Російським чиновникам забороняють використовувати пристрої Apple, — FT

Російським чиновникам забороняють використовувати пристрої Apple, — FT

10:50,
17 Липня 2023
1353

Російським чиновникам забороняють використовувати пристрої Apple, — FT

10:50,
17 Липня 2023
1353
Російським чиновникам забороняють використовувати пристрої Apple, — FT
Російським чиновникам забороняють використовувати пристрої Apple, — FT
ФСБ бездоказово звинувачує Apple у співпраці зі спецслужбами США, у компанії заперечують.

Російська влада заборонила тисячам чиновників і державних службовців використовувати iPhone та інші пристрої Apple для офіційних державних потреб. Заборона поширюється на всі продукти Apple, повідомило Financial Times.

За даними видання, міністерство торгівлі заявило, що з понеділка заборонить будь-яке використання iPhone для «робочих цілей». Міністерство цифрового розвитку, а також держкомпанія «Ростех», яка перебуває під санкціями Заходу за постачання російської військової техніки в Україну, заявили, що дотримуватимуться цієї заборони.

Заборона iPhone, планшетів iPad та інших пристроїв Apple у провідних міністерствах і установах відображає зростаюче занепокоєння Кремля та Федеральної служби безпеки з приводу сплеску шпигунської діяльності американських спецслужб проти російських державних установ, зазначено в публікації.

«Співробітники служби безпеки в міністерствах — це співробітники ФСБ, які обіймають цивільні посади, такі як заступники міністрів, — оголосили, що iPhone більше не вважаються безпечними і що потрібно шукати альтернативи», — сказала людина, близька до урядової установи, в якій заборонили продукти Apple.

FT нагадало, що через місяць після того, як у лютому минулого року президент Володимир Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну, він підписав указ, який вимагає від державних організацій, пов’язаних із «критичною інформаційною інфраструктурою» — широким терміном, який включає охорону здоров’я, науку та фінансовий сектор — перейти на російське програмне забезпечення до 2025 року. Цей крок відображав давнє бажання Москви змусити державні установи відмовитися від іноземних технологій.

«Офіційні особи справді вірять, що американці можуть використовувати своє обладнання для прослуховування, — прокоментував експерт російських служб безпеки та розвідки Сергій Солдатов. —  ФСБ давно стурбована використанням iPhone для професійних контактів, але адміністрація президента та інші чиновники виступали проти (обмежень. — Ред.) просто тому, що їм подобалися iPhone».

Хрестовий похід Москви проти Apple почався після того, як ФСБ, головний спадкоємець КДБ радянської епохи, оголосила 1 червня, що розкрила «шпигунську операцію спецслужб США з використанням пристроїв Apple».

За даними ФСБ, кілька тисяч iPhone — як з російськими SIM-картами, так і зареєстровані в московських дипломатичних представництвах у країнах НАТО, а також в Ізраїлі, Сирії та Китаї — були «заражені» моніторинговим програмним забезпеченням, яке вказувало на «тісну співпрацю» Apple з Агентством національної безпеки США.

ФСБ стверджувала, не подаючи жодних доказів, що Apple надає спецслужбам США «широкий спектр інструментів контролю над особами, які представляють інтерес для Білого дому».

Apple спростувала звинувачення, зазначивши у своїй заяві, що «ніколи не співпрацювала з будь-яким урядом, щоб створити бекдор у будь-якому продукті Apple, і ніколи не буде».

Нагадаємо, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Apple призупинила постачання техніки до Росії, а також відключила у країні фірмовий платіжний сервіс Apple Pay. 

Додамо, у Нідерландах державним службовцям заборонили використовувати низку мобільних застосунків з Китаю, Росії, Ірану та Північної Кореї через загрозу шпигунства.

Фото: Tomasz Kulesa / Pexels

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду