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у телеграмі.

«Штучний інтелект — невідворотний тренд. Тому Україні потрібні чіткі правила, щоб розвивати бізнес та захистити права людини у взаємодії зі ШІ. Йдеться про кроки, які дадуть змогу нашим компаніям у сфері ШІ конкурувати з європейськими, залучати інвестиції й напрацювання. Та зробити цифрове середовище безпечним для людини», — зазначив міністр. 

За його словами, ця дорожна карта базується на bottom-up підході, що передбачає рух від меншого до більшого. Його реалізовуватимуть двома етапами. 

Під час першого етапу бізнесу нададуть інструменти для підготовки до майбутнього регулювання штучного інтелекту. Вони включатимуть усі необхідні етапи: від оцінювання впливу технології на права людини до підписання добровільних кодексів поведінки.

«Також опублікуємо рекомендації та Білу книгу для відповідей на запитання про те, що робити просто зараз і на що очікувати в майбутньому», — повідомив Федоров.

Другий етап реалізації підходу передбачатиме ухвалення закону, аналогічного до європейського AI Аct. Такий крок, на думку міністра, дасть змогу створити ідентичні правові режими з ЄС у сфері ШІ, спростити співпрацю з партнерами та залучити інвестиції.

Детальніше з картою регулювання штучного інтелекту можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, у липні міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомляв про розробку стратегії правового регулювання штучного інтелекту в Україні

За його словами, наразі Мінцифри розробляє віртуального помічника в «Дії», завдання якого — швидко знаходити відповіді на запитання користувачів. Крім того, ШІ допомагатиме Держстату обробляти й аналізувати дані.

Окремо Федоров відзначив користь ШІ у військових технологіях. За його словами, штучний інтелект допомагає фіксувати переміщення техніки та особового складу ворога, збивати ракети, ефективніше наводити на цілі БПЛА тощо.

Фото: Pexels

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду