В Україні запустили читацьку онлайн-платформу для дітей «СторіЯ»

В Україні запустили читацьку онлайн-платформу для дітей «СторіЯ»

11:30,
27 Жовтня 2023
1518

В Україні запустили читацьку онлайн-платформу для дітей «СторіЯ»

11:30,
27 Жовтня 2023
1518
В Україні запустили читацьку онлайн-платформу для дітей «СторіЯ»
В Україні запустили читацьку онлайн-платформу для дітей «СторіЯ»
Авторські історії покликані допомагати дітям зрозуміти світ, контекст подій повномасштабного російського вторгнення в Україну, свою національну ідентичність та реалізувати власне Я.

Для дітей в Україні та за її межами запустили першу безоплатну читацьку платформу «СторіЯ». На сайті онлайн-проєкту вже представлено понад 80 візуалізованих онлайн-книжок, які розповідають про гендерну рівність, історію, культуру й технології, повідомили в ГО «Простір знань», яка розвиває проєкт.

За словами засновниці проєкту Олесі Божко, ідея про створення платформи «СторіЯ» спала їй на думку після того, як у березні 2022 року, вона з трьома дітьми вирішила виїхати з Києва. Найсумнішим було тоді полишати родинну бібліотеку, книжки, з якими зростали діти.

«Я просиділа в дитячій кімнаті кілька годин, намагаючись "зафільмувати очима" всі наші щасливі миті з книжкою: чи то в ліжечку перед сном, чи то під час гри з динозаврами. У пам’яті щемливо проносилися найсолодші спогади… Коли зайшов мій чоловік Тарас і попросив узяти із собою в дорогу кілька найулюбленіших книжок дітей, я не змогла обрати кілька. Захотіла обійняти всі-всі-всі… Наче довелося б обирати серед своїх дітей… Я безсило опустилася на підлогу й розплакалася. Сказала собі: "Залишу так, як є". Ми ж повернемося неодмінно», — розповіла Олеся.

Команда освітян-практиків та письменників створює тексти, що охоплюють різні вікові категорії школярів — від 6 до 17 років. Ці авторські історії та поради допомагають дитині зрозуміти світ, у якому вона живе, контекст подій повномасштабного російського вторгнення в Україну, свою національну ідентичність та реалізувати власне Я. Наприклад, тут можна дізнатись, як це працювати в Антарктиді, або що спільного між космонавтами і ЗСУ, або чому рожевий колір це не лише для дівчат, а голубий — для хлопців.

Також проєкт покликаний допомагати вчителям, адже зібрані історії можна використовувати на уроках. Ці короткі та зрозумілі тексти легко читаються і звертаються до досвіду дитини, а велика кількість ілюстрацій полегшує сприйняття матеріалів. До того ж на платформі представлені цікаві завдання, що допомагають дітям краще опанувати українську мову, розвивають критичне мислення, комплексне розуміння проблем та спонукають до практичної діяльності.

Ініціатива впроваджується за технічної підтримки ООН Жінки та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF).

Нагадаємо, інтерактивний проєкт «Українська література в коміксах», започаткований у 2022 році, цього року поповнився 15 коміксами за творами видатних українських письменників: Олександра Довженка, Василя Стефаника, Івана Котляревського, Пантелеймона Куліша, Івана Багряного та інших. Загалом їх на сайті проєкту вже 20.

Фото: читацька платформа «СторіЯ»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду