ЮНЕСКО розробила поради щодо використання ШІ в освіті

ЮНЕСКО розробила поради щодо використання ШІ в освіті

17:57,
7 Вересня 2023
2090

ЮНЕСКО розробила поради щодо використання ШІ в освіті

17:57,
7 Вересня 2023
2090
ЮНЕСКО розробила поради щодо використання ШІ в освіті
ЮНЕСКО розробила поради щодо використання ШІ в освіті
Організація закликала держави переконатися, що педагоги мають необхідні навички роботи зі штучним інтелектом.

ЮНЕСКО опублікувала свої перші рекомендації щодо використання генеративного штучного інтелекту в освіті й наукових дослідженнях. Організація закликала уряди для безпечного використання технології вжити регуляторних заходів у сфері захисту конфіденційності даних, авторського права, а також встановити вікові обмеження для користувачів, повідомив Reuters.

ЮНЕСКО також закликало держави переконатися, що педагоги мають необхідні навички роботи зі штучним інтелектом.

Деякі освітяни порівнюють штучний інтелект з ручними калькуляторами, щодо використання яких у навчанні спершу точилися бурхливі дискусії і які згодом стали незамінним інструментом у класі.

«У багатьох випадках уряди та школи використовують абсолютно незнайому технологію, яку навіть провідні технологи не розуміють», — зазначила помічниця керівника ЮНЕСКО з питань освіти Стефанія Джаніні.

У своїх рекомендаціях ЮНЕСКО наголосила на необхідності схвалення урядами навчальної програми ШІ для шкільної освіти, професійно-технічної та вищої освіти.

«Постачальники генеративного штучного інтелекту повинні нести відповідальність за забезпечення дотримання основних цінностей і законних цілей, повагу до інтелектуальної власності та дотримання етичних практик, а також запобігання поширенню дезінформації і мови ворожнечі», — заявили в ЮНЕСКО.

Організація також закликала запобігти використанню генеративного ШІ у випадках, коли він позбавляє учнів можливості розвивати когнітивні здібності та соціальні навички через спостереження за реальним світом, емпіричні практики, такі як експерименти, дитскусії з іншими людьми та незалежні логічні міркування.

Нагадаємо, проєкт «На Урок» розробив перший освітній українськомовний чат на основі ChatGPT, у якому моделюється спілкування з видатними постатями минулого. У чаті можна поставити запитання одному з сорока співрозмовників.

Фото: Steve Johnson / Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду