Проросійський телеграм-канал Donbas Devushka веде колишня службовиця ВМС США, — ЗМІ

Проросійський телеграм-канал Donbas Devushka веде колишня службовиця ВМС США, — ЗМІ

11:12,
17 Квітня 2023
3035

Проросійський телеграм-канал Donbas Devushka веде колишня службовиця ВМС США, — ЗМІ

11:12,
17 Квітня 2023
3035
Проросійський телеграм-канал Donbas Devushka веде колишня службовиця ВМС США, — ЗМІ
Проросійський телеграм-канал Donbas Devushka веде колишня службовиця ВМС США, — ЗМІ
У каналі поширили фейкові «секретні документи» Пентагону про війну в Україні.

У телеграм-каналі Donbass Devushka 5 квітня були поширені зображення нібито «секретних документів», які вказубть на втрати українських сил у війні, що нібито є вищі за російські. Станом на 14 квітня ці зображення все ще відображалися у каналі, який веде американка Сара Білс, котра до кінця 2022 року служила у Військово-морських силах США. Про це повідомив The Insider, посилаючись на розслідування учасників інтернет-спільноти «Північноатлантична організація Fella» (NAFO), яка бореться із російською пропагандою.

Зазначається, що ведучий американського телеканалу Fox News Такер Карлсон використав дані, поширені в телеграм-каналі Donbass Devushka, щоб заявити, що Україна має співвідношення втрат військ 7 до 1 та «програє війну». Підроблені версії «документів» були також поширені прокремлівським пропагандистами.

У своїх постах в соцмережах Сара Білс заявила, що адміністратор її телеграм-каналу поділився секретними документами, і додала, що зображення були видалені після того, як вона їх виявила, а людина, яка їх розмістила, «покарана». Проте, за даними NAFO, 14 квітня зображення документів усе ще були у її телеграм-каналі.

Видання The Wall Street Journal повідомило, що поспілкувалося із Сарою Білс 15 квітня. Вона заявила, що є адміністратором Donbass Devushka і однією з 15 осіб «по всьому світу», хто підтримує роботу каналу. Імена цих людей вона назвати відмовилася.

«37-річна Білс, яка служила до кінця 2022 року на військово-морській авіабазі США на острові Уїдбі, запевняє, що це не вона розмістила секретні документи», — йдеться у публікації The Wall Street Journal.

За даними WSJ, Сара Білс працювала у ВМС «техніком з авіаційного електронного обладнання». При цьому видання попередило, що немає жодних даних про те, що «Білс розкривала будь-яку інформацію, до якої вона мала доступ під час служби».

Учасники інтернет-спільноти NAFO дослідили, що «дівчина з Донбасу» — це насправді Сара Білс із Нью-Джерсі.

Сара Білс припинила службу у ВМС США у кінці 2022 року.

У вересні 2021 року Сара Білс стала учасницею ДТП: врізалася на Audi SQ5 у фургон Ford Econoline у штаті Вашингтон.

У Twitter-акаунті «Space with No Experts on Ukraine» з посиланням на одного з колишніх службовців ВМС США стверджувалося, що Білс звільнили з військової служби через цей інцидент, за водіння у нетверезому стані. Проте у судових протоколах журналісти видання Malcontent News, які долучилися до розслідування, не знайшли попередньої кримінальної справи у Верховному суді округу Айленд щодо неї.

За даними NAFO, прокремлівська пропагандистка з ніком Donbass Devushka веде свій телеграм-канал з квітня 2022 року, а також Twitter та YouTube-канал, і має загалом 135 тисяч підписників.

Видаючи себе за дівчину з Донбаса, Білс у Twitter публікувала свої відфільтровані фотографії. Сара у різний час також використовувала у соцмережах псевдоніми @Mila Medvedev, @luganskforlife, CheburekiVibes, MeatballSubZero, YuGopnik, GhostofLugansk.

Також у соцмережах Donbass Devushka стверджувала, що у 2014 році вона подорожувала між російським містом Ростовом-на-Дону та українським Луганськом, тоді як «київський режим постійно вбивав мешканців міста». Хоча насправді у цей час американка судилася зі своїм колишнім чоловіком.

Улітку 2022 року Donbass Devushka почала вести подкаст, у якому гостями були американські пропагандисти Джексон Хінкл, Скотт Ріттер, Гарланд Ніксон та журналістка російських державних ЗМІ Фіорелла Ізабель. Деякі інтерв'ю були записані, коли Білс ще перебувала на дійсній службі у ВМС. У цих подкастах Сара намагалася імітувати російський акцент, про який час від часу забувала.

«За рік вона виростила невелику «дезінформаційну імперію» у Twitter та Telegram під своїм брендом Donbass Devushka з описом «дівчинка та кішка проти всього світу», — зазначають розслідувачі.

За їхніми даними, у цьому телеграм-каналі публікується велика кількість «забороненого» контенту, включаючи меми, фейкові зображення, а також ультранасильство: наприклад, радість з приводу вбивства відставного морського піхотинця США, який вирушив в Україну як іноземний добровольець, відео з мертвими українцями та підтримка відео, на якому український військовополонений обезголовлений російськими найманцями із ПВК «Вагнер».

«Активність у цих акаунтах і доступ до таких людей, як Джейсон Хінкл, Скотт Ріттер та журналісти російських державних ЗМІ вказує на те, що Білс є частиною більшої та скоординованішої організації, націленої на західну аудиторію за допомогою російської дезінформації, антисемітизму та расизму. Малоймовірно, щоб одна людина могла провести всю цю роботу самостійно», — зазначили журналісти Malcontent News.

Нагадаємо, 6 квітня видання The New York Times повідомило, що у твіттері та телеграмі стався «витік» засекречених військових документів щодо планів США і НАТО з нарощування можливостей української армії перед запланованим контрнаступом.

За даними Bellingcat, перед поширенням у твіттері і телеграмі, ці «документи» виклали на популярній серед геймерів платформі Discord.

13 квітня Федеральне бюро розслідувань США заарештувало підозрюваного у злитті в мережу таємних документів Пентагону. Ним виявився 21-річний військовослужбовець розвідувального крила Національної повітряної гвардії Массачусетса Джек Тейшейра. Саме він був адміністратором Discord-спільноти Thug Shaker Central, де й вирішив поділитися з друзями фото секретних документів.

Фото: theins

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Yevgen
14:13 / 17.04.2023
.....
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду