Всеукраїнський урок єдності з медіаграмотності відбудеться 6 жовтня

Всеукраїнський урок єдності з медіаграмотності відбудеться 6 жовтня

13:52,
3 Жовтня 2023
2794

Всеукраїнський урок єдності з медіаграмотності відбудеться 6 жовтня

13:52,
3 Жовтня 2023
2794
Всеукраїнський урок єдності з медіаграмотності відбудеться 6 жовтня
Всеукраїнський урок єдності з медіаграмотності відбудеться 6 жовтня
Розвиток медіаграмотності в умовах війни — засада згуртованості українців.

У п’ятницю, 6 жовтня, відбудеться Всеукраїнський урок єдності з медіаграмотності «Як не вестися на маніпуляції та залишатися згуртованими», який організовує національний проєкт з медіаграмотності «Фільтр» у партнерстві з Міністерством освіти і науки, Міністерством культури та інформаційної політики, ПРООН та Суспільним мовником. Про це сьогодні повідомили організатори під час пресконференції.

Урок, запланований на 12:00, транслюватиметься на телеканалі «Суспільне Культура» та на ютуб-каналі «Перший».

Як розповіла керівниця «Фільтра» Валерія Ковтун, сценарій відеоуроку тривалістю 30 хвилин спільно розробляли фахівці з медіаграмотності «Фільтра», IREX, міністерств та Суспільного.

«Урок присвячений розвитку медіаграмотності як основі нашої єдності. Довкола цього, а також довкола того, що загрожує нашій згуртованості, складені завдання. Він має бути максимально інтерактивним та, хоч в першу чергу орієнтований на школярів 5–11 класів, цікавим широкому загалові»,  сказала вона.

За словами Валерії Ковтун, увага буде приділена інформаційній стійкості: як мова ворожнечі, що шириться вв соцмережах, впливає на людей, чим займаються боти і тролі, як виявляти фейки, якому контенту варто довіряти і поширювати тощо.

Фахівці з учасниками проаналізують актуальні кейси, наприклад, поширення шкідливих наративів щодо розподілу українців на різні групи в умовах війни в соцмережах та непевних медіа. У підсумку відбудеться тестування для виявлення фактичного рівня медіаграмотності учасників.

Генеральний директор директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України Ігор Хворостяний додав, що через департаменти освіти усім закладам освіти надіслали рекомендації щодо формату проведення всеукраїнського уроку єдності з медіаграмотності та корисні матеріали, адже відеоурок — його перший складник.

«Ми рекомендували, щоб це не був просто перегляд відео. Потрібно влаштувати після цього бодай 15-хвилинні обговорення, рефлексії та опрацювання матеріалу», зазначив він.

Ігор Хворостяний наголосив, що розвиток медіаграмотності в умовах російсько-української війни можна розцінювати як елемент національної безпеки. Водночас становлення медіаграмотного учнівства є одним з пріоритетних завдань реформи Нової української школи.

«Цей урок — це чудова нагода для учнів, вчителів, батьків об’єднатися в такому символічному акті, щоб розвивати навички критичного мислення, медіаграмотності та супутні якості», сказав Ігор Хворостяний.

«Тема єдності, тема медіаграмотності і у війну, і у мирний час є, безперечно, актуальною. Я думаю, що про єдність треба говорити й думати, і працювати над нею завжди. Коли ми говоримо про стійкість українців, то вона, зокрема, базується на згуртованості. Цю згуртованість потрібно підтримувати. Вірю, що ця ініціатива буде додатковою краплиною у загальну справу згуртованості українців», — прокоментував заступник міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко.

Виконувач обов’язків Постійного представника ПРООН в Україні Христофорос Політіс повідомив, що саме така співпраця ключових інституцій є важливою, щоб забезпечити рівні можливості в доступі до інформації.

«Ця ініціатива для ПРООН означає основу права на доступ до інформації, а також наближує кожну особу, кожну молоду людину у цій країні до правильних джерел інформації. ...Не менш важливим є інвестування в молодь, у медіа, громадянське суспільство задля того, щоб дати більш консолідоване бачення, що таке медіа. Це дуже правильне й здорове інвестування для процесу відбудови», сказав він.

Своєю чергою голова правління Суспільного мовлення Микола Чернотицький сказав, що частиною місії суспільного мовника є те, «щоб кількість громадян України, які розуміються на тому, де безпечні джерела інформації, стало зростала». Він висловив побажання, щоб більше контенту, який робить суспільний мовник, зокрема і з просвітницькою метою, ставало частиною шкільної програми.

«Якщо у юних британців запитати про джерело серед медіа, якому вони довіряють найбільше, то це буде суспільний мовник, ВВС. Я б хотів, щоб аналогічно було і в Україні», додав Микола Чернотицький.

Уточнимо, що всеукраїнський урок єдності з медіаграмотності «Як не вестися на маніпуляції та залишатися згуртованими» також транслюватиметься у повторі 13 жовтня о 9:30.

Додамо, всеукраїнський урок з медіаграмотності проводитиметься вдруге. Торік такий урок провели 17–18 лютого в межах затверджених президентом заходів з консолідації українського суспільства.

За інформацією керівниці проєкту «Фільтр» Валерії Ковтун, у першому всеукраїнському уроці з медіаграмотності взяли участь понад 100 тисяч осіб, такою була кількість заходів на сайт проєкту для ознайомлення та завантаження матеріалів з медіаграмотності.

На головному фото: анонс всеукраїнського уроку єдності з медіаграмотності

Фото: «Фільтр» / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду