Для старшокласників створили 20 коміксів за творами українських класиків

Для старшокласників створили 20 коміксів за творами українських класиків

16:12,
24 Жовтня 2023
2782

Для старшокласників створили 20 коміксів за творами українських класиків

16:12,
24 Жовтня 2023
2782
Для старшокласників створили 20 коміксів за творами українських класиків
Для старшокласників створили 20 коміксів за творами українських класиків
Кожен комікс доповнений тестом для самоперевірки.

Інтерактивний проєкт «Українська література в коміксах», започаткований у 2022 році, цього року поповнився 15 коміксами за творами видатних українських письменників: Олександра Довженка, Василя Стефаника, Івана Котляревського, Пантелеймона Куліша, Івана Багряного та інших. Загалом їх на сайті проєкту уже 20, повідомила MediaSapiens його керівниця, співзасновниця ГО «‎Простір інноваційних рішень і технологій» Надія Грачова.

За її словами, проєкт має на меті залучити до читання української художньої літератури старшокласників. Формат коміксу шляхом графічної візуалізації сюжетів художніх творів дає змогу ознайомитися з відповідним історичним періодом та простежити зв’язок із сьогоденням.

«Ми створили комікс за кіноповістю “Україна в огні” Олександра Довженка, хоч він не включений до основної шкільної програми. Ми його спеціально обрали, бо в ньому відображені події, що відбувалися в Україні у період Другої світової війни, і це дає поштовх до розуміння того, за що ми боремося зараз», — розповіла Надія Грачова.

Вона додала, що загалом ілюстрації до художніх творів у проєкті «Українська література в коміксах» покликані пробудити емоційний зв’язок минулого з теперішнім.

За її словами, над коміксом за твором «Intermezzo» працювали у період, коли стався вибух на Каховській ГЕС: ілюстрації, створені креативною дизайнеркою Оленою Черкун, водночас пов’язані із враженнями від подій на Херсонщині та з цитатами з твору.

«Ми не можемо цим проєктом навчити, але можемо зацікавити та заохотити до вивчення української літератури», — зазначила Надія Грачова.

Додамо, кожен комікс доповнений короткою анотацією з зазначенням жанру та роду твору, визначенням його теми, ідеї, проблематики, головних героїв. Для зручності користувачі можуть перейти до оригіналу твору та до спеціально дібраних додаткових посилань, серед яких кіно- та аудіоверсії, у тому числі виконані самими авторами. Також до кожного коміксу пропонується тест для самоперевірки засвоєних знань. Сайт «Українська література в коміксах» доступний у настільній та мобільній версіях.

Проєкт «Українська література в коміксах», який розвивають співзасновниця ГО «‎Простір інноваційних рішень і технологій» Надія Грачова, авторка сценаріїв коміксів, докторка філософії, учителька української мови та літератури Ольга Ходацька та ілюстраторка і дизайнерка Ольга Черкун, реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Фото: «Українська література в коміксах»

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду