В ООН створили Консультативний орган з питань ШІ

В ООН створили Консультативний орган з питань ШІ

11:53,
27 Жовтня 2023
1475

В ООН створили Консультативний орган з питань ШІ

11:53,
27 Жовтня 2023
1475
В ООН створили Консультативний орган з питань ШІ
В ООН створили Консультативний орган з питань ШІ
Експерти напрацьовуватимуть комплексні рекомендації щодо використання ШІ.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш сформував групу експертів для надання рекомендацій щодо використання штучного інтелекту. Про це йдеться в заяві Організації Об’єднаних Націй.

«Минулого року ми стали свідками надзвичайного прогресу в можливостях і використанні штучного інтелекту завдяки чатботам, клонуванню голосу, генераторам зображень, відеододаткам і багато чому іншому. Завдяки одному такому додатку я мав сюрреалістичний досвід спостерігати за тим, як виголошую промову бездоганною китайською, попри те, що я не розмовляю китайською, і рухи губ точно відповідали тому, що я говорив. Це лише один із прикладів неймовірних можливостей — і потенційних небезпек — ШІ», — сказав Гутерреш.

Генсек ООН зауважив, що нині штучний інтелект може сприяти надзвичайному прогресу людства. Зокрема, ШІ міг би розширити масштаби роботи урядів, громадянського суспільства та ООН, від прогнозування та вирішення кризових ситуацій і до впровадження послуг охорони здоров’я та освіти.

Гутерреш звернувся до Консультативного органу, щоб до кінця року підготувати рекомендації щодо використання ШІ, визначити ризики, які він несе, а також можливості, які створює ця технологія.

Рекомендації Консультативного органу використають для підготовки до «Саміту майбутнього» у вересні наступного року, а саме для переговорів навколо запропонованого Глобального цифрового договору.

Перше засідання Органу відбудеться 27 жовтня 2023 року.

Нагадаємо, у червні, анонсуючи створення Консультативного органу при ООН, Антоніу Гутерреш заявляв, що він регулярно переглядатиме механізми управління штучним інтелектом і даватиме рекомендації щодо того, як вони можуть узгоджуватися з правами людини, верховенством права та загальним благом.

На фото — генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду