У Twitter поширили фейкове фото вибуху біля Пентагону

У Twitter поширили фейкове фото вибуху біля Пентагону

10:00,
23 Травня 2023
1534

У Twitter поширили фейкове фото вибуху біля Пентагону

10:00,
23 Травня 2023
1534
У Twitter поширили фейкове фото вибуху біля Пентагону
У Twitter поширили фейкове фото вибуху біля Пентагону
Фахівці вважають, що фото було згенероване штучним інтелектом.

Кілька верифікованих акаунтів у твіттері опублікували фейкове фото вибуху нібито біля будівлі Пентагону в понеділок, 23 травня. Це спричинило коливання на фондовому ринку, повідомив Bloomberg.

Черговий офіцер Пентагону сповістив в електронному листі агентству, що в понеділок уранці не було повідомлень про інциденти.

«Жодного вибуху чи інциденту в резервації Пентагону чи поблизу неї не відбувається, і немає безпосередньої небезпеки чи небезпеки для населення», — повідомив департамент поліції Арлінгтона.

Поширення зображення в соцмережі спричинило падіння фондових ринків на кілька хвилин: індекс S&P 500 впав на 0,29%, але потім відновився.

Найперший твіт із фейковим «вибухом», за даними AFP, був опублікований з акаунта QAnon, який раніше вже поширював дезінформацію.

Також фото опублікував акаунт під назвою Bloomberg Feed, який можна було легко прийняти за справжній афілійований обліковий запис Bloomberg, з огляду і на те, що він мав синю галочку верифікації.

«Великий вибух біля комплексу Пентагону у Вашингтоні, округ Колумбія. Попередній звіт», — ішлося в підписі, до якого додали фото з чорним димом, що здіймається біля будівлі.

Представник Bloomberg News заявив, що акаунт Bloomberg Feed не пов’язаний з Bloomberg News.

Згодом Twitter призупинив діяльність цього акаунта. Хто його створив та звідки взялося зображення, невідомо.

Також фейкові повідомлення підхопили російські пропагандисти RT, а посилаючись на них — один із найбільших індійських телеканалів Republic TV. Потім журналісти каналу спростували інформацію.

Фото опублікувала і твіттер-сторінка OSINTdefender із понад 336 тисячами підписників, яка висвітлює міжнародні воєнні конфлікти, але пізніше вибачилася за інцидент.

Першоджерело зображення залишається невстановленим, але фахівці припускають, що його згенерували за допомогою штучного інтелекту.

На думку експертів, якщо придивитися, то будівля не дуже схожа на Пентагон.

«Погляньте на фасад будівлі й на те, як паркан зливається з бар’єрами від натовпу», — написав у твіттері дослідник розвідувальної групи Bellingcat Нік Вотерс. Він додав, що «також немає інших зображень, відео або людей, які б публікували повідомлення як перші свідки».

Нагадаємо, моніторингове агентство NewsGuard виявило, що інструменти штучного інтелекту почали використовувати для створення контент-ферм. Фахівці у квітні ідентифікували 49 новинних та інформаційних сайтів, які майже повністю написані програмним забезпеченням штучного інтелекту.

Фото: згенероване ШІ фейкове зображення / твіттер

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду