Алгоритми тіктоку допомагають поширювати російські наративи серед українців, — дослідження

Алгоритми тіктоку допомагають поширювати російські наративи серед українців, — дослідження

14:33,
26 Грудня 2023
1362

Алгоритми тіктоку допомагають поширювати російські наративи серед українців, — дослідження

14:33,
26 Грудня 2023
1362
Алгоритми тіктоку допомагають поширювати російські наративи серед українців, — дослідження
Алгоритми тіктоку допомагають поширювати російські наративи серед українців, — дослідження
Російський контент поширюють за нейтральними й гумористичними хештегами.

Серед величезного засилля українського розважального контенту в тіктоці є дуже багато російського, це пов’язано з налаштуваннями алгоритмів соцмережі. Такого висновку дійшли журналісти онлайн-медіа «Тексти», які для дослідження неполітичного сегменту тіктоку проаналізували понад 150 тисяч відео з нейтральними й гумористичними хештегами та українською локалізацією.

За їхньою інформацією, тікток не встановлює суворої локалізації для відео в Україні. Навпаки, на платформі часто немає надійного захисту від російського контенту.

«Свідомо обирали хештеги двома мовами: українською та російською. Бо український тікток не обмежується україномовним контентом. А російський контент мала б обмежувати для українців сама платформа.

Сподівалися дослідити, про що знімають відео українці, а побачили те, як платформа пропонує українцям російський гумор. Дуже політизований російський гумор», — зазначено в публікації.

До прикладу, пошуковий запит з українського акаунту за хештегом #весело може видати відео як з українським песиком, так і з російським Comedy Club, який відомий своїми расистськими, сексистськими й часто пропагандистськими відео.

Тому журналісти порадили шукати жарти виключно українською та уникати при цьому універсальних хештегів, які мають однакові варіанти у двох мовах.

«І намагайтеся не дивитися будь-які, навіть аполітичні відео з російським гумором. Адже кожне переглянуте відео з умовним Галустяном збільшує ймовірність того, що він знову потрапить до вас у стрічку. І цього разу вже не з жартами про павуків, а з расистською мініатюрою на тему геополітики», — зазначено в публікації.

Водночас дослідники переконалися, що не тільки гумористичні хештеги ведуть українців до російського контенту, а й пізнавальні, «нейтральні».

Зокрема виявили, що російські відео часто просочувалися в українські результати пошуку через хештеги #украина або #ukraine. Серед таких знахідок — кілька відео російського пропагандистського «РИА Новости», яке тікток хоч і маркує як канал, контрольований російською державою, та все ж таки пропонує українцям.

«У тіктоку російські пропагандисти не тільки мають свої офіційні сторінки, а й не мають жодних обмежень на потрапляння в українську стрічку юзерів, які цікавляться "схожим" контентом. Найімовірніше, ця відверта антиукраїнська пропаганда потрапляє в стрічку тих, хто хоче її дивитися. Але її взагалі не повинно бути в українських користувачів. Тобто тікток залишається єдиним вікном, через яке без спеціальних хитрощів Росія може транслювати свою пропаганду на українську аудиторію», — повідомили «Тексти».

Також журналісти зафіксували, що українські користувачі можуть переглядати багато російського тікток-контенту за хештегом #украина: пророцтва Ванги про перемогу Росії, російські школярі, які захоплюються величчю російської армії або, навпаки, кажуть, що ми за мир і в усьому винний Зеленський чи НАТО, і типові звинувачення українців у фейках та пропаганді. А також відео кадировців чи вагнерівців щодо ситуації на фронті, хоч їх значно менше. Цей хештег може пропонувати глядачам як мотивувальні танці від українських військових, так і російські фальшивки, які цих українських військових імітують.

Щоб очистити свій інфопростір від росіян у тіктоку, рекомендують скаржитись на пропагандистські, антиукраїнські відео. Виявлене алгоритмами шкідливе відео може бути приховане з рекомендацій у вкладці «Для вас», а в разі підтвердження командою модераторів повністю видалене з платформи.

Уточнимо, станом на 2023 рік у соцмережі «ТікТок» налічується 12 мільйонів активних українських повнолітніх користувачів.

Нагадаємо, для українських медіа реалізували можливість поскаржитися на блокування в тіктоці на спеціалізованій платформі T&JM.

На фото — соцмережа «ТікТок»

Фото: Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду