У ЄС назвали платформи, які мають дотримуватися закону про цифрові послуги

У ЄС назвали платформи, які мають дотримуватися закону про цифрові послуги

11:35,
26 Квітня 2023
1415

У ЄС назвали платформи, які мають дотримуватися закону про цифрові послуги

11:35,
26 Квітня 2023
1415
У ЄС назвали платформи, які мають дотримуватися закону про цифрові послуги
У ЄС назвали платформи, які мають дотримуватися закону про цифрові послуги
Онлайн-ресурси, чия відвідуваність на місяць становить понад 10% населення ЄС, регулюються особливим чином через свій значний вплив на аудиторію.

У Європейському Союзі оприлюднили перелік онлайн-платформ, до яких застосовуватимуть вимоги закону про цифрові послуги (DSA), ухваленого торік. 19 компаній мають стати орієнтиром у правилах ЄС щодо онлайн-контенту, заявив керівник Комісії з внутрішнього ринку ЄС Тьєррі Бретон, повідомило агенство Reuters.

Відповідно до закону про цифрові послуги, компанії, чиї онлайн-платформи мають відвідуваність на місяць у понад 10% населення ЄС, повинні здійснювати управління ризиками, проводити зовнішній і незалежний аудит, обмінюватися даними з органами влади і дослідниками та прийняти кодекс поведінки до серпня.

До згадуваного переліку компаній увійшли Google Maps, Google Play, Google Search, Google Shopping і YouTube від Alphabet, Facebook і Instagram від Meta, Marketplace від Amazon і App Store від Apple. Також у переліку підрозділи Microsoft Linkedin і Bing, Booking.com, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, Zalando та Alibaba від AliExpress.

«Ми вважаємо, що ці 19 онлайн-платформ і пошукових систем стали систематично актуальними і несуть особливу відповідальність зробити інтернет безпечнішим», — заявив Бретон.

Компанії повинні будуть докласти більше зусиль для боротьби з дезінформацією, надати більше захисту та вибору користувачам і забезпечити сильніший захист для дітей, або ризикуватимуть штрафами до 6% від їхнього глобального обороту.

Бретон повідомив, що триває перевірка, чи ще чотири або п’ять компаній підпадають під дію закону, і рішення щодо них буде ухвалене протягом наступних кількох тижнів.

Бретон зазначив, що особливої уваги потребують найбільші соцмережі.

«Тепер, коли Facebook було визначено як дуже велику онлайн-платформу, Meta має ретельно дослідити систему та виправити її, де це необхідно, якнайшвидше», — сказав він.

Twitter і TikTok також перебувають у полі зору комісії.

«На запрошення Ілона Маска я та моя команда проведемо стрес-тест у прямому ефірі в штаб-квартирі Twitter у Сан-Франциско», — повідомив Бретон.

«Ми також прагнемо провести стрес-тест із TikTok, який теж висловив зацікавленість. Тож я з нетерпінням чекаю на запрошення до штаб-квартири Bytedance, щоб краще зрозуміти походження TikTok», — додав він.

Нагадаємо, закон про цифрові послуги у ЄС був ухвалений у травні минулого року на основі спільної угоди країн-членів ЄС, Єврокомісії та Європарламенту щодо посилення захисту цифрового простору від поширення нелегального контенту та забезпечення захисту основних прав користувачів.

Фото: Shutterstock

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду