У США найбільший видавець преси Gannett подав позов проти Google

У США найбільший видавець преси Gannett подав позов проти Google

10:15,
21 Червня 2023
1463

У США найбільший видавець преси Gannett подав позов проти Google

10:15,
21 Червня 2023
1463
У США найбільший видавець преси Gannett подав позов проти Google
У США найбільший видавець преси Gannett подав позов проти Google
Google звинуватили у монополізації ринку онлайн-реклами, техногігант заперечує.

У США найбільший видавець преси Gannett подав позов до федерального суду Нью-Йорка на Google та її материнську компанію Alphabet, стверджуючи, що технічний гігант утримує монополію на ринку цифрової реклами, та вимагаючи відшкодування збитків, повідомило CNN.

Медіахолдинг подав позов до федерального суду Нью-Йорка у вівторок і вимагає відшкодування збитків. У судових документах Gannett стверджує, що Google та її материнська компанія Alphabet контролюють те, як видавці купують і продають рекламу в інтернеті.

«Результатом є різко менший дохід для видавців і рекламних конкурентів Google, у той час як Google отримує непомірні монопольні прибутки», — йдеться в позові.

За даними eMarketer, Google контролює приблизно чверть ринку цифрової реклами в США, а Meta, Amazon і TikTok разом охоплюють ще одну третину. Видавці новин та інші вебсайти разом займають решту приблизно 40%. Частка Big Tech на ринку починає трохи зменшуватися, але Google залишається найбільшим індивідуальним гравцем.

Це означає, що видавці часто принаймні частково покладаються на рекламні технології Google для підтримки своєї діяльності: видавець USA Today і понад 200 місцевих видань Gannett заявляє, що Google контролює 90% рекламного ринку для видавців.

Голова правління та гендиректор Gannett Майкл Рід заявив у вівторок, що домінування Google в індустрії онлайн-реклами відбулося «за рахунок видавців, читачів та всіх інших».

«Цифрова реклама є джерелом життя онлайн-економіки, — додав Рід. — Без вільної та чесної конкуренції за цифровий рекламний простір видавці не можуть інвестувати у свої редакції».

Тим часом віцепрезидент Google із глобальної реклами Ден Тейлор сказав CNN, що заяви в позові «просто неправильні».

«Видавці мають багато варіантів вибору, коли мова заходить про використання рекламних технологій для монетизації — насправді Gannett використовує десятки конкуруючих рекламних служб, включаючи Google Ad Manager, — повідомив Тейлор, і додав: — Коли видавці вирішують використовувати інструменти Google, вони зберігають переважну більшість доходу».

«Ми покажемо суду, як наші рекламні продукти приносять користь видавцям і допомагають їм фінансувати свій контент онлайн», — зазначив він.

Нагадаємо, наприкінці січня міністерство юстиції США та вісім штатів звернулись до суду зі скаргою, у якій вимагають розділити рекламний бізнес компанії Google. Позивачі підозрюють одну з найбільших техкомпаній у тому, що вона монополізувала ринок цифрової реклами.

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду