Британський словник Collins назвав «штучний інтелект» словом року

Британський словник Collins назвав «штучний інтелект» словом року

13:30,
1 Листопада 2023
1206

Британський словник Collins назвав «штучний інтелект» словом року

13:30,
1 Листопада 2023
1206
Британський словник Collins назвав «штучний інтелект» словом року
Британський словник Collins назвав «штучний інтелект» словом року
Інтенсивність вживання нового поняття «штучний інтелект» упродовж 2023 року збільшилася в чотири рази.

Упорядники словника англійської мови Collins English Dictionary визначилися зі словом 2023 року — обрали «штучний інтелект», повідомило ВВС.

«Революційна мовна модель на основі штучного інтелекту увірвалася в суспільну свідомість наприкінці 2022 року, вразивши нас своєю здатністю імітувати природну людську мову. Насправді він може зробити набагато більше. Потрібна копія для презентації завтра вранці? Без проблем. Рецепт вечері, використовуючи лише те, що залишилося в шафі? Готово. І хоча люди, зрозуміло, були зачаровані, вони також почали трохи хвилюватися», — пояснили у проєкті.

Інтенсивність вживання поняття «штучний інтелект», яке з’явилося наприкінці 2022 року, упродовж 2023 року збільшилася в чотири рази.

«Ми знаємо, що цього року штучний інтелект був у центрі уваги завдяки тому, що він розвивався і швидко став настільки ж повсюдним і вбудованим у наше життя, як електронна пошта, потокове передавання чи будь-яка інша колись футуристична, а тепер повсякденна технологія», — зазначив керуючий директор Collins Алекс Бікрофт.

У короткому переліку окрім слова року також були такі слова:

  • Bazball — агресивний стиль крикету, названий на честь головного тренера збірної Англії Брендана Маккалума, відомого як Baz.
  • Canon event — подія, що має важливе значення для формування характеру або ідентичності людини.
  • Debanking — позбавлення особи банківських послуг.
  • Deinfluencing — застереження інфлюенсерів у соціальних мережах уникати певних продуктів або способу життя.
  • Greedflation — використання високої інфляції як приводу для штучного підвищення цін з метою збільшення корпоративних прибутків.
  • Nepo baby — людина, яка отримує вигоду через те, що має відомих батьків.
  • Semaglutide — ліки, що використовуються для пригнічення апетиту та контролю високого рівня цукру в крові.
  • Ultraprocessed — їжа, приготована за допомогою складних промислових методів з декількох інгредієнтів, часто з низькою поживною цінністю.
  • Ulez — абревіатура від ultra-low emission zone, що означає міську зону, для в’їзду в яку транспортні засоби з високим рівнем забруднення мають платити.

Зазначимо, редакція Collins English Dictionary оголошує слово року — Collins Word of the Year — з 2013-го. Наприкінці року Collins публікують короткий список найпопулярніших слів або тих, які стали відомими у світі за попередні 12 місяців, та обирають визначальне серед них.

Словом 2022 року була «пермокриза» (permacrisis), що позначає життя в стані війни, інфляції та політичної нестабільності. У 2021 році словом року було NFT. А у 2020 році словом року за версією словника Collins став «локдаун» (lockdown).

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
>
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду