В Україні запустили єдину державну онлайн-платформу про усиновлення та сімейне виховання дітей

В Україні запустили єдину державну онлайн-платформу про усиновлення та сімейне виховання дітей

13:22,
15 Травня 2024
1256

В Україні запустили єдину державну онлайн-платформу про усиновлення та сімейне виховання дітей

13:22,
15 Травня 2024
1256
В Україні запустили єдину державну онлайн-платформу про усиновлення та сімейне виховання дітей
В Україні запустили єдину державну онлайн-платформу про усиновлення та сімейне виховання дітей
На платформі «Україна для кожної дитини» зібрана основна інформація, що стосується усиновлення і влаштування дітей у сімейні форми виховання.

15 травня, у Міжнародний день сім’ї, Міністерство соціальної політики повідомило, що спільно з Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей запустили єдину державну онлайн-платформу про усиновлення та сімейне виховання дітей «Україна для кожної дитини».

На платформі можна знайти необхідну інформацію та ресурси, що стосуються усиновлення і влаштування дітей у сімейні форми виховання:

  • отримати покроковий алгоритм дій, щоб прийняти дитину у свою сім’ю;
  • дізнатися про усиновлення, сімейні форми виховання та патронат;
  • скористатися «Лінією турботи» та знайти потрібного експерта чи експертку;
  • дізнатися про освітній онлайн-курс «Народжені серцем» для майбутніх усиновлювачів;
  • почути історії дітей і родин, які вже мають досвід усиновлення або виховання в сімейних формах.  

Запуск онлайн-платформи «Україна для кожної дитини» у Міністерстві соцполітики назвали «першим кроком до диджиталізації системи догляду та підтримки дітей». Надалі планують розбудувати комплексну систему для впорядкування інформації про дітей, які потребують підтримки держави.

Мета нової системи полягає в тому, щоб забезпечити кандидатам в усиновлювачі, прийомним батькам, опікунам, піклувальникам тощо більш прозорий і зрозумілий механізм подання документів та проходження навчання.

Платформа також популяризуватиме сімейне виховання дітей. За словами очільниці Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірини Тулякової, досить багато українців (42%) знають про можливість усиновлення дитини, але поінформованість щодо патронату залишається на низькому рівні — 5%.

«Завдяки онлайн-платформі “Україна для кожної дитини” ми хочемо змінити ситуацію. Наша мета — розказати, яким чином можна тут і зараз допомогти дитині, яка з тих чи інших причин залишилася без піклування батьків. Що більше суспільство знатиме про це, то більше можливостей буде у дітей зростати в сімейному оточенні», — прокоментувала Тулякова.

Наразі на платформі відкритий безкоштовний доступ до нового онлайн-курсу про усиновлення «Народжені серцем», який допоможе дізнатися основну інформацію як про юридичні нюанси цього процесу, так і про психологічну підготовку до нього. У Мінсоцполітики звертають увагу, що цей онлайн-курс є додатковим ресурсом, а не альтернативою обов’язковій підготовці кандидатів, яку вони мають пройти відповідно до законодавчих вимог.

Довідково: 

Єдина державна онлайн-платформа «Україна для кожної дитини» та онлайн-курс «Народжені серцем» створені в межах реалізації реформи системи догляду та підтримки дітей за фінансового сприяння Європейського Союзу та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Її зміст є виключною відповідальністю власника платформи і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу та/або ЮНІСЕФ. 

Реформа є стратегічним національним пріоритетом країни та одним з необхідних кроків до євроінтеграції. Впровадження реформи дасть можливість створити в Україні систему підтримки дітей та сімей із дітьми, яка забезпечує реалізацію права кожної дитини зростати в сімейному оточенні, у сприятливому для дитини середовищі. Для цього має бути забезпечено доступність освітніх, медичних, соціальних, реабілітаційних інтегрованих послуг та іншої підтримки дітей і сімей із дітьми за місцем їхнього перебування (проживання); розвиток сімейних форм виховання та усиновлення.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду