На «Громадському радіо» запустили подкаст «Здоровий глузд»

На «Громадському радіо» запустили подкаст «Здоровий глузд»

18:10,
23 Січня 2024
1250

На «Громадському радіо» запустили подкаст «Здоровий глузд»

18:10,
23 Січня 2024
1250
На «Громадському радіо» запустили подкаст «Здоровий глузд»
На «Громадському радіо» запустили подкаст «Здоровий глузд»
У подкасті, який створюють спільно з просвітницькою ініціативою з інфогігієни «Як не стати овочем», розповідають про природу маніпуляцій.

Головна редакторка «Громадського радіо» Тетяна Трощинська стала ведучою подкасту «Здоровий глузд», який створюють спільно з просвітницькою ініціативою з інформаційної гігієни «Як не стати овочем». У проєкті із запрошеними експертами обговорюють теми, важливі для підсилення навичок медіаграмотності та критичного мислення в теперішніх умовах.

«Подкаст “Здоровий глузд” — це проєкт про те, що мають знати усі громадянки та громадяни України для ефективної протидії популістам та російським впливам, — зазначено в анотації проєкту. — У серії матеріалів ми будемо комплексно та різносторонньо аналізувати кожен з векторів та показувати, як працюють маніпуляції. Показувати потойбіччя маніпуляцій: як вони створюються та чому досягають результату. Усе це через різні призми: соціології, політики, історії, філософії, літератури, науки, економіки і так далі».

У першому випуску «Війна зробить усіх хворими» Тетяна Трощинська спілкувалася з біологинею, адвокаткою здорового способу життя, авторкою серії книжок «Оптимістично про здоров'я» Даркою Озерною, яка зокрема розповіла про важливість орієнтування на якісні медійні джерела для отримання достовірної наукової, медичної інформації.

Головною темою розмови був вплив війни на ментальне здоров'я громадян. Обговорювали можливості адаптація психіки під час війни, як коректно поводитися та спілкуватися з людьми, що мають ПТСР чи пережили втрату, чому вкрай необхідно піклуватися про «психічний добробут».

У другому випуску подкасту «Чи готові українці до військових рейок?» ведуча разом із політологом Олегом Саакяном розмірковують про те, що громадянам потрібно робити для того, щоб тривалий час протистояти ворогу.

«Звуження горизонту на короткій дистанції може спрацювати як маніпуляція, коли суспільство впадає в стан, скажімо так, паузи, заморозки. Але якщо говорити про перспективу і дорослу розмову, то варто обговорювати найгірші сценарії. Якщо ми готові до найгіршого, то будь-який інший сценарій для нас буде нормальним, робочим і не виб’є нас з колії. Також важливо говорити ретроспективно, тому що стратегії на короткій дистанції не буває. Це не змушує нас виходити за рамки тих викликів, які існують тут і зараз, — дуже близькі, на які ми емоційно реагуємо. Планування в довгу змушує нас подивитися більш відсторонено, а що ж далі»,  зазначив на початку випуску Олег Саакян.

За його словами, також важливо для громадян у цьому довгому протистоянні навчитися не жити фанатським синдромом і не ставити на чолі емоцію через симпатію або антипатію до людини, інституту, явища чи ідеї, адже в цьому і полягає різниця між інфантильним і відповідальним ставленням.

У третьому випуску подкасту обговорювали те, як українців «заколисують» хорошими новинами і чому від стратегії «заколисування» суспільства більше шкоди, ніж користі.

 

Послухати випуски подкасту можна на стримінгових платформах Spotify, Apple Podcast, Soundcloud, а також переглянути у форматі відеоінтерв’ю на ютуб-каналі проєкту «Як не стати овочем».

Нагадаємо, Інститут демократії імені Пилипа Орлика підготував цикл із дев’яти коротких відеолекцій щодо свідомого споживання інформації під час війни. «Медіапутівник: Як розпізнавати якісну інформацію та чому це важливо?» викладено на його ютуб-каналі.

Фото: ведуча подкасту «Здоровий глузд» Тетяна Трощинська / «Громадське радіо»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду