У Норвегії Meta звинувачують у порушенні правил приватності даних

У Норвегії Meta звинувачують у порушенні правил приватності даних

12:00,
24 Серпня 2023
1295

У Норвегії Meta звинувачують у порушенні правил приватності даних

12:00,
24 Серпня 2023
1295
У Норвегії Meta звинувачують у порушенні правил приватності даних
У Норвегії Meta звинувачують у порушенні правил приватності даних
Компанія щодня сплачує штраф у мільйон крон.

Норвезький регулятор з питань даних заявив 23 серпня в суді, що діяльність Meta Platforms у країні порушує європейські правила приватності даних, і це випадок, що може мати ширші наслідки в Європі, повідомило Reuters.

Починаючи з 14 серпня, з компанії Meta щодня стягували штраф по мільйону крон (94 145 доларів в еквіваленті) за порушення приватності користувачів шляхом збирання їхніх даних і використання їх у таргетованій рекламі.

Компанія-власниця фейсбуку та інстаграму прагне домогтися тимчасової судової заборони на ордер, за яким вони мають платити штраф щодня протягом наступних трьох місяців.

Адвокатка, яка представляє регулятора Datatilsynet, Ганна Інґер Б’юрстрьом Ярен заявила, що штраф є правомірним, оскільки Meta не дотримується європейських Загальних правил захисту даних.

«Немає жодної полеміки щодо того, чи компанія нехтує цими правилами… Сьогодні Meta порушує положення Загальних правил захисту даних», — заявила вона під час судового засідання.

Meta в суді заявила, що вже запитує в користувачів згоду на використання даних і що Datatilsynet безпідставно вдався до «прискореного процесу» й не дав компанії досить часу на відповідь.

Регулятор стверджує, що поки незрозуміло, коли і як Meta почне питати згоди в користувачів, і що наразі їхні права порушуються.

Datatilsynet може зробити штраф постійним, передавши своє рішення Європейській раді із захисту даних, яка матиме на це повноваження, якщо погодиться з висновком норвезького регулятора. Відтак рішення також може набути всеєвропейського масштабу. Поки що Datatilsynet на цей крок не пішов.

Агентство уточнило, що Норвегія не є членом Євросоюзу, але є частиною єдиного європейського ринку.

Нагадаємо, Норвезька служба захисту даних тимчасово заборонила компанії Meta показувати користувачам фейсбуку та інстаграму в цій країні персоналізовану рекламу на основі їхньої активності в інтернеті та місця перебування з 4 серпня на три місяці.

Обмеження запровадили після того, як 4 липня Суд Європейського Союзу постановив, що Meta незаконно збирала дані людей, щоб таргетувати на них рекламу без їхньої прямої згоди на основі «законного інтересу» фірми.

Фото: Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду